MEB’in 8 Nisan'da açıkladığı "2025 yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" sonuçlarına göre, öğretmenler kendi talepleri dışında görevden alarak norm fazlası statüsüne geçirdi.
Ülkenin en köklü okullarında öğretmen kıyımına neden olan uygulamaya tepki gösteren öğrenciler, ders boykotları yaparken mezunlar ve veliler de öğretmenlerine sahip çıkmak için okul kapılarının önünde bir araya geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlayan eylemler yurdun dört bir yanına ulaştı.
Kadıköy Anadolu Lisesi'nde öğrenciler okulun bahçesinde oturma eylemi yaptı.
Okulun mezunları ise okul dışında toplanmaya başladı
Öğrenciler öğretmenlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada "Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri olarak yerel idarecilerimizle karşı değil, bu kararların asıl çıkış noktası olan yönetimler ile derdimiz var" denildi.
Öğrencilerin açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Herkese merhabalar, öncelikle Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan bu bildiriyi öğrenci arkadaşlarımızın başına gelebilecek olan idari baskıyı önlemek amacıyla bir mezun olarak ben okumak durumundayım. Her birimiz, öğrencilerimizin kendi taleplerini okuyup fikirlerini ifade edebildikleri özgür bir okul isterdik. Ancak şu anda durum bundan çok uzak. Pek değerli sıra arkadaşlarımız, mezun ve öğretmenlerimiz, hepinize bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz.
Aralarında okulumuzun da bulunduğu ülkemizdeki proje okullarında hiçbir kriter gözetilmeksizin, gerek öğretmenlerimize gerek öğrencilerimize hiçbir açıklama yapılmaksızın, şeffaflıktan bütünüyle uzak ve keyfi biçimde yürütülen atama uygulamaları ile bir çırpıda verilen kararlar sonucunda değerli öğretmenlerimizin senelerdir emek verdikleri okullarından koparılıp belirsizliğe sürüklenişini üzüntüyle takip ediyoruz. Yapılan bu hukuksuzluğun münferit olmadığının da bilincindeyiz.
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri olarak yerel idarecilerimizle karşı değil, bu kararların asıl çıkış noktası olan yönetimler ile derdimiz var. Tüm öğrenci meclislerini tasfiye eden ve demokratik temsiliyetin her türlüsünü dağıtan sistemle derdimiz var. Okullarımıza mezunlarımız özgürce giremezken kendi idaremizce okula girişine izin verilen, bizi tehdit altında hissettirmekle görevlendirilmiş olan polisler ile derdimiz var. Ve bizler, hiçbir zaman sadece derdimiz var diyip susmadık, adaletsizliğe göz yummadık.
Maarif, bizleri yalnız bırakmadığın için teşekkür ederiz. Maarif susacak mı sandınız Susmayacak!"
Öğrenciler taleplerini şu şekilde sıraladı:
Proje okullarında yapılan atamaların belirli kriterler çerçevesinde hakkaniyet ve liyakat gözetilerek yapılmasını talep ediyoruz.
Liselerimizde keyfi cezai uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz
Sıra arkadaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını talep ediyoruz.
Öğrencilerin kulüp faaliyetleri üzerindeki idari sansürün son bulmasını ve kulüp faaliyetlerine gerekli desteğin verilmesini talep ediyoruz.
Okulumuzun anayasamız ile uyumlu biçimde özgür ve demokrasi bilincinde öğrencilerin yetiştirildiği yapısının bozulmasının önüne geçilmesini talep ediyoruz."
Beşiktaş'ta ise Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri okulun bahçesinde toplandı.