REFORMİST SOLSUZ SİZ BİR HİÇSİNİZ…

REFORMİST SOLSUZ SİZ BİR HİÇSİNİZ…

MİLLET İTTİFAKI”, sloganını geçmişte var olan ve 69 yaşında olan Tek parti döneminin sona erdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerinde ilk kez Demokrat Parti tarafından CHP’ye karşı kullanılan “Yeter söz milletindir” sloganıyla taçlandırdı.

2023 seçimlerine ilişkin resmi olarak açıklanmış bir tarih olmasa da Erdoğan'dan 14 Mayıs mesajı geldi.  Uzun ayları bulan ön görüşme süreçlerinin ardından geride kalan haftalar içinde peş peşe millet ittifakının 6’lı masanın salon toplantıları yapıldı, ittifaklar ve bildirgeler açıklandı. Millet ittifakının adayı henüz belli değil, belli olan 6’lı masanın sola kapalı olması, Milet ittifakının solsuz bir seçime girmesinin doğruluğu, eğriliği zamana bırakıldı.

Seçimlere kısa ama sayılı günler kaldı. 6’lı masa seçimlere ramak kala ittifakın ismini nihayet belirledi ama aday belli değil. “MİLLET İTTİFAKI”, sloganını geçmişte var olan ve 69 yaşında olan Tek parti döneminin sona erdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerinde ilk kez Demokrat Parti tarafından CHP’ye karşı kullanılan “Yeter söz milletindir” sloganıyla taçlandırdı. 

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilanı tarihi olunca İktidarıyla muhalefetiyle siyaset arenası bir kez daha hareketlendi. Sağ Cumhur ve Millet diye iki büyük blokla ittifaklaşarak seçime hazırlanırken, Reformist sol, sağın karşısına diklenerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday çıkarma kararı aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, toplumun farklı kesimlerinin fikrini alarak aday havuzunu da oluşturdu. Reformist sol, Millet ittifakına yaptığı tüm ısrarlı tekliflere rağmen, Erdoğan’ı ilk turda yenmek için birlik içinde hareket yapalım söylemleri karşılık bulmayınca kendi bileşenlerinin kararı sonucunda aday çıkardılar. Bakalım “EL Mİ YAMAN, BEY Mİ YAMAN” olacak, burnundan kıl aldırmayan millet ittifakı kayıp yaşarsa kibrinden ve şımarıklığından yaşayacak. Olan yine ülkemize ve ülkemizin halklarına olacak.

Diğer tarafta ise SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi'nin başı çektiği Sosyalist Güç Birliği, sağcı millet ittifakına sıcak bakmadığı gibi Reformist sol bileşenlerin, Emek ve Özgürlük İttifakı davetine de katılmadı. Sosyalist Güç Birliği,  davetlere kapalı bir ittifakla 2023 seçimlerine hazırlanıyor.

2023’e hazırlanan sağın ağırlıklı olduğu millet ittifakı, AKP’yi ve ittifak ortaklarını Demokrat Parti’nin 1950 seçimlerinde CHP’ye karşı kullandığı “Yeter! Söz milletindir” sloganıyla “ güçlendirilmiş parlamenter sistem” söylemiyle yıkmaya çalışacak. Ama bu yıkım hareketinde slogan bile üretemeyen, sağın kendilerini yanı Menderes’in CHP’yi yıktığı sloganla yıkma girişimine kendi partilileri bile inanmadığı ortada.

Reformist sol, "Hep birlikte başaracağız" sloganıyla 6 sol parti ile birleşerek yola çıktı “TİP'in hedefini açıklayan Erkan Baş, ‘Türkiye'de sosyalist bir parti 1965 seçimlerinde yüzde 2,9 oy almış, Türkiye İşçi Partisi. Biz hedefi ortaya koyduk. Yüzde 3 alacağız, yüzde 3 için çalışacağız’  diyor.  TİP’in 4 vekilinin söylemleri sol düşünenleri, ülkenin yarınlarını hazırlayacağı kanaatinde birleşerek Emek ve Özgürlük de birleştiğini görüyoruz. Gençler tip'e bayağı ısındı, kitleler halinde oy vereceklerini söylüyorlar.

EMEP “Bağımsız Demokratik Bir Ülke ve İnsanca Yaşam” şiarı ile Emek ve Özgürlük şemsiyesine güç katıyor, sol söylemlerle her kesime kucak açıyor. “Bütün emek ve demokrasi güçlerini Cumhur İttifakı’nı yıkacak, Millet İttifakı karşısında sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin haklarını kararlıkla savunacak üçüncü bir seçeneği, gerçek bir Halk İttifakı seçeneğini oluşturmak üzere birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” dediler.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde tutumunu ortaya koyan "Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu"nu açıkladı.

11 maddelik deklarasyonda; parlamenter sisteme geri dönüş, yeni bir anayasa, tarafsız ve bağımsız yargı talebi, Kürt sorununda demokratik çözüm önerileri, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması ve KHK mağduriyetlerinin giderilmesi gibi pek çok başlık var.

Bildiride ayrıca, "Çözümsüzlüğün başlıca kaynağı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini değiştirmek istiyoruz" denildi. Bu maddeler Millet ittifakına uymadığı için HDP'nin yerel seçimde örtülü destek verdiği Millet İttifakı'na bu sefer bir ders vermek için “ Biz yoksak siz bir hiçsiniz”  diyecek ve EMEK ve ÖZGÜRLÜK anlayışıyla tüm ittifaklarla yarışacak.

Bakalım el mi yaman bey mi yaman? Bakalım kibir kimleri yakacak, kimlerin başına iş açacak…

 

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: REFORMİST SOLSUZ HİÇSİNİZ…
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı