HDP'nin 'ortak aday' çağrısına İYİ Parti'den yanıt

HDP

HDP’nin “ortak aday çıkaralım” çağrısına İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, " Bu altılı masanın diğer ortaklarına, genel başkanlarına, görüşlerine belki sunulabilecek bir konudur" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın "Bu düzeni değiştirmek için HDP'yle ittifak kurun demiyoruz. Asgari müştereklerde ortak bir cumhurbaşkanımız olsun diyoruz. Biz yargının bağımsız olmasını, basının özgür olmasını savunuyoruz Altılı Masa savunmuyor mu? Biz parlamenter demokrasiye dönelim diyoruz onlar demiyor mu? O zaman neden ortak bir cumhurbaşkanı belirlemeyelim?" demişti.

Payalan’ın bu sözlerine ilk yanıt 6’lı masanın ortağı İYİ Parti’den geldi.

“Önümüzdeki günlerde hep birlikte irdelemeye devam ederiz”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "HDP konusunda PKK ile olan ilişkisi bağlamındaki tavrımız, değerlendirmemiz, bu konudaki eleştirimiz nettir. Bu altılı masanın diğer ortaklarına, genel başkanlarına, görüşlerine belki sunulabilecek bir konudur. Önümüzdeki günlerde hep birlikte irdelemeye devam ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Paylan gündem olan sözlerinin devamında seçimlerin HDP olmadan kazanılamayacağını belirtmiş ve şunları söylemişti: "İktidarın tek malzemesi 'Vay siz HDP ilesiniz, masanın altında HDP var'. Kimse şunu unutmasın HDP'siz bu seçim kazanılamaz. Bunun yol haritasını oluşturmak zorundayız. Şeffaf bir şekilde ne konuştuğumuzu nasıl ülkeyi tek adam rejiminden kurtaracağımızı belirleriz, daha sonra farklı görüşler varsa seçimi kazandıktan sonra siyasi mücadeleyi devam ettiririz.

“Sadece İYİ Parti 'yi ilgilendiren bir konu değil”                      

Paylan'ın ortak aday çağrısının hatırlatıldığı Zorlu, "İYİ Parti olarak baştan bu yana bu konudaki siyasi tavrımız, yaklaşımımız ortadadır. Elbette demokrasiyi, işbirliğini, TBMM zemininde milletimiz için ortaklaşma hedefini önemsiyoruz ama İYİ Parti olarak HDP konusunda PKK ile olan ilişkisi bağlamındaki tavrımız, değerlendirmemiz, bu konudaki eleştirimiz nettir. Adaylık konusu da sadece İYİ Parti'yi ilgilendiren bir konu değildir. Altılı masadan bahsedilmiş, bu altılı masanın diğer ortaklarına, genel başkanlarına, görüşlerine belki sunulabilecek bir konudur. Önümüzdeki günlerde hep birlikte irdelemeye devam ederiz" dedi.

Ne olmuştu?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, geçtiğimiz haftalarda bşr tv programında altılı masanın Cumhurbaşkanlığı adayı, altılı masayla uzlaşı, İYİ Parti'nin tutumu, Anayasa değişikliği konularında sorulara yanıt verdi.

Paylan, İYİ Parti hakkında sorulan soruya "(…) Altılı masa bir cumhurbaşkanı adayı belirleyecekse önerilerini ortaya koyup uzlaşıp HDP'nin önerileriyle müzakere etmelere etmesini düşünüyoruz. Oluşacak cumhurbaşkanı adayının da kapsayıcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz bağrımıza binlerce taş basıyoruz. İYİ Partililerden bizden hazzetmiyor da biz İYİ Parti'den hazzediyor muyuz? Hayır, hiç hazzetmiyoruz. Bağrımıza taş basıyoruz, yutkunuyoruz. Niye çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var" şeklinde cevap verdi.

"Anayasa teklifi eksik"

Paylan, Anayasa teklifi hakkında ise altılı masanın anayasa teklifini eksik bulduğunu, siyasetin yıpranmış olduğunu, HDP'nin önerilerini neredeyse çok azını gören bir anayasa teklifi olduğunu ifade etti.

"HDP'siz olmayacağını gördüler"

Paylan, "Başkan Erdoğan'ın seçimi yeniden kazanma riski" başlıklı soruya cevaben şunları söyledi: "(…) Risk varken, hepimizin bir silkelenip kendimize gelmemiz gerekmiyor mu? Ülkenin geleceği için hep birlikte sorumluluk almanın bir yolunu bulmamız gerekmiyor mu? Biz bu çağrıyı yapıyoruz ama henüz mukabil edilmiş değil, seçimlere de altı ay var."

"Umudunuz var mı? sorusuna ise Paylan, "Kesinlikle umudumuz var. Uzlaşma olmalı. Seçmen bunu istiyor. Yolda CHP'li, İYİ Partili, Saadetler benim yolumu çeviriyorlar. Benim yolumu çeviriyorlar. Mutlaka bir yol bulun, diyorlar. İstanbul ve Ankara seçimlerinde bunu gördüler. HDP'siz olmayacağını gördüler" ifadelerini kullandı.

Ortak bir adayın ortaya çıkmasının birinci tercihleri olduğunu ifade eden Paylan, böyle bir durum olursa yüzde 60 oyla kazanılacağını iddia ederek bu iradeyi beklediklerini ifade etti.

"Altılı masa hep şunu soruyor: bizim adayımıza oy verecek misiniz?"

"Altılı masanın adayına göre mi aday çıkartıp çıkartmamaya karar verecek?" sorusuna Paylan şöyle cevap verdi:

"Dedik ki, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda 'Tutum belgesiyle ilgili müzakere etmek istiyoruz' dedik. 'Bu müzakere olmadığı sürece HDP kendi adayını çıkaracak' dedik. Bu müzakerenin nasıl olacağıyla ilgili henüz bir temas söz konusu değil. Altılı masa 'Biz kimi istersek çıkarırız, HDP'de ne yaparsa yapsın!' diye bakarsa büyük bir hata içinde olur. Sadece HDP'de değil, HDP dışında başka altılı masanın dışında kalan siyasi partiler var. EMEK ve Özgürlük ittifakı içinde olan, bizimle ittifak içinde olan siyasi partiler var.

Bu ittifakla müzakere edilmesi gerekiyor. Bu müzakereyi sağladığımız zaman kapsayıcı bir cumhurbaşkanı adayına ulaşmış olacağız. Biz zaten cumhurbaşkanlığı adaylığına başladığımızı ilan ettik. Kendi adayımız konusunda çalışma yapıyoruz. Öyle isimleri konuşuyoruz ki, bu isimler Türkiye'nin en kapsayıcı en demokrat isimleri… Soruyorum altılı masaya diğer siyasi partilere… Biz eğer ki en demokrat cumhurbaşkanı adayını ortaya koyarsak onlar bizim adayımıza oy verecekler mi? Hep şunu söylüyorlar (Altılı masa): 'Bizim adayımıza oy verecek misiniz?' Kim olduğundan bağımsız olarak ortaya koyuyorlar, ben de aynı soruyu soruyorum. En kapsayıcı, en demokrat cumhurbaşkanı adayını biz önerirsek HDP'nin veya EMEK ve özgürlük ittifakının ortaya koyduğu cumhurbaşkanı adayına oy verecek misiniz?"



Anahtar Kelimeler: ' 'ortak ' çağrısına Parti' yanıt
  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli