Cihangir Öztürk admin


KENTLERİN DÖNÜŞEMEYEN KADERİ

KENTLERİN DÖNÜŞEMEYEN KADERİ


KENTLERİN DÖNÜŞEMEYEN KADERİ


İktidar ve onun yerel yönetimleri,özellikle son süreçte içinde bulundukları ekonomik çıkmaza çözüm bulmak için kentsel dönüşüm adı altında ''projeler'' üreterek kamu oyu oluşturup harekete geçtiler.Kepçe vurdukları her yer,toz duman.Göz gözü görmüyor.


Oysa,kentsel dönüşümün yapıldığı ülkelere baktığımızda,bunun en somut ve uluslar arası bilim adamları tarafından da kabul gören örneği;Londra,Barcelona ve Lizbon'dur.İşin ilginç yanı,bu üç örnek kentsel dönüşümü yapanlarda SOSYAL DEMOKRAT belediye başkanlarıdır.Ülkemizde de en iyi örnek,hatta tek örnek Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat KARAYALÇIN'nın yaptığı,Dikmen Vadisi projesidir.


Kentsel dönüşüm yasaları,büyük kentlerde yaşamın daha modern,çağdaş ve yaşanılır hale getirilmesi için yapılır.Gecekondulaşmanın önlenmesi,şehir içindeki sanayi tesislerinin şehir dışına çıkarılması,geniş park ve bahçelerin yapılması,sosyal ve kültürel alanların artırılması için yapılır.Biz ne yaptık?Mesela Sayın Başbakan'ın İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı olduğu dönemde % 40'lar seviyesinde olan kent içi yeşil alanların bugün % 9 seviyesine düştüğünü biliyor muydunuz? İşte bu oran bize her şeyi net bir şekilde açıklamaya yetiyor.
Yukarda da belirttiğim gibi, ülkemizde kentsel dönüşümün ilk örneğini Dikmen Vadisi projesiyle Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat KARAYALÇIN vermiştir.Türkiye'nin en önemli ve başarılı kentsel dönüşüm örneği olan Dikmen Vadisi Projesi tamamı gecekondu olan bir bölgede uygulanmıştır.Bu proje çerçevesinde gecekondulaşma sorunu,bizzat gecekondu sahiplerinin onayı ve uzlaşma ile çözülmüş;bir çok alan yeşil alana dönüştürülmüştür.
Bugün Eskişehir Belediye Başkanımızın yapmış olduğu göz ardı edilemeyecek şekilde uluslar arası uzmanların yakın takibi altındadır. Bunları,İzmir,Çanakkale vb iller takip etmektedir.Yine işin ilginç yanı,bu illerimizin Belediye Başkanları da SOSYAL DEMOKRATTIR.


Kentsel dönüşüm şiarıyla yola çıkan iktidar partisinin Belediyeleri her ne hikmetse bu başarıyı yakalama şansına henüz nail olmuş değiller.

Özellikle 20 yıldır İstanbul ve bir çok ilçesini yöneten bu Belediyeler, yaşanılır bir kent yaratmanın da ötesinde,yeşile hasret,mesire yerlerine hasret,kaldırımlarında savaşarak yüründüğü,meydanlarında tuvaletin dahi olmadığı,insanların oturması için bir bankın dahi bulunmadığı,tek yöne dönüşen sokakların,beraberinde trafik terörü yarattığı,Kazım Karabekir tarafına yönlendirilen minibüs yolunun,dört yolda inmesi gerekenleri mağdur ettiği,yeşil alanların talan edildiği,ne yazık ki köklü çözüm üretmenin ötesinde,sorunlarla boğuştuğu bir İlçe var burada.Yıllardır çözüm üretmek adına Esenler'de yerel yönetimi elinde bulunduran idareciler,İlçemize köklü çözümler üretememiş,bol bol reklam yapmıştır.
Bizim anladığımız Kentsel dönüşümün felsefesinde;hayata,doğaya,insanın gelişimine pozitif bir bakış açısı vardır.Bugün yaşadığımız kente elinizi vicdanınıza koyarak bir bakın!!Yapılan projelerle kentsel dönüşüm gerçekleştirilmiyor;yaşanılamaz daha büyük kentler inşa ediliyor.Sokaklarında yürümenin bile zor olduğu,uzayıp giden büyüklükte ve doğayı katleden ucube yapıların çıktığı bir kent yaratılıyor.İnsanımızı da,daha güvenli yaşanılır ve yeşil alanları olan kentlerde yaşamak hakkından mahrum bırakıyoruz.


Eğer bir Belediye Başkanı, yıllardır bir ilçeyi yönetiyor ve çözüm üretemiyorsa, bundan sonraki süreçte de üretmesi imkansızdır.Belki Belediye Başkanımız Sn. Göksu ''ben bir dönemdir Belediye Başkanlığı yapıyorum''diyebilir.O zaman bundan önceki Başkanın neden,gereğini yapmadığını-yapamadığını bizimle paylaşma sorumluluğu vardır.Eğer ki yaptıklarını onaylıyorsa da bu işlerin böyle olmayacağını da söylememiz gerek.Çünkü dünden bugüne,Esenler doğasıyla birlikte yok edilmiştir.Var olan sorunlara köklü çözümler üretilmemiş,Esenler İstanbul'un bir köyü olmaktan kurtulamamıştır.Siz ne kadar makyaj yaparsanız yapın,o makyaj,güneşi gördükçe boyasını akıtıp,gerçek yüzünü gösterecektir.

 

  • BIST 100

    16021,18%2,69
  • DOLAR

    44,05% 0,03
  • EURO

    51,35% 0,11
  • GRAM ALTIN

    7337,93% 0,86
  • Ç. ALTIN

    11852,94% 0,79
  • Çarşamba 8.8 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Perşembe 10.1 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 10 ° / 5.6 ° false

Trabzon

11.03.2026

  • İMSAK 05:52
  • GÜNEŞ 07:16
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:12
  • YATSI 20:31