MUSTAFA USTA ÇİFTEHAVUZLAR MAHALLESİ İ.P DEĞİŞİKLİĞİNE İSYAN ETTİ!

MUSTAFA USTA ÇİFTEHAVUZLAR MAHALLESİ İ.P DEĞİŞİKLİĞİNE İSYAN ETTİ!

CHP Esenler önceki dönem meclis üyesi İnş. Müh. Mustafa Usta, “Esenler Çiftehavuzlar Mahallesine Mehmet Öcalan döneminde de plan yapılmıştı. Bu arazinin sahipleri yıllarca mağdur durumda bırakıldı” dedi.

Arazinin sahipleri defalarca Belediyeye müracaatta bulunarak yerlerinin imara açılması talebinde bulundular. Fakat her müracaat sonuçsuz kaldı. İlk dönemler bu yer planlarda piknik alanı olarak gözüküyordu ve bu yerin imara açılması durumunda (DOP) düzenleme ortaklık payı %35’ti. 

YERİN HİKAYESİNİ İNŞAAT MÜHENDİSİ MUSTAFA USTA ANLATTI 

CHP Esenler önceki dönem meclis grup başkanı Mustafa Usta: İlçe Belediyesi bir yeri imara açtığı zaman (DOP) altında %35’ini bedelsiz alabiliyordu. Eski Belediye Başkanı Mehmet Öcalan döneminde (1994-1997) yer sahipleri bana geldiler yerlerinin imara açılması için Mevzi İmar Planı Çalışması yapılması konusunda yardım istediler. Ben kendilerine sunduğum ve kabullendirdiğim plan teklifini Başkana ilettim. Yaptığım plan çalışmasını Mehmet Öcalan’a anlatım, “bu yere plan yapalım, yerin %35'lik (DOP) hakkımıza karşılık %50’sini alalım; Esenler halkına kalsın,geriye kalanını imara açalım dedim. Esenler Belediyesine kalacak olan yeri spor, piknik alanı olan yerleri de yapım masraflarını arsa sahipleri karşılasın, siz Belediye olarak buraya Merter'deki gibi H=12.50m' lik tekstil sanayi imarı verin ve burası hem sanayi hem de insanlarımıza iş imkanı sağlayan ticaret alanı olsun dedim. 

"AZİZ YENİAY KABUL ETMEDİ- ESENLER'E KÖTÜLÜK YAPTI"

Mal sahiplerini razı etmemize rağmen o dönem planlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Aziz Yeniay bu teklifimizi kabul etmedi. Daha sonra benim meclis üyesi olduğum dönemde Mehmet Öcalan bu yer için H=43.50 m. imarlı plan çalışması yaptı; planda dairelerin fiyatları bile belliydi ve bu projeyi yapmak için bana sundu. Ben bu işin içinde hem yapı yoğunluğu hem de rant olduğu için kabul etmedim.Buranın Planlamasından vazgeçildi.2002 yılında tüm İstanbul’un ilçe 1/5000' lik planları yapıldı ve 1/1000' lik Uygulama İmar Planlarının yapılması için tüm ilçe belediyelerine olduğu gibi bizim ilçemize de gönderildi.Fakat Mehmet  Öcalan döneminde yasal olarak 1/1000' lik planların yasal olarak bir yıl içinde yapılması yetişmezse ek altı aylık ilave süre içinde de yapılmazsa Büyükşehir Belediyesince Re'sen yapılması gerekiyordu.Ne bizim ilçemiz ne de Büyükşehir Belediyesi bu planları yapmayarak ilçemizi Mehmet Tevfik Göksu'nun 1. dönem Belediye Başkanlığının son ayına kadar yapmayarak yasal suç işledi.Yani Esenler'in 1/1000' lik planları hiç yapılmadı. Esenler hep 1/5000' lik planlara bakarak imar vermeye devam etti.Mehmet Tevfik  Göksu 1. Belediye Başkanlığı döneminin son ayı olan Mart Ayında 13.03.2013 tarihine kadar hep böyle plansız devam ettiler.    

2013 yılında plan yapıldı ama o tarihteki mevcut nüfusumuz 450 bin yapılan planlar ise 360 bin kişiye göre yapıldı. Yani yapılan planlar Esenlere uymadı, teknik hatalarla dolu bir plan yapıldı, hatalı plan yapıldı. Bizler o dönem CHP olarak içimize sinmese de Esenler plansız kalmasın diye itiraz etmedik. Göksu’nun yaptırdığı planlarda camii, mezarlık alanlarında karşınıza satın alma çıkıyordu. Sınırlar düzenli değildi yani biz Göksu’ nun planlarına Ehren-i şer dedik.

Gelelim bugüne… bu arazı piknik alanıyken şimdi 96 dönümlük bu yer rekreasyon alanına dönüştürüldü. Bununla ilgili 2017 yılında Esenler belediyesi bu yerle ilgili yine bir plan çalışması yaptı ve yapılan planda %45' lik payından yani  belediyemize kalması gereken yaklaşık 42 500 m2' lik alandan sadece  19.5 dönümünü DOP’a ayırdığı önümüze geldi. Ben de CHP grup başkanı olarak plana itiraz ettim ve kendilerine “bu 23 dönümü neyin karşılığında almadınız, bu Esenler Belediyesinin yasal hakkıdır” dedim.  Mecliste yaptığım itirazla kalmadım ve dilekçe yazarak ÇŞB İstanbul İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi ile müracaatta bulunduktan sonra o plan bizim dönemimizde bir daha gündeme gelmedi. 

Yokluğumuzu fırsat bilerek, bizlerin bu konulara ilgisiz kalacağımızı düşünmüş olacaklar ki şimdi yeniden gündeme getirdiler.  Bizler duyar itiraz yaparız diye özel bir planlama firmasına bu yerin planını yaptırmışlar ama biz duyduk ve itirazımızı yapacağız. Bakınız; önceki planda Esenler Belediyesi 23 dönümü almamış gibi yaparak emsali 2,5 vermişlerdi. Bugün yerin tamamına emsal 1,85 veriliyor, DOP ise sıfır. 

Bakın Esenler Belediye Başkanı her konuşmasında Esenlerin rezerv konut alanına ihtiyaç var diyor, göç edenlere de konut yapmamız lazım diyor, yine her konuşmasında Esenler'in deprem toplanma alanına, okul alanına ihtiyaç var diyor ama nerede bir boş alan bulurlarsa oraya bir plan yaparak konut alanı yapıyorlar.  Bunlar kentsel dönüşüm ismi altında rantsal dönüşüm yapıyorlar. Muhalefet bu işleme itiraz edecektir.İtirazlarında Göksu’ya size 8,5 milyon m2 bir alanı Rezerv Konut Alanı olarak kullanın demiştik size yetmedi mi de 96 dönümlük bu alanın plan yapma gerekçesinde “Rezerv Alan Gerekiyor” diye ilave cümle eklemişsiniz diye sormalılar” dedi. 

 O dönem yaptığım itirazın linki…tıkla ve izle. 

AÇMAK İÇİN LİNKİN TAMAMINI KOPYALA VE TIKLA 

https://7-24esenlerhaber.com/haber/Usta-Planlara-Itiraz-Etti-Bakalim-CHP-Ilce-Baskani-Ne-Diyecek--5971.html



  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli