​Üretici, işletmeci: Devleti yönetenler bizleri sahipsiz bıraktı

​Üretici, işletmeci: Devleti yönetenler bizleri sahipsiz bıraktı

Yaz ayının gelmesiyle birlikte sayfiye yerlerinde beklenen hareketliliğin olmaması işletme sahiplerini işyerlerini kapatma noktasına getirdi. Gazeteci olarak turistik bölgelere uzun bir gezi yaptık, köylüsünden, şehirlisine, i


Çanakkale, Biga, Bayramiç, Ezine ve birçok yer, siyasilerin uğramadığı yerlere ulaştık, kimsenin el uzatmadığı üreticiye mikrofon uzattık. Lüks lokanta işletmecileri ile çay satarak geçinmeye çalışan çay bahçesi işletmecileri ile meyve, sebze üreticileri ile küçükbaş – büyükbaş hayvan besleyicileri ile konuştuk. Herkes bunalımda, enflasyon yurttaşları ezmiş, canından bıktırmış, Esnaf bunalımda, psikolojik rahatsızlıklar başladı bile. Vatandaşlardan, yönetenlere, siyasilere ayrım yapmadan beddua eden edene…
 
“HÜKÜMETİN YARATTIĞI ENFLASYON ÜRETENİ VE TÜKETENİ EZDİKÇE EZİYOR”
Önce meyve sebze üreten çiftçilerimizle, hayvancılık yapmaya gayret eden köylülerimizle konuştuk. Meyve ve sebze üreten yurttaşlarımız: Üreten bizleriz, alın terimiz, emeğimiz enflasyon canavarına teslim edildi. Devleti yönetenler bizleri sahipsiz bıraktı, ürettiklerimizin fiyatını kabzımal belirliyor. Biz ürettikçe köleleşiyoruz, bizim ürettiklerimizle zengin olanlar bizim efendilerimiz oluyor.  Devlet üreticisine sahip çıkmayınca, hükümet, üretenin hakkını aramayınca aracıların kurduğu soygun ve yağma düzeni önce, kendilerinin yarattığı enflasyonla el ele vererek üreteni sonra tüketeni vuruyor, yoksulu daha yoksul yapıyor.
 
Birde ürünleri nasıl yetiştirdiğimizi kimse bilmiyor, iktidar olanların köylü ve üretici umurlarında değil. Üretici desteği artmadan, mazot, tarımsal elektrik, gübre, ilaç gibi tarımda kullanılan girdilerin fiyatları düşmeden, üretim planlaması yapılmadan üreticiden çıkan fiyat ile tüketicinin ödediği fiyat arasındaki uçurum azalmaz. Bakın kahvehaneler dolu, boş avare insanlar oturuyor, gençlerimiz yarınlarından umutsuz, köylünün sesini kimse duymuyor ” dediler.

HAYVANCILIK BİTMİŞ, KİMSE HAYVAN BESLEMİYOR
 Bırakın küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığını, tavuk bile besleyemez olduk. Yem fiyatları almış başını gitmiş. AKP iktidarı ile önce meralar bitti, şimdi de yem fiyatlarının yüksekliğinden hayvanının önüne yem koyamaz olduk ve besiciler, besleyemedikleri için köylüde, hayvancılık da bitti. Eskisi gibi mera kalmadı, bugün hayvanlar meraya çıksa meradan faydalanma imkanı yok denecek kadar az. Bakınız hayvanlar ağıla girdiğinde yine önüne yem konulması gerekiyor ama bugünün rakamları ile artan fiyatlarla hayvanların önüne yem koymak ne mümkün “
Gezdiğimiz yerlerden Çanakkale başta olmak üzere Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahillerinin küçük işletmeleri, çay bahçeleri, lokantaları yani turistik tesisleri son 5 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını söylediler.

GELİP SİNEK AVLAYAN TESİSLERİ VE İŞLETMELERİ GÖRSÜNLER
İşletme sahipleri böyle dediler…”Bu yılın yaz döneminin başlaması ile birlikte yoksulluğun ve iflasların olacağını, çoğu tesisin kapanacağını şimdiden görür olduk. Önümüzdeki aylarda aynı olursa turizmde tehlike başlayacak, bizler bırakın kiramızı, elektrik paralarını bile ödeyemeyeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlar, TÜİK verileri gerçekleri yansıtmıyor. İktidar ve muhalefet gelsinler burada günlük gelirlerimizle giderlerimizi yerinde görsünler, gerçek veriler vatandaşın cebi, işletmecinin çektiği çiledir. . Bize inanmayanlar gelip sinek avlayan tesisleri ve işletmeleri yerinde görsünler.
İktidarın yaptığı vatandaşı ekmeğe muhtaç hale getirmek ama bilmiyorlar ki vatandaş aç kalırsa, iktidarın ömrü uzamaz. Bizler çaresiziz, çare arıyoruz. Hergün her şeye zam. Mazota peş peşe gelen zamlar şehirlerarası seyahat edecek olanları seyahatinden mahrum edince bizlerin işi allak bullak oldu. Yaz aylarının başlamasına rağmen beklenen hareketliliğin görülmediği gibi yazlıklarında boş kaldığı bir yerde biz nasıl ayakta duracağız. Bakın fiyatlarımız yapılan zamlara rağmen yerinde duruyor ve tesislerimizde kimseler yok. Yakında herkes işyerine kilit vurursa şaşırmayın” dediler.

 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli