JET İMAMLARA GEÇİT YOK

JET İMAMLARA GEÇİT YOK

İstanbul Müftüsü Prof. Doktor Mustafa Çağrıcı, Ramazan ayında normalden hızlı kıldırdıkları teravih namazıyla halk arasında ünlenip “Jet imam” adıyla anılan imamlara uyarılarda bulundu…

 

 

 

 

 

 

JET İMAMLARA GEÇİT YOK…

İstanbul Müftüsü Prof. Doktor Mustafa Çağrıcı, Ramazan ayında normalden hızlı kıldırdıkları teravih namazıyla halk arasında ünlenip “Jet imam” adıyla anılan imamlara uyarılarda bulundu…

Çağrıcı açıklamalarında; "İbadetler cemaat razı olsun diye değil, Allah rızası için yapılır. Namazı Allah`ın istediği şekilde kılmak boynumuzun borcudur. Namaz, tadil-i erkana göre kılınması gerekir. Namazın da edebi olduğuna göre, bu bir edepsizliktir. Herkes namazını, tadil-i erkana uygun güzel güzel kıldırsın. " dedi.

Prof. Dr. Çağrıcı, " Siz cemaate iyilik edecekseniz başka türlü edin. Mihrabiyeyi, ezanı, kameti uzatmayın. Bunlar zorunlu değildir. Ama namazı Allah`ın istediği şekilde kılmak bizim boynumuzun borcudur. Namaz farzdır ve usulüne uygun olarak kılınmak zorundadır. İmamlarımızın `cemaat memnun olsun, karşı mahallenin camisinden daha çabuk çıkarayım ben cemaatİ diye böyle namaz kılınmaz, ibadet olmaz. " diye konuştu.

Çağrıcı, "Namaz sureleri dinleyenin anlayacağı gibi okunmalı. Birbirimizle Türkçe konuşuyoruz ve birbirimizi anlıyoruz. Muhatabın sağlıklı bir şekilde anlayabileceği şekilde konuşulan Türkçe doğrusudur. Allah`ın kelamını konuşurken biz öyle yaygaraya getirmek şeklinde değil, okununca cemaatin anlayacağı şekilde okumalıyız. Rükunun, secdenin gayet güzel yapılması, tahiyyatın gerektiği şekilde yapılması gerekmektedir. " ifadesini kullandı.

Geçen Ramazan boyunca farklı camilerde teravih namazı kıldığını ve dakika tuttuğunu bildiren, hızlı kılınan namaz ile yavaş kılınan namaz arasındaki farkın ortalama 5 dakika olduğunu belirten Müftü Çağrıcı şöyle devam etti: "Bundan çok rahatsız olduğum için çeşitli camileri ziyaret ettiğimde saat tutuyorum. Hızlı kılınan namaz ile yavaş kılınan teravi arasında 7-8 dakikayı geçmez, asla 10 dakikayı bulmaz. Ortalama 5 dakikadır. Yani hızlı kılarsanız diyelim ki 20 dakikada kıldırırsınız, yavaş kılarsanız 25 dakika. Bu kadardır. 5 dakika için cemaatin de imam olarak kendimizin de namazını zayi etmek aptalca bir şeydir. " 

Ramazan ayından önce namazların gereğine göre kıldırılması konusu da dahil tüm din görevlilerine ilçe müftülükleri aracılığıyla toplu bir uyarı gönderdiklerini aktaran Mustafa Çağrıcı, `Jet imam` sorununun da eskisi kadar çok yaşanmayacağını aktardı.

Camii cemaatine da çağrıda bulunan İstanbul Müftüsü, "Cemaatimizin abuk sabuk şeylere itibar edecek kadar yüzeysel olmaması gerekiyor. `Falan imam hızlı kıldırıyor` Siz o camiye Allah rızası için gidiyorsunuz. Çarçabuk camiden çıkmak için gitmiyorsunuz” dedi.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli