SEFALET ÜCRETİ DEĞİL İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ

SEFALET ÜCRETİ DEĞİL İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ

Türkiye emek sınıfı ayakta… KESK ve Eğitim- İŞ Türkiye genelinde alanlara çıkarak “TÜİK’in saçma sapan rakamlarına göre değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” dedi.

İstanbul’da KESK üyesi kamu emekçileri TÜİK İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. KESK İstanbul Şubeler Platformunun düzenlediği açıklamaya HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi. 

"TÜİK'İN SAHTE VERİLERİ MAAŞLARIMIZI ERİTİYOR" 

"TÜİK'in sahte verileri maaşlarımızı eritiyor" pankartı arkasında toplanan KESK üyesi kamu emekçileri yüzde 30'luk memur zammını protesto etti. TÜİK İstanbul İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev okudu. 

TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını bu verilerle yapılan zammın yoksulluğu artıracağını belirten Özev, "TÜİK tarafından açıklanan rakamlar iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşük gösterme politikasının ürünüdür. Halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir. Geldiğimiz noktada yıllardır sahnelenen bu oyunların sonuçlarını gizlemek artık mümkün değildir" dedi. Taleplerinin memur ve emekli maaşları asgari ücrete yapılan %54 oranında artırılması olduğunu hatırlatan Özev, "20 yıl önce asgari ücretin 2 katını geçen en düşük kamu emekçisi maaşı bugün geldiğimiz noktada asgari ücretin altına inmiştir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir" diye konuştu. 

Özev, "Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz" dedi. 

EĞİTİM-İŞ KASTAMONU: SEFALET ÜCRETİNİ KABUL ETMİYORUZ

‘Sefalet ücretini kabul etmiyoruz’ Eğitim-İş Kastamonu Şubesi, maaş zamları ve vergilere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda şube yönetim kurulu ve sendika üyelerinin hazır bulunduğu ‘İnsanca yaşayacak ücret, vergide adalet’ başlığıyla yapılan basın açıklamasında iktidar, diğer sendikalar ve enflasyon rakamlarını düşük gösterdiği öne sürülen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eleştirildi.
 

“EKMEĞİMİZİ AKP VE TÜİK DEĞİL MÜCADELEMİZ BELİRLEYECEK” 

Şube Başkanı Bal, Aralık ayı enflasyon oranlarını ve zamları kabul etmediklerini vurgulayarak şunları ifade etti; “Tarafsızlığını korumayarak, siyasi iktidardan emir alarak rakamlar üzerinde oynayan ve sahte enflasyon oranıyla aşımıza, ekmeğimize el konulmasına alet olan TÜİK, yıllık enflasyon oranını yüzde 64,2 olarak açıkladı. Ülkedeki ekonomik krizi, açlığı, yoksulluğu ve enflasyonu yok sayan AKP iktidarı ve TÜİK utanmasa bu ülkede enflasyon yok diyecek. Ama biz emekçiler, halkı kandıranları, halkın sofrasındaki ekmeği, zeytini çalanları, halkın ulaşım hakkını, çocuklarının eğitim hakkını, sağlık hakkını gasp edenleri, iktidarın borazancılığından tetikçiliğinden öteye geçmeyenleri asla unutmayacağız. Kamu emekçilerini ve yurttaşları açlığa, sefalete mahkum eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz. Kamu çalışanlarını, yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum eden AKP iktidarının uyguladığı emek karşıtı politikalar karşısında, tüm emek örgütlerinin mücadele alanını genişleterek ortak tavır almaya çağırıyoruz. Ekmeğimizi AKP ve TÜİK değil mücadelemiz belirleyecek.”


 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı