Serkan Basut


MEHMET ŞİMŞEK’İN EKONOMİ POLİTİKALARI: HALKIN OMUZLARINDAKİ YÜK

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ciddi sorunlarla boğuşuyor. Enflasyon, yüksek işsizlik oranları ve döviz kuru dalgalanmaları, halkın günlük yaşamını zorlaştıran temel meselelerden sadece birkaçı.


Ekonomiyi yönetme sorumluluğunu üstlenen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek işe, yanlış attığı adımla başlıyor. Ancak, bu adımların halkın omuzlarına daha fazla yük bindirdiği açıkça görülüyor. Yine yetkin ve etkinlerin eli yoksulun ve dar gelirlinin cebinde, gözleri fakir fukaranın rızkında.  

Hataların Bedeli Halka Kesiliyor

Mehmet Şimşek’in uyguladığı politikalar, hükümetin uzun yıllar boyunca yaptığı hataların bedelini halka ödetmekten başka bir şey değil. Yüksek vergiler, zamlar ve yeni mali yükümlülükler halkın zaten zor olan yaşamını daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Hükümetin ekonomik politikaları, halka sürekli yeni vergilerle nefes aldırmayacak şekilde dizayn ediliyor. 

Vergi Politikaları ve Halkın Üzerindeki Baskı

Son dönemde hayata geçirilen vergi politikaları, halkın üzerindeki mali baskıyı daha da artırdı. Mehmet Şimşek’in mali disiplin sağlamak adına attığı adımlar, esasen halkın gelirini daha da düşüren, alım gücünü azaltan önlemlerden ibaret. Şimşek politikaları, ekonomik düzelme hedeflemiyor aksine halkın refahını tamamen yerle bir edeceğe benziyor. Vergi artışları ve yeni vergiler, düşük ve orta gelirli vatandaşları doğrudan etkiliyor, yaşam standartlarını düşürüyor.

 Özelleştirmeler ve Yolsuzluklar

Türkiye’de yıllardır uygulanan özelleştirme politikaları ve yaygın yolsuzluklar, ekonomiyi ciddi şekilde sarsmış durumda. Kamu kaynaklarının özelleştirilmesi, devletin gelirlerini azaltırken, özel sektörün kârını artırdı. Ancak, bu süreçte yapılan yolsuzluklar ve usulsüzlükler, ekonomiye zarar verdi. Mehmet Şimşek’in, bu yolsuzlukları ve hatalı özelleştirme politikalarını düzeltmek yerine, mali yükümlülükleri halkın sırtına yüklemesi kabul edilemez.

 Yap-İşlet-Devret Projeleri ve Garantörlük Sözleşmeleri

Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen projeler, devletin uzun vadeli borç yükünü artırırken, özel şirketlere büyük kazançlar sağladı. Bu projeler kapsamında verilen garantiler, devletin bütçesini zorluyor. Mehmet Şimşek’in bu tür projeleri ele alışı, devletin mali disiplinini sağlamak adına daha fazla vergi toplama yoluna gitmekle sınırlı kalıyor. Bu da, halkın üzerindeki mali baskıyı artırıyor ve ekonomik adaletsizliği derinleştiriyor.

Halkın Üzerindeki Yük

Ekonomik krizlerin ve yanlış politikaların bedelinin sürekli halka kesilmesi, büyük bir adaletsizliktir. Mehmet Şimşek’in vergi artırma ve mali yükümlülükleri halkın omuzlarına yıkma politikası, ekonomik düzelme adına atılan yanlış adımlardır. Halk, yüksek enflasyon ve işsizlikle mücadele ederken, üzerine bir de artan vergilerle başa çıkmak zorunda bırakılıyor.

#### Sonuç

Mehmet Şimşek’in mali politikaları, ekonomiyi düzeltmek adına halkın refahını göz ardı eden, onları daha da zora sokan adımlardan ibaret. Hükümetin uzun yıllardır yaptığı hataların bedelini halka ödetmeye çalışmak, ekonomik adaletsizliği derinleştiriyor ve toplumsal huzursuzluğu artırıyor. Ekonomik politikalarda halkın refahını ön planda tutan, adil ve sürdürülebilir çözümler üretilmedikçe, Türkiye ekonomisi gerçek bir düzelme sürecine giremeyecek. Mehmet Şimşek ve hükümetin, bu yanlış politikalardan bir an önce vazgeçip, halkın ihtiyaçlarını gözeten ekonomik adımlar atması gerekiyor.

Biz de yapmayalım bunu, muhalefetimizi en sert şekilde söyleyebilirim. Ve gerçekten işte bayrama giriyoruz. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. İki gün önce ya veremedin ya da vatandaşı umursamıyorsun. Çok yakınsa bayrama, maaş günü, iki gün öncesine çekilmekte ne manzur vardı? Yani her türlü kuruma güven o kadar azalmış ki, siz parlamento sistemi bu idareden geçerseniz hiçbir şey yapamazsınız. Mevcut sistemle beraberlik sağladınız, demden beri konuştuğunuz duruşmada, diğer kurumlarda, bütün her şey restorandan ayrıldıktan sonra Çekişlerden dönmüş parlamentoya. Ciddi bir restorasyon, kurumsallaşmış olur veya haksızlıklar, çalıştırılırlar. Ciddi bir onarım, ciddi bir onarım gerekiyor ve o da ancak şu şekilde bu sistem olur diye söylüyorum. Memurları tesadüfi tedavi diye boğazlarını sıkıyorlar, öğretmenin içtiği çay ellerinden alıyorlar, ısıtıcıyı takıp orada elektrik harcamayacakmış iki tane ders arasında.

Mesela Osman Kavala davasıyla ilgili yazılıyor, çiziliyor ama Sayın Cumhurbaşkanı bu görüşmede onunla ilgili bir sinyal verdi mi?


 

  • BIST 100

    10711,01%0,28
  • DOLAR

    32,87% 0,13
  • EURO

    35,23% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2470,70% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3979,11% 0,61
  • Cuma 37.3 ° / 22.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 37.3 ° / 23.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 37.3 ° / 23.6 ° Güneşli

Adıyaman

28.06.2024

  • İMSAK 03:13
  • GÜNEŞ 05:01
  • ÖĞLE 12:35
  • İKİNDİ 16:28
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:40