İYİ PARTİNİN ESENLER’DEKİ DEPREM PANELİ ÇOK KONUŞULACAK!

İYİ PARTİNİN ESENLER’DEKİ DEPREM PANELİ ÇOK KONUŞULACAK!

İYİ Parti Esenler İlçe Başkanlığının “Esenler Depreme Hazır mı?” panelinde Esenler deprem bölgesi mi, Deprem riski nedir? Esenler’de 2000 yılı öncesi ve sonrası kaç bina var? Acil barınma ihtiyacı konusunda neler yapılması konuşul

 “Esenler Depreme Hazır mı?” panelinin konukları Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Koçak, CHP Önceki dönem meclis üyesi aynı zamanda İMO Esenler Bölge sorumlusu İnş. Müh. Mustafa Usta ve İyi Parti Esenler Belediyesi meclis üyesi Mimar Mikail Karapınar, deprem konusunda bilgilerini izleyenlerle paylaştılar.

Esenleri ilgilendiren, yaşamakla yaşam ipine tutunmanın konuşulduğu İYİ Partinin panelinde ‘6’lı masanın birlikteliğinden salonda eser yoktu, birbirlerini kıskançlığı salona yansıdı. Masanın bileşenlerinden tek Gelecek Partisi İlçe başkanı Mustafa Kaplan’ın salanda olması yeterli olmadı. 6’lı masanın Esenler tapanında birlikteliği sağlayamadığı salona yansıdı, bakalım seçmene ve seçimlere nasıl yansıyacak. Hele hele CHP’liler panelistlerin CHP’li olmasına rağmen böyle bir etkinliğe destek olmamaları salona gelmemeleri, gelecek olanlara engel olmaları dikkatlerden kaçmadı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Esenler İYİ Parti izleyenlerden alkış aldı. 

Panelin açılış konuşmasında İYİ Parti Esenler İlçe Başkan Ömer Kara, Esenlerin çarpık yapılanmasını, binaların olası bir depreme dayanıksızlığını, Esenleri 20 yıldır yönetenlerin ihmalkarlığını ve Esenler’de yapılan dönüşümün kentsel değil rantsal bir dönüşüm olduğunu sine- vizyon görüntüsüyle davetlilere izletti. 

Panelistler siyaset konuşmamaya özen göstererek “Esenler depreme dayanıklı mı? Esenler deprem bölgesi mi, Deprem riski nedir? Esenler’de 2000 yılı öncesi ve sonrası kaç bina var? Deprem öncesi alınacak önlemler ve deprem sonrası yapılacakları tek tek anlattılar. 

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Koçak,  deprem bölgesindeki izlenimlerini anlattı. Prof. Dr. Ali Koçak, “1999 diye bir miladımız yok bizim. Yönetmelik 2018’de güncellenip yeni haliyle 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmişti. Yeni binalar bile dayanıksız, 1999’dan önce yapılanlarla bir farkı yok. Esenler’de ve İstanbul’da 2003-2005’te yapılmış binaların da çoğu kalitesiz. Hatta 2012’den sonra yapılanlar bile kalitesiz.”

“ASIL FELAKET BİLİM DIŞI DAVRANAN YÖNETİCİLERDİR”

İnş. Müh. Mustafa Usta,”Esenler depreme hazır değil. 94 yılında yapı stokumuz 10 bindi, bu yıllardan sonra başlayan inşaat furyasıyla 99’da Esenler’de bina sayımız 20 binlere çıktı. Binaları çoğunluğu ruhsatsız, kacak, mühendislik desteği alınmadan yapılmış depreme dayanıksız. Biran önce Esenler kentsel dönüşüm seferberliği başlatmalı. İmar barışına bizler karşıyız, imar barışı cinayettir. Siyasiler özellikle AKP’liler binaların çoğunluğunun CHP zamanında yapıldığını söylüyorlar. Doğru değil doğru olsa bile siz binanın kim tarafından yapıldığına değil binaların yönetmenliğe uygun ve depreme dayanıklı olup olmadığına bakmalısınız. Bizler soruyoruz… Sizlerin yaptırdığınız veya yaptığınız binalar depreme dayanıklımı ki böyle konuşuyorsunuz. Ülkemiz deprem ülkesidir, depremler olacak yönetenler şehirleri depreme karşı güvenli yerlerde kuracak, binaları sağlam yapacak ve devlet sosyal devlet olacak. Devleti kabile devleti gibi yönetmeyeceksiniz. Rantsal değil kentsel dönüşüm yapacaksınız. Ben bilirim anlayışı ile değil üniversitelerin ve bilim insanlarının görüşlerini, önerilerini dikkate almazsak, bilime bilim insanlarına itibar etmezsek başımıza böyle felaketler çok gelir.  Aslında deprem felaket değil felaket bilim dışı davranan yöneticilerdir. Depremler doğa olayıdır ”  dedi.   



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli