Türkiye Barolar Biriği'nden Yargıtay'ın 'Can Atalay' kararına tepki

Türkiye Barolar Biriği

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay'ın Can Atalay kararına ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yaptı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay’ın Can Atalay kararının AYM kararına aykırı olduğunu belirtirken “Bu karar bir milletvekilinin parlamentoda görev yapmak hakkını ihlal ettiği gibi yurttaşlarımızın seçme hakkını da yok saymıştır” dedi.

14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili olarak seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay, Anayasa hükümlerine rağmen tahliye edilmemiş, Atalay’ın tahliye dilekçesi uzun süre Yargıtay Başsavcılığında bekletilmişti.

Geçen günlerde Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilen dilekçe ile ilgili bugün karar çıktı

Atalay hakkındaki tahliye talebi Anayasanın 14. Maddesi gerekçe gösterilerek oy birliği ile reddedildi.

‘AYM KARARINA AÇIKÇA AYKIRI’

Karara ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, kararın AYM kararına aykırı olduğuna dikkat çekti.

Sağkan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Yargıtay’ın Can Atalay kararı, AYM’nin ‘Anayasa’nın 14. Maddesinin hak ve özgürlükler lehine olacak şekilde dar yorumlanması gerektiği’ yönündeki emsal kararlarına açıkça aykırıdır. Bu karar bir milletvekilinin parlamentoda görev yapmak hakkını ihlal ettiği gibi yurttaşlarımızın seçme hakkını da yok saymıştır.”



  • Pazartesi 35 ° / 23.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli