Münir Aydın


ŞİMDİLİK ELVEDA DEMOKRASİ!..

ŞİMDİLİK ELVEDA DEMOKRASİ!..


ŞİMDİLİK ELVEDA DEMOKRASİ!..
CHP Sol Kanat 12 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul da yaptığı toplantıda 24 Haziranda yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel seçimlerini değerlendirmiştir.
 
Alınan sonuçlar partimiz adına başarılı olmamıştır. Kazanılamayan her seçimin siyasi bir sorumluluğu olmalıdır. Bu seçimlerin kaybedilmesinde Genel Başkan, Parti Yönetim Kadroları ve Cumhurbaşkanı Adayının sorumluluğu örgüte göre çok daha fazladır. Partimizin oylarını artıramamasının en önemli nedeni; parti yönetiminin siyaset üretememesinden kaynaklanmıştır. Ekonomik krize çok büyük bir hızla sürüklenen ülkemizde her şey “güllük gülistanlık” gibi ekonomik konuları öncelemeyen politikalar izlenmesi yenilginin ana nedenlerinden birisidir. Cumhurbaşkanı adayı da bu siyasetsizlik batağına saplanmış, mevcut Cumhurbaşkanı ile polemiğe girerek başarılı olacağını sanmıştır. Oysaki Cumhuriyet Halk Partisi geçmişte olduğu gibi; sosyal ve ekonomik konulardaki politikaları ile topluma yön vererek iktidarı yakalayabilme şansı bulacaktır. Toplumun büyük bir çoğunluğu ekonomik olarak zorluk içerisinde yaşamlarını sürdürürken partimizin bu konuyu siyaset ekseninin merkezine yerleştirememesi geçiştirilebilecek bir hata değildir.
 
Bu durumun sorumluları öncelikle Parti Yönetimi ve Cumhurbaşkanı Adayıdır. Toplumdaki değişim talebini ve konjonktürel (topludurumsal) yapıyı iyi algılayamayan Cumhurbaşkanı Adayının alınan tüm oyları kendi kerameti sayması da ayrı bir mizah konusudur. Seçim gecesi kendisine güvenen tüm partili, partisiz insanları hayal kırıklığına uğratan ve verilen oylara sahip çıkmayan Genel Merkez ve Cumhurbaşkanı Adayımızın davranışının mantık ile izah edilecek bir yanı bulunmamaktadır. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da birçok sandık sonucu şaibelidir. Bunları araştırmadan AA (Anadolu Ajansı) verileri ile yenilgiyi kabul eden bu kişiler; parti örgütüne hesap vermek zorundadırlar. Ayrıca bu açıklamayı hangi koşullarda yaptıklarını da kamuoyu hala merakla beklemektedir. Taraflar yenilgiyi kabullenmedikleri gibi bir tanesi daha ince bir politika ile adeta yenildik ama ezilmedik demektedir.
 
Başarısızlığın bir başka nedeni de aday belirleme yöntemidir. Genel Merkezde kurumsallaşmış (!) 5 kişilik klik her dönemde isimleri değişse de görevlerini başarı ile yapmaktadırlar. Gerek Milletvekili gerek ise yerel yönetim adaylarının belirlenmesinde bu klik partinin başarılı olamaması için elinden geleni yapmakta son derece başarılıdırlar(!). Son Milletvekili seçimleri adaylarının belirlenmesinde kadınlara ve gençlere yeteri kadar yer verilmemiştir. Hatta seçilen Milletvekillerimizden sadece yüzde 12,5 kadın milletvekili oranıyla AKP’nin bile gerisine düşmüştür. Kadın temsiliyetinde AKP gibi muhafazakar, tutucu bir partinin gerisine düşülmesi çağdaş ve Sosyal Demokrat iddialı bir parti için af edilemeyecek bir durumdur. Çoğunluğu yıllardır genel merkezde olmanın avantajı ile Milletvekili olan bu kliğin bir başka hedefi ise önseçim ile Milletvekilliğini kazanan isimler olmuştur. 2015 Yılında önseçimi kazan bu isimlerin çoğunluğundan adeta intikam alınırcasına liste dışında bırakılmışlardır. 
Partimiz CHP ve geçmişte SHP Olağan Kurultay sayısının yarısı kadar Olağanüstü Kurultay toplamıştır. Ancak bugün hala Olağanüstü Kurultay ihtiyacı hissediliyorsa bu yöntemin çözüm olmadığı görülmektedir. Sorunu kişisel sorun gibi algılayıp kişilerin değişimi ile çözüm üretileceğini sanmak büyük bir yanılgıdır. Partimizin acilen fikirsel ve örgütsel yenilenmeye ihtiyacı vardır. Bu değişim yapılmadan yapılacak Olağanüstü Kurultay sorunu çözmeyeceği gibi çözüm sürecini de erteleyecektir. İlçelerden, İllerden başlamayan bir yenilenme sadece genel merkezdeki isimlerin değişmesi ile sınırlı kalacaktır. Hatta genel merkezde yıllardır egemen olan bu isimlerin manevra kabiliyetleri olağanüstü olduğundan yeni yönetimlerde de yeniden yer almaları çok büyük bir olasılıktır. Baykal kliğinin politik tarzı olan sadece isimler değişsin köhnemiş yapı aynen kalsın anlayışından bu parti çok çekmiştir. Bu gün bu oyun yeniden sahnelenmektedir.
Sonuç olarak Genel Başkan, Genel Merkez ve Cumhurbaşkanı Adayı bu başarısızlığın ana sorumlularıdır. Öncelikle Tüzük Kurultayı toplanmalı, Genel merkeze olağanüstü yetkiler veren maddeleri iptal edilmelidir. Milletvekilliği ve Yerel Yönetimlerde partinin tüm adayları önseçim ile belirlenmesi olmazsa olmaz olarak tüzüğe girmelidir. Önseçim dışındaki başka bir yöntemi istemek parti suçu olarak kabul edilmelidir. Yapılacak olan demokratik yeni tüzük ile Milletvekilliği ve Belediye Başkanlığı süresi sınırlandırılmalıdır. Genel Merkezin kontenjan kullanması tüm seçimlerde en fazla yüzde 5 ile sınırlandırılmalıdır. İlçe Yönetimi, İl Yönetimi ve parti Meclisi seçimlerinde çarşaf liste uygulaması veya nispi temsil yöntemi uygulanılarak o birimlerdeki tüm kesimlerin yönetimlerde temsiliyeti sağlanmalıdır. Önümüzdeki Yerel Seçimlerde tüm adaylar önseçim ile belirlenmelidir. Tüzük Kurultayı sonrasında ise 2019 yılında yapılacak Yerel Seçimler sonrasında acilen Olağan Kurultay süreci başlatılarak tüm İlçe Yönetimleri, İl Yönetimleri ve Parti Meclisi yenilenmelidir. Olağan Kurultaylarımız sadece Genel Başkan ve Parti Meclisi seçen bir yapıdan çıkartılıp; parti, ülke ve dünya sorunlarının enine boyuna tartışılacağı 5-7 günlük konferanslar şeklinde düzenlenmelidir.
 
Baykal kliğinin baskısı ile kabul edilen ve ilk gün Genel Başkanın seçilmesi uygulaması Kurultayı sadece seçim yapılır konuma düşürmüştür. Bu uygulamadan acilen vazgeçilip Genel Başkan ve Parti Meclisi aynı anda seçilmelidir. Tüzük değişikliğinde Küçük Kurultayın tekrar toplanması yönünde karar alınmalıdır. Olağan Kurultayın toplanmadığı yıllarda toplanacak Küçük Kurultayda partimizin siyaset yapma tarzı, programı ve programın uygulanması değişen koşullara uygun olarak değerlendirilmelidir.
CHP SOL KANAT olarak partimizin ideolojik, örgütsel ve tüzüksel yenilenmesi için katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu neden ile en kısa sürede CHP SOL KANAT Yürütme Kurulunu yenileme kararı alınmıştır. Bu yenilenme sonrasında partimizin yeni sürecini tartışacağımız 2018 yılı Sonbahar aylarında “yeniden merhaba demokrasi” diyebilmek için Türkiye çapında CHP SOL KANAT toplantısı yapılacaktır. 17 Temmuz 2018
CHP SOL KANAT
 

 
  • BIST 100

    8808,88%1,79
  • DOLAR

    34,23% 0,04
  • EURO

    37,05% 0,11
  • GRAM ALTIN

    3011,43% 0,65
  • Ç. ALTIN

    5000,68% 0,12
  • Salı 15.5 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 20.2 ° / 8.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21.1 ° / 10.9 ° Güneşli

Adıyaman

22.10.2024

  • İMSAK 05:14
  • GÜNEŞ 06:35
  • ÖĞLE 12:16
  • İKİNDİ 15:19
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:03