KARA MURAT

Tarih: 17.12.2023 20:10

İTTİFAKLAR ÜZERİNE

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde ittifak kavramı AKP denen yapının başkanlık sistemi denen ucube işleyişinin sonucunda gündeme gelmiş, o yapının geleceği iyi okuyamaması üzerine kendini %50 ye mahkûm etmesi sonucunda gereksinim haline gelmiştir.

AKP’nin başını çektiği cumhur ittifakı, sağ söylemi kullanma avantajı ve ülkemizde oy verenlerin %70 civarında kendini sağ olarak görmesi gibi sosyolojik olgunun avantajı ile kendini sağda konumlandırmıştır.

CHP’nin başını çektiği millet ittifakı ise CHP haricindeki ortaklarının sağ tandanslı olmasına rağmen, AKP iktidarının adının aksine her geçen artan adaletsizlik ve kalkınamama problemleri yüzünden sağ sol demeden ittifak kurmuşlardır.

İttifak kurulurken herkesin bir geçmişi var bir de vazgeçmişi olduğu unutulmamalıdır. Millet ittifakı cumhur ittifakından daha omurgalı daha zorlu olmasına rağmen kurulmuş lakin seçim sonuçları ve millet ittifakında millet kavramına en yakın kökleri olan İyi Parti tarafından çökertilmiştir!

Telafisi olmayan şeyin izahına da gerek yok ama bu işin telafisi var! İyi parti bu ittifakın gerçekten millet ittifakı olduğunu görmüyor. Sadece o değil, ilçelerde birçok millet partisi müttefikleri AKP elinden alınabilecek birçok belediyenin AKP eli ile kötü yönetilmesine seyirci kalacak gibi duruyor.

Partileri yönetenler kısır döngüler içinde, küçük olsun benim olsun anlayışı ile sorumluluktan kaçıyor, stratejik ve akılcı düşünmek yerine partizanca düşünerek AKP’nin elini güçlendiriyor.

AKP yılların iktidarı olma ve buna bağlı olarak imkânlarını muhalifleri tavlama yönünde de kullanmayı becermektedir. Buna örnek olarak Esenler Belediyesinin Trabzon’da bir köşkü onarma işi hem Trabzonlulara karşı yapılan Pontus iftirasının özrü anlamını taşırken hem de MGV üzerinden Saadet tabanını manipüle etmeyi amaçlamaktadır. Erbakan Hoca adı geçiyorken cumhur ittifak üyesi Yeniden Refah zaten çeşni olmaya hazırdır.

Esenlerde muhaliflerin özellikle millet ittifakı paydaşlarının ayrı ayrı girerek Esenlerde seçim alması ve meclis çoğunluğunu ele geçirmesi hayalden de öte bir şeydir. Dört beş meclis üyesi ile gündemi takip etmek, alınan kararları değiştirmek mümkün olmamaktadır. Bunu bilen belediye Esenlerin değerlerini kafasına göre satmakta, işine geldiği gibi planlar ile oynamakta, Esenlerin kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çekmektedir. 

Esenlerde muhalif parti ilçe başkanlarının kahir ekserisi sirke gelmiş çocuk gibi olanları izlemekte, basına öncü olmak yerine basını takip bile etmemektedir. Yerinde durmak güzel ama değiştirme imkânı varken kötülüğü seyretmek kötülüğe ortak anlamı taşımaktadır.

Millet sağlıklı bir ittifakı destekler. AKP denen sermaye yandaşı bu iktidar hem genelde hem de yerelde halkın kaynaklarını sömürmekte milleti yolunacak kaz olarak görmektedir. Bunu da vergiyi taban yayacağız gibi veciz sözler ile ilan etmektedir!

Kemal Kılıçdaroğlu Esenlerde %35,82 oy almıştır. Esenlerde Millet İttifakı partileri Esenlerli bir aday ile bunu rahatlıkla %50 üzerine çıkartabilir. Bu olmaz bir şey değil. Buna inanmamak sadece küçük düşünme hastalığının veya iktidardan nemalanma pespayeliğinin sonucudur.

KARA – MURAT


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —