Tarih: 29.07.2011 00:00

JET İMAMLARA GEÇİT YOK

Facebook Twitter Linked-in

 

 

 

 

 

 

JET İMAMLARA GEÇİT YOK…

İstanbul Müftüsü Prof. Doktor Mustafa Çağrıcı, Ramazan ayında normalden hızlı kıldırdıkları teravih namazıyla halk arasında ünlenip “Jet imam” adıyla anılan imamlara uyarılarda bulundu…

Çağrıcı açıklamalarında; "İbadetler cemaat razı olsun diye değil, Allah rızası için yapılır. Namazı Allah`ın istediği şekilde kılmak boynumuzun borcudur. Namaz, tadil-i erkana göre kılınması gerekir. Namazın da edebi olduğuna göre, bu bir edepsizliktir. Herkes namazını, tadil-i erkana uygun güzel güzel kıldırsın. " dedi.

Prof. Dr. Çağrıcı, " Siz cemaate iyilik edecekseniz başka türlü edin. Mihrabiyeyi, ezanı, kameti uzatmayın. Bunlar zorunlu değildir. Ama namazı Allah`ın istediği şekilde kılmak bizim boynumuzun borcudur. Namaz farzdır ve usulüne uygun olarak kılınmak zorundadır. İmamlarımızın `cemaat memnun olsun, karşı mahallenin camisinden daha çabuk çıkarayım ben cemaatİ diye böyle namaz kılınmaz, ibadet olmaz. " diye konuştu.

Çağrıcı, "Namaz sureleri dinleyenin anlayacağı gibi okunmalı. Birbirimizle Türkçe konuşuyoruz ve birbirimizi anlıyoruz. Muhatabın sağlıklı bir şekilde anlayabileceği şekilde konuşulan Türkçe doğrusudur. Allah`ın kelamını konuşurken biz öyle yaygaraya getirmek şeklinde değil, okununca cemaatin anlayacağı şekilde okumalıyız. Rükunun, secdenin gayet güzel yapılması, tahiyyatın gerektiği şekilde yapılması gerekmektedir. " ifadesini kullandı.

Geçen Ramazan boyunca farklı camilerde teravih namazı kıldığını ve dakika tuttuğunu bildiren, hızlı kılınan namaz ile yavaş kılınan namaz arasındaki farkın ortalama 5 dakika olduğunu belirten Müftü Çağrıcı şöyle devam etti: "Bundan çok rahatsız olduğum için çeşitli camileri ziyaret ettiğimde saat tutuyorum. Hızlı kılınan namaz ile yavaş kılınan teravi arasında 7-8 dakikayı geçmez, asla 10 dakikayı bulmaz. Ortalama 5 dakikadır. Yani hızlı kılarsanız diyelim ki 20 dakikada kıldırırsınız, yavaş kılarsanız 25 dakika. Bu kadardır. 5 dakika için cemaatin de imam olarak kendimizin de namazını zayi etmek aptalca bir şeydir. " 

Ramazan ayından önce namazların gereğine göre kıldırılması konusu da dahil tüm din görevlilerine ilçe müftülükleri aracılığıyla toplu bir uyarı gönderdiklerini aktaran Mustafa Çağrıcı, `Jet imam` sorununun da eskisi kadar çok yaşanmayacağını aktardı.

Camii cemaatine da çağrıda bulunan İstanbul Müftüsü, "Cemaatimizin abuk sabuk şeylere itibar edecek kadar yüzeysel olmaması gerekiyor. `Falan imam hızlı kıldırıyor` Siz o camiye Allah rızası için gidiyorsunuz. Çarçabuk camiden çıkmak için gitmiyorsunuz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —