MUSTAFA USTA: BU HABER BİLGİSİZ VE BELGESİZ HABERDİR…

MUSTAFA USTA: BU HABER BİLGİSİZ VE BELGESİZ HABERDİR…

CHP Esenler önceki dönem meclis üyesi İnşaat Mühendisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Bölge Sorumlusu Mustafa Usta, ulusal basında 5 kat izni olan mahalleye 24 katlık rezidans yaptılar” haberi bilgi noksanlığıdır dedi.

CHP Esenler önceki dönem meclis üyesi İnşaat Mühendisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Bölge Sorumlusu Mustafa Usta, “Böyle bir konuyu yani Esenler’in Nene Hatun Mahallesi’nde bulunan Azizistan adlı rezidans gibi kuşku duyduğunuz yerleri haber yapacaksanız, belediyedeki arşiv dosyasından mimari projeyi bulacaksınız, sonra binanın bulunduğu parselin evveliyatı ile ilgili araştırma yapmalısınız. Birilerini bilmeden, belgesi olmadan karalamak veya peşinen suçlu ilan etmek vicdansızlık olur. Haber tamamen yanlış ve saçma. Çünkü bu işten anlayan bir mühendisin, bir teknik insanın, imar konusunda bilgisi olan birilerinin bilgisine başvurmadan, plan notlarına bakmadan haberleştirilmiş ve tamamen teknik konularda yetersiz ve bilgisi olmayan birilerinin ortaya attığı bir meseledir.

 “HER ÖNÜNE GELEN HER KONUDA KONUŞURSA BİZ ÇOK ACILAR ÇEKERİZ, ÇOK GÖZYAŞLARI DÖKERİZ”

USTA: Bu haberi yapanlar kime sordular, kimden bilgi aldılar bilmiyorum. Ama görünen şu ki, herkes her şeyi biliyor. Biz teknik insanlarız ve mühendislik yemini ederek diplomamızı aldık. Bıraksınlar da teknik konuda teknik bilgisi olanlar konuşsun, her önüne gelen her konuda konuşursa biz çok acılar çekeriz, çok gözyaşları dökeriz ve ülkemiz bir adım ileri gitmez. Bu inşaat ve proje yapıldığı tarihteki imar mevzuatına göre yapılmıştır. Gazeteciliği yapacaksanız etik kuralları içinde yapmalısınız. Bilgi alacaksanız biz sizlere bilgi vermeye hazırız.  

USTA: Söz konusu olan  Esenler’in Nene Hatun Mahallesi’nde bulunan Azizistan adlı rezidans, 8 ayrı parselin inşaat hakları ayrı ayı toplanması sonucu elde edilen toplam m2 sinin 1/1000'lik Uygulama İmarı plan notlarına göre %30 artış hakkını kullanarak yapılmıştır. Toplam 8 arsanın yola terkinden sonra kalan net arsa  m2 sinin %40’ına inşaat oturtularak siluet hesabına da dikkat edilerek kaç kat çıkma izni varsa o kadar kat çıkarak (plan notlarımızda bu tarz parsel birleştirmelerinde H=Serbest hükmü var.) yasal ruhsatına göre yapılan bir binadır. 

USTA: Bu bina yapıldığında plan notları %30 artış hakkı vardı, simdi o artış hakkı verilmiyor. İlk 4 sene için plan notlarında %20 +% 10’du şimdi % 15 + 10 veriliyor. Bu seneden sonra ise %10 + %10 artış olacak.   Toplam 8 arsanın yola terklerden sonra kalan m2sinin %40’ına inşaatı oturtarak kaç kat çıkıyorsa o kadar kat çıkarak ruhsat alınmıştır.  

Usta: Bir suç arıyorsanız ; Araştıracaksınız!… Bu parseller tevhit edilmeden önce sadece üç parselde bina vardı. Diğer parsellerde bina olmadığı için onların imar hakkı %10+ %10’dur, şayet onlara   %20+ %10 artış verilerek toplam inşaat emsal hakkı toplandıysa usulsüzlük yapılmıştır.Suç varsa burada arayacaksınız. Böyle bir imar verenler, uygulayanlar suçludur. Bu yapılan binanın yapımında da herhangi bir usulsüzlük varsa savcılığa suç duyurusunda bulununuz.Gereği neyse yapılsın. 

USTA: Başka bir mesele ise, burada bir usulsüzlük arayacaksanız, bu alanda bulunan parsellerin imar hakları var ve bu parsellerin imar haklarını toplarken fazla toplandığı karşımıza çıkıyor. Böyle bir konuyu şayet haber yapacaksanız, belediyedeki arşiv dosyasından mimarı projeyi bulacaksınız, sonra binanın parsel ve evveliyatı ile ilgili araştırma yapmalısınız. Eski parsellerin imar haklarının tek tek doğru hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol edeceksiniz.Bu araştırmaları yapıp usülsüzlük varsa çek etmeden yapılan haber hem doğru değil hem de ahlaki değildir. 

USTA: Bu bizim yeminimiz…

 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı