Depremin etkilerinin Türkiye'yi uzun süre sarstığını belirten Canpolat, 53.537 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 107.213 kişinin yaralandığını ve 680 binden fazla binanın hasar gördüğünü hatırlatarak, milyonlarca insanın evsiz kaldığını söyledi. Canpolat, o gün yüreğimize düşen ateşi hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.
Canpolat, açıklamasında, felaketin ardından gösterilen dayanışmaya da dikkat çekti. Devlet kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşların seferber olarak büyük bir birliktelik örneği sergilediklerini, bunun da milletin gücünü ve dayanışmasını gözler önüne serdiğini belirtti. "O günden bugüne, yaşadığımız acıları millet olarak paylaşıyoruz" diyen Canpolat, felaketin yarattığı acıların hala hafızalarda taze olduğunu belirtti.
“DEPREM SADECE DOĞAL AFET DEĞİL, HAZIRLIKSIZLIĞIN SONUCU”
Mehmet Canpolat, açıklamasında depremin sadece doğal bir afet olmadığını, aynı zamanda ülkenin depremlere hazır olamamasının, koordinasyon eksikliklerinin ve plansız şehirleşmenin de felakete yol açtığını ifade etti. Geciken müdahaleler ve altyapı yetersizliklerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Canpolat, “Türkiye bir deprem ülkesidir ve bilimin, mühendisliğin ve sağduyulu şehir planlamasının rehberliğinde hareket etmek zorundayız” dedi.
Esenler BBP duayeni, deprem gibi doğal afetlere karşı daha sağlam bir hazırlık ve önceden planlanmış müdahale stratejileriyle hareket edilmesi gerektiğini belirterek, halkın can güvenliğini sağlamak ve afetlere karşı daha dayanıklı bir toplum oluşturmak adına birlikte çalışmanın önemini vurguladı.
Canpolat, 6 Şubat’ın unutulmaz bir gece, tarifsiz bir acı olduğunu kaydetti; ve “6 Şubat’ta kaybettiğimiz tüm canları saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz. Sizi asla unutmayacağız.” ifadelerini kullandı.