“Vahdettin'den önce İngilizlere ilk Abdülhamit sığındı!”

“Vahdettin

"Bizim muhafazakârlarda Abdülhamid'e karşı patolojik bir bakış açısı var!" diyen AKP’li Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, “Kemalistler Atatürk’ü kutsuyorsa biz de Abdülhamid’i kutsarız.’ Şeklinde bir bakış açısı var.

Sultan Vahdettin’den önce Abdülhamit’in İngilizlere sığındığını belirten eski Bakan Hüseyin Çelik,  24 Mayıs 1878. 4 Haziran 1878’de Sultan Abdülhamid’in talimatıyla Kıbrıs’ın İngiltere’ye verildiğini açıkladı.

Medyascope yayınına katılan Eski Bakan Hüseyin Çelik, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Vahdettin'den önce İngilizlere ilk Abdülhamit sığınmış

“Bir kere şunu açıkça belirtmek isterim. Biz Kıbrıs’ı 24 Mayıs 1878. 4 Haziran 1878’de Sultan Abdülhamid’in talimatıyla İngiltere’ye verdik. İlk defa Sultan Vahdettin’den önce İngilizlere sığınan Osmanlı padişahı Sultan Abdülhamid’dir.

Bizim muhafazakârların Sultan Abdülhamid’e bakışında özür dilerim ama patolojik bir durum var. Çok sıkıntılı bir bakış açısı var. ‘Kemalistler Atatürk’ü kutsuyorsa biz de Abdülhamid’i kutsarız.’ bakış açısı başlı başına yanlış bir bakış açısıdır.

Bakın bir dizide Sultan Abdülhamid (Payitaht Abdülhamid dizisini kastediyor) İngiliz büyükelçisine tokat atıyor değil mi? İlk defa Sultan Vahdettin’den önce İngilizlere sığınan Osmanlı padişahı Sultan Abdülhamid’dir.

1878’deki Çırağan Baskınından sonra İngiliz büyükelçisini huzuruna çağırıyor ve diyor ki: ‘Bu girişim Ali Suavi ile birkaç yüz muhacirin yapacağı şey değil.

Bunun arkasında ordu ve yüksek bürokrasi var. Beni, çoluk-çocuğumu tahttan indirip Topkapı Sarayı’nın loş odalarına kapatacaklar. Bizi perişan edecekler. Bana ve aileme karşı daha ileri hareket yapılırsa İngiltere beni korur mu?’ diyor.”

İngiliz büyükelçi, dışişleri bakanı ile Kraliçe’ye danışıp iki gün sonra Sultan Abdülhamid’e dönüyor.

Büyükelçi diyor ki: ‘Kraliçe, Sultan’ın sadece şahsını ve ailesini değil bütün Küçük Asya’daki topraklarını da korumaya taliptir.

Fakat ‘küçük’ bir şartı var. Bizim Girit ve Malta’dan donanmamızı getirip Ruslara karşı bir cephe oluşturmamız zor. Siz bize Kıbrıs’ı verirseniz biz bu işi çok daha rahat yaparız.’

Bakın bu görüşme 24 Mayıs 1878. 4 Haziran 1878’de Sultan Abdülhamid’in talimatıyla Kıbrıs’ı İngiltere’ye vermiş olduk.”

 

 



Mehmet Erbay
7.12.2023 23:37:18
Sultan Abdülhamid Han'ın dizide İngiliz Büyükelçisine attığı tokadı dahi hazmedemeyen Hüseyin Çelik denen bu adam ne yazık ki bu ülkede Bakanlık yapmış. Videodaki üslubuna, yüz ifadelerine bakın sanki Sultan Abdülhamid Han tokadı İngiliz Büyükelçisine değil de kendisine atmış.

Sahra Öncan
26.12.2023 21:04:14
Tabii efendim zorla Selaniğe gönderilen de Enver Paşaydı zaten.

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli