TOZKOPARANDAN BARINMA TALANINA İSYAN

TOZKOPARANDAN BARINMA TALANINA İSYAN

İstanbul Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde 'kentsel dönüşüm' projesine tepkiler, hukuksuzluk ve gözyaşları devam ediyor. Yapılan basın açıklamasında 9 maddelik deklarasyon okundu.

İstanbul Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’ndeki yıkım mağdurları basın açıklamasıyla 9 maddelik sunum yaparak iktidar partisine ve AKP’li rantiyecilere seslendiler. Basın açıklamasında bir çocuğumuz yaptığı sitem dolu sözler tüm katılımcıların gözyaşlarının akmasına neden oldu. AKP’nin yaptığı soylulaştırma dönüşümüne isyan eden Tozkoparan mahallesi 'kentsel dönüşüm' mağdurları yerinde dönüşüm yapmayan rantsal dönüşüm yapan AKP’ye sloganlarla tepki gösterdiler.

Konuştuğumuz 'kentsel dönüşüm' mağdurları; Daha önce gece saatlerinde evlerinin yıkımı için gelerek kapılarının kırılmasını, soğuk havaya rağmen evlerini savunmak için sokakta nöbet tuttuklarını, sabaha karşı saat dört sularında mahalleye çok sayıda çevik kuvvet polisi geldiğini ve Mahalleli polis zoruyla ve etrafına örülen polis barikatlarının dışına zorla çıkarıldığını unutmadıklarını söyledi. Bir başka vatandaş ise, Apartmanda bekleyen mahallelinin, apartman kapılarımız kırılarak evlerimize zorla girildiğini ve zorla tahliye edildiğimizi, direnenlerin ise darbedilerek gözaltına alındığını nasıl unuturuz” diyerek gözyaşları ile anlattı.

Tozkoparan mahallesi 'kentsel dönüşüm' mağdurlarının basın açıklamasına, mağdur vatandaşların yanı sıra CHP Güngören eski İlçe Başkanı Temel Akkoç, Gelecek Partisi ilçe başkanı Hasan bozkır ve yoğun kalabalık katıldı. 

EVLERİ DEĞİL İNSANLARI YIKTINIZ…

TOZDER Başkanı Ömer Kiriş, Basın açıklaması öncesi 'kentsel dönüşüm' mağdurlarına yaptığı konuşmasında: 6 Kasım 2023’de alanla ilgili 775 sayılı bir kanun çıkardılar. Konutları bizler yapmak istersek bizlere kredi verilebilir. 7-11- 2023’de ise mülkiyet hakkına aygırı bir uygulama maddesiyle malımıza çökecekler. Bu maddeyi Tozkoparan dönüşümü için çıkardılar ve yerlerimizi ellerimizden alarak yapancılara peşkeş çekecekler” dedi. 

9 Maddelik Basın açıklamasında ise… 10.4 Hektar riskli ilan edilen alanda Ranta karşı verilen mücadele devam ederken, Rantı aklından asla çıkartmayan Bakanlık ve Güngören Belediyesi, bu sefer 06 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Maraş depremi rüzgarını da arkalarına alarak, bu defa 3194 Sayılı İmar Kanununun 39. Maddesinin Valiliklere verdiği yetkiyle, 10.4 Hektar alanın dışında bulunan apartmanları polis zoruyla tahliyeye başladılar. Bu apartmanlarda oturan ve Kentsel Dönüşüme karşı olmayan hak sahipleri, “nasılsa konutlar yapılıyor, bizimkilerde yapılır düşüncesiyle, hiçbir hukuki yola başvurmadan, çok fazla da zorluk çıkartmadan kolayca evlerini boşaltmışlardır. Aradan geçen yaklaşık bir yıllık süre içinde binaların yıkıldığı alanlara bırakın bina yapmayı, yıkılan binaların molozları dahi kaldırılmamıştır. Bu alandan tahliye edilen insanlara 18 ay için 3500 TL kira yardımı bağlanmış, bu süreninde 12 ayı geçmiş bulunmaktadır. 

Bizler ne yapacağımızı bilemez durumdayız. 06 Kasım 2023 tarihinde 6306 sayılı risk yasasının bazı maddelerinde yapılan değişiklikler, mülkiyet haklarını tamamen ortadan kaldırmakta, tahliye ettiğimiz konutların boş arsaları yeni çıkartılan 6306 Sayılı Yasa maddelerine eklenen maddelerle REZERV ALAN  ilan edilebilecek, bakanlık veya Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tahliye edilen konutların hak sahiplerine KONUT SERTEFİKASI VEYA HAZİNE BONOSU gibi kağıtlar verebilecek veya Toki’nin başka il ve ilçelerinde bulunan sahiplendirilmemiş konutlar teklif edilebilecektir.

Yerinde ve hiçbir hak sahibi mağdur edilmeyecek diye yola çıkan yetkili kurumlar, kanunlarda yapılan tek taraflı düzenlemelerle, hak sahiplerinin konut alanlarını 3. şahıslara satma noktasına gelmişlerdir.

Şimdi soruyoruz;

1- Bizlerin Anayasal hakları devlet yöneticileri tarafından neden elimizden alınmıştır?

2- 18 aylık kira yardımları 6 ay sonra kesilecek midir? 

3- Riskli veya çürük diye tahliye ettiğimiz binaların yerine, çok daha riskli ve çürük binalarda kiraya sürülmemiz sizleri vicdanen rahatsız ediyor mu?

4- Yıktığınız konutlarımızı yeniden yapıp teslim edecek misiniz, edecekseniz ne zaman teslim edeceksiniz?

5- Şu anda Tozkoparan’ın yaklaşık % 45’i tahliye edip yıkılmış durumdadır. Yıkılmayan diğer apartmanlar yıkılacak mıdır? Yıkılırsa ne zaman yıkılacaktır, hangi kanun uygulanacaktır? 

6- Yıkılmayan % 55 lik kısımda ki konutların yıkımı için 31 Mart 2024 Yerel Seçimin geçmesi mi beklenmektedir? 

7- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya Toki ihaleye çıkarttığı Konut Projelerinde metrekare birim maliyet fiyatları çok ucuza mal edilirken, evleri yıkılan hak sahiplerine neden çok daha pahalı metrekare fiyatları uygulanmaktadır. Bu boş alanlarımıza yıktığınız binaların % 150 daha fazlasını yaptığınız halde bu yüksek fiyatlar neden hak sahiplerinden talep edilmektedir?

8- Zorla tahliye ettiğiniz ve travma yaşattığınız yaşlı ve hasta olan kişilerin gittikleri alanlarda yaşadıkları sağlık sorunlarıyla ilgili herhangi bir araştırma yaptınız mı?

9- 10.4 Hektar riskli alanda yaptığınız zorla tahliye sırasında, baskı ve tehdit nedeniyle ölüme sebebiyet vermekten hakkınızda Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapıldığı bilinmektedir. Daha sonra bu alanda aynı nedenlerle toplamda 8 hak sahibi vefat etmiştir.

Buna rağmen insanların vefatına yol açan uygulamaları ısrarla yapmanızdaki cesaret nereden gelmektedir? 

 Tozkoparan’da yaşayan hak sahipleri, barınma ve mesken edinme haklarını her ortamda aramaya kesin kararlıdır.

 

SİYASİLER TEPKİLİ AMA ÇARESİZ  

VİDEO İZLE

 

 

HERKESİ AĞLATTI…AĞLATANLAR BAKIN BU ÇOCUĞA VE UTANIN…VARSA UTANACAK YÜZÜNÜZ!

VİDEO HABER

Yalnız yerleri almadınız, bu çocukların geleceğini, bu insanların yarınlarını aldınız. Bir ülkenin yurttaşlarının barınma hakkını ellerinden alan bu iktidar elbette halkımıza hesap verecek, ağlatanlar birgün elbette kendileri ağlamasa seyredenlerin vicdanları ağlayacak…    

 



Ömer Kiriş
6.01.2024 23:38:28
Çok teşekkür ederim Hüseyin arkadaşım. Dilerim bu zulmü yapanlar Çınar evladımızın göz yaşlarında boğulurlar.

Anahtar Kelimeler: TOZKOPARANDAN BARINMA TALANINA İSYAN
  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli