TOZKOPARAN İBB’Yİ GÖREVE DAVET EDİYOR!

TOZKOPARAN İBB’Yİ GÖREVE DAVET EDİYOR!

Güngören ilçesi Tozkoparan Mahallesi hak sahipleri “kentsel dönüşüm” planıyla dayatılan rant projelerini, yağma politikalarını redderek sesini duyurmak için çadır kurdu. “Bugüne kadar bizlere herkes yalan söyledi” dedil

İstanbul- Tozkoparan’ın rant kapısı haline getirilmeye çalışıldığı ve 2013 yılında yıkılan alana çivi çakılmamasına hak sahiplerinden çadırlı protesto geldi ve İBB Başkanı İmamoğlu’na çağrıda bulunuldu.

2013 yılından bu yana rantsal dönüşüme karşı mücadele eden Tozkoparan Derneği (TOZDER) Başkanı Ömer Kiriş: 2014 yılında tüm mahalle riskli alan ilan ediliyor, biz Danıştay’da bu kararı iptal ettirdik. Daha sonra 2020 yılında yukarıda bulunan 10 hektar bir alanı riskli alan ilan ettiler. Bugüne kadar AKP iktidarı ve belediyelerinin aldığı her karar Tozkoparan halkına, hak sahiplerine mağduriyet olarak döndü. Bugün buraya gördüğünüz gibi tüm mahalle insanı gelmiş evi yıkılmayan, evi yıkılana moral vermeye destek olmaya çalışıyor. Yukarıda yıkılan ve inşaatına başlanan yerler var, onlar 6306 risk yasasına göre yapılıyor. 

“İBB BAŞKANI BU HALKA BORÇLU” 

Ömer Kiriş: Burada enkaz alanında durum farklı, Valiliğin ve Bakanlığın riskli yapı ilanı üzerinden imar kanunun 39.maddesine göre yıkıldı ve enkaz haline getirildi. Şunu dediler “binan çürük ben seni ölümden kurtarıyorum” iyi ama ben nerede yaşayacağım evim yok, kira ödeyecek gücüm yok ve benim kiraya taşındığım yerin durumu buradan daha kötü ve sağlıksız. Bugün buradan haykırıyoruz sesimizi duyun, bu mağduriyeti çözün. İBB başkanı bu halka borçlu, oy verip seçimi kazandıran halkın İBB Başkanından haklı olarak beklentisi var. Burada yaşanan mağduriyeti görmelerini ve mağdur olan insanların yardımına koşmalarını kendilerinden bekliyoruz. 

Bugüne kadar bizlere herkes yalan söyledi, bir çıkmazın içine bizleri sürüklediler. Başka bir şey söyleyeyim “bu evleri yıktılar, yıkım sonrası hurda demirler nerede?” Bana sorarsanız o demirleri burayı yıkanlar çaldı. Halkın evine, binasına çöktükleri gibi buradan çıkan tonlarca demire de Güngören belediyesi çöktü.

Danıştay, Güngören'e bağlı Tozkoparan mahallesini riskli alan ilan ettikten sonra, 6306 sayılı afet yasası kapsamında mahalleyi riskli alan ilan eden karara itirazda bulunduk ve Mayıs 2013'te yapılacak olan kentsel dönüşüme karşı olduğumuzu belirterek mahkemeye başvurduk. Ancak devreye Bakanlar Kurulu giriyor ve Bakanlar Kurulu "bilimsel değil, gözlemsel" diyerek kararı iptal etmişti. İşte bizler o günden beri yerlerimizden zorla kovulduk, sürgün hayatı yaşıyoruz, bayramlaşmayı kurduğumuz bu çadırda yaptık. Kim bilir belgi de bundan sonra bayram çadırı diye kurduğumuz bu yerler bizlerin ikamet ettiği, barındığı evler olarak kalacak" diyerek konuşmasına devam etti...  Konuşmanın tamamı için…VİDEO İZLE

CHP Güngören Belediye Meclis Üyesi Filiz Bakırhan: Bizler bu yerin bu enkazın mağdurlarındanız. Güngören Belediyesinde gündem dışı konuşmamda ve verdiğim soru önergesinde konuyu gündeme getirdim. Burada yaşanan mağduriyetin ve gasp edilen hakların geri alınması için sonuna kadar mücadele yapacağım. Tozkoparan’da yıllardan beri büyük bir mağduriyet yaşanıyor. Bu alanda bloklar vardı ve bu bloklarda yaşayan hak sahipleri vardı, işte o hak sahipleri bugün ellerinden alınan evlerini geri istiyor. Hak sahipleri barınma haklarını anlatmak için bu alana çadır kurdular, kurulan bu çadır kentte, geçmişte yaşanmışlıklar, birliktelikler tazelendi, anılar yaşandı ve bayramlaşma gerçekleşti. Kimse bu insanların sorunları ile yaşatılan hak mahrumiyetiyle ilgilenmemesi bizim canımızı acıtıyor. Güngören Belediyesine verdiğim önergeye  cevap bekliyorum. Bakanlık; "sorumlu Güngören belediyesidir” diyor, belediye susuyor. Bu araziyi kılıfına uydurarak rezerv alanı ilan edecekler ve çok uluslu şirketlere peşkeş çekecekler ama biz buna izin vermeyeceğiz ” dedi. 

 

 



Anahtar Kelimeler: TOZKOPARAN GÖREVE DAVET EDİYOR!
  • Cuma 37.3 ° / 22.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 37.3 ° / 23.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 37.3 ° / 23.6 ° Güneşli