SALLANDIK- ÜRKTÜK!

SALLANDIK- ÜRKTÜK!

Düzce bu sabah 04.08'de 5.9 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsıldı. AFAD depremin merkez üssünü Gölyaka, Sarıdere olarak belirledi. Bölge 70'in üzerinde artçı depremle sallandı.

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğünde deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Düzce depreminin ardından akıllara depremin büyük İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu geldi. Uzmanlar, Düzce'de meydana gelen deprem sonrası uyardı.

"ARTÇI DEPREMLERİ BEKLENİYOR"

Jeofizik Profesörü ve deprem uzmanı Haluk Eyidoğan, sosyal medya hesabından Düzce'deki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Profesör Eyidoğan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"23 Kasım 2022 saat 04:08'de Düzce ilinin 15 km batısında 6 büyüklüğünde oldukça kuvvetli bir deprem oldu. İlk bilgilere göre deprem Düzce merkezi ile Hendek merkezi arasında yer almaktadır

Deprem, Kuzey Anadolu Fay sistemi içerisinde yer alan Karadere Fayı ile Düzce Fayı'nın birleştiği alandadır. Odak mekanizması çözümüne göre sağ yönlü ve doğrultu atımlı bir fay hareketi vardır.

Deprem büyüklüğü itibariyle binaların duvarlarında çatlaklar, hafif ve orta hasar düzeyinde hasarlar yapabilir. Depremin artçı depremleri beklenmektedir. Hasarlı yapıların durum tespitinin hızla yapılması ve tahliye edilmesi önerilir."

BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLER Mİ?

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Düzce'deki depremin beklenen büyük bir İstanbul depremini tetiklemeyeceğini belirterek “İstanbul depremini tetikleseydi depremden sonra hemen etkilerdir. Yaşanan deprem yeri uzak mesafede” ifadesini kullandı.

MARMARA’DA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ

Çakır depremle ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

* Karadeniz çıkışında kırılmayan bir parça vardı. Büyük bir olasılıkla bu pay parçası kırıldı. Ancak şu ana kadar can kaybının bildirilmemiş olması sevindirici. Bu bölge deprem açısından son derece kötü bir yer. Derin bir dolgu sahası burası, doğal dolgu alanı, düz bir alan.

* Gölyaka ve civarı köylerde yıkım olma olasılığı yüksek. Artçılar da olacaktır ama daha büyük bir deprem olacağını düşünmüyorum. Vatandaşlarımızdan hasarlı binalarda bulunmamasını öneririm. Artçılar binaların çökmesine neden olabilir.

“EN AZ 1 HAFTA 10 GÜN SÜREBİLİR”

Düzce’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra çok sayıda artçı depremlerin meydana geleceğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy şu ifadeleri kullandı:

* Bu en az 1 hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olmak gerekiyor. Hissetmek ve yıkım aynı şey değil. Şimdiye kadar olumsuz bir Haber yok. Bundan sonra da olmazsa bunu böyle atlatmış olabiliriz. Bu deprem gerçeğinden kurtulmamız anlamını taşımıyor. Bu beklenen İstanbul deprem öncüsü değil. Biz Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz.

 



Anahtar Kelimeler: SALLANDIK- ÜRKTÜK!
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı