SALICI VE BÖKE’NİN DİYARBAKIR’DA FAŞİZAN OYUNU

SALICI VE BÖKE’NİN DİYARBAKIR’DA FAŞİZAN OYUNU

Diyarbakır CHP’de bir tuhaf oyun: Genel merkezin desteklemediği il başkan adayı ve taraftarları oy kullanamayacak. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Kürt seçmenlere yönelik, böyle demişti ama ve lakin...

“Bu ülkeye demokrasi gelecekse, herkes kimliğinden, inancından ötürü ötekileştirilmeyecekse bunun yolu Diyarbakır’dan geçer”10 Aralıkçılar'ın yıldızı Oğuz Kaan Salıcı ve Selin Hanım ağası içine ettiler ulu çınarın, dinlemediler sözde demokrat Kemal Hazretlerini…Nasıl mı işte böyle….  

Diyarbakır CHP’de sular durulmuyor. Temmuz’da CHP Diyarbakır il başkanlığına Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından, zamanında kongre düzenlenmediği gerekçesiyle kayyum atanmıştı. Şimdi de genel merkezin il başkan adayı ile muhalif il başkan adayın yarışacağı kongreye 10 gün kala, aralarında muhalif adayın da bulunduğu 38 delege tedbirli olarak disipline sevk edildi. Böylelikle genel merkeze muhalif olan il başkan adayı ve destekçisi olan delegelerin kongrede oy kullanmalarının önüne geçilmiş oldu.

 

A3 Haber Merkezi | Diyarbakır CHP il başkanlığında geçen Temmuz’dan beri süren gerilim, şimdi de CHP Merkez Yürütme Kurulu’nun bir kararıyla yeni bir boyut kazandı. 29 Ağustos’ta toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu, 10 Eylül’de yapılması planlanan il kongresine 10 gün kala, il başkanlığına adaylığını açıklayan Mehmet Şerif Doğru ve onu destekleyen 37 delegeyi, tedbirli olarak il disiplin kuruluna sevk etti. Böylece il kongresinde, muhalif aday Doğru’nun ve onu destekleyen delegelerin oy kullanması engellenmiş oldu.

Söz konusu MYK kararının altında genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve genel sekterer Selin Sayek Böke’nin imzaları yer aldı.

 

10 Eylül’de yapılacak Diyarbakır il kongresinde yeni il yönetimi 92 delegenin kullandığı oyla belirlenecekti. Kulislere göre 61 delege, genel merkezin desteklemediği Mehmet Şerif Doğru’ya oy verecekti. 61 kişiden 38’i disipline sevk edilerek kongrede oy kullanmaları engellenmiş oldu. Böylece genel merkezin desteklediği il başkan adayı Gönül Özel’in seçilmesi MYK kararıyla garanti altına alındı.

 

Ne olmuştu?

  • Şubat 2020’de CHP Diyarbakır il başkanlığı 37. olağan kongresi yapılmıştı. Bu kongrede Abdurrahman Aslan ile Gönül Özel yarışmıştı. 115 delegenin oy kullandığı seçimde Gönül Özel 65 oy, Abdurrahman Aslan 50 oy almıştı. Gönül Özel CHP Diyarbakır il başkanı olmuştu.
  • Aynı yılın Aralık ayında 115 il delegesinin 76’sı noterden imzaladıkları dilekçelerle olağanüstü il kongresi yapılmasını talep etmişti. Ancak bunu talep edenler partiden ihraç edilmişlerdi.
  • Bu gelişmeler yaşanırken, CHP genel merkezi “pandemi” önlemleri kapsamında tüm kongreleri 16 Haziran 2021’e kadar ertelemişti. Önlemler kalktıktan sonra CHP ülkenin dört bir yanında kongre yapmış, sadece Diyarbakır’da yapmamıştı.
  • Bu arada Diyarbakır il yönetiminin bir kez bile toplanmaması, partide rahatsızlık yaratmıştı.
  • Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’ne 2 Kasım 2021’de Hasip Erkan’ın başvurusu ile açılan 2022/403 sayılı dava, önce Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2021/1971 ve Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2021/3289 esas sayılı dosyaları ile birleştirilmiş, 18 Temmuz 2022’de de karar verilmişti. İl başkanlığına kayyum heyet atanmıştı.
  •  
  • Kararda, “CHP Diyarbakır İlçe Teşkilatının süresi içinde olağanüstü kongre kararı almadığından Diyarbakır CHP İl Başkanlığı’na Canan Tanış, Behçet Gezer, Muzaffer Değer, Mehmet Beşir İpekçi, Devrim Budak ve Süleyman Berberoğlu isimli şahısların kayyum olarak atanmasına ve en kısa yasal sürede genel kurul çağrısı yapmaları için yetki ve izin verilmesine…” denilmişti.
  • Görevi kayyuma devretmek istemeyen Gönül Özel, “Görevimin başındayım, genel merkez yanımda” açıklaması yapmıştı.
  • Özel, mahkeme kararını uygulamak istemeyince, kayyum heyet polis eşliğinde il yönetimini devralmıştı.
  • Yaşanan gelişmelerin ardından açıklama yapan Diyarbakır ilçe başkanları, “Kayyum atanması siyasi değil, hukuki bir karar” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: SALICI DİYARBAKIR’ FAŞİZAN OYUNU
  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli