“Hakkı ihlal edilen yalnızca Can Atalay değil, onu seçen millettir”

“Hakkı ihlal edilen yalnızca Can Atalay değil, onu seçen millettir”

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay’ın hâlâ cezaevinde tutulması nedeniyle meslektaşları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Bu hukuk dışı, keyfi uygulamayla hakkı ihlal edilen yalnızca Can Atalay değil, onu seçen millettir, üyesi olduğu TBMM’dir” denildi.

Gezi Parkı davasından 25 Nisan 2022’de tutuklanan avukat Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen 53 gündür cezaevinde tutuluyor. Atalay’ın tahliyesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruldu ancak bu talep hâlâ bekletiliyor. Atalay’ın mazbatasını avukatları aldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) yemin törenine ise katılamadı.

Atalay’ın tutukluluğuna itiraz sürüyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık ile birlikte tutuklu Atalay için TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemi başlattıklarını duyurdu. Hatay’da ise yurttaşlar Atalay için Defne, Samandağ ve İskenderun’da oturma eylemi yapıyor.

Atalay’ın meslektaşları, arkadaşları ve ailesi de bugün (6 Temmuz) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde açıklama yaptı.

Adliyedeki Themis heykellerinin önünde toplananlar, alkışlarla dışarı yürüdü ve meydanda basın açıklamasını okudu.

Can Atalay’ın babası Mustafa Atalay ve annesi Şükran Atalay, Zafer Arapkirli, Levent Tüzel, Alper Taş, Oya Ersoy ve çok sayıda avukat açıklamaya katıldı. Basın açıklamasını Türkiye İşçi Partisi’nin avukatlarından Bilge Bilal Bilgin okudu.

Açıklamada, Can Atalay’ın halkın iradesi ile milletvekili seçildiği vurgulandı, “Cumhurbaşkanını seçen de, TBMM’deki diğer 599 milletvekilini seçen de aynı kaynaktır: Halkın iradesi” denildi.

“Yargı mercilerini görevini yapmaya davet ediyoruz”

Açıklamada, Can Atalay’ın hukuki bir engel olmadan milletvekili seçildiği ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Resmî Gazete’de yayınlanarak kesinleştiği hatırlatıldı:

“Seçilmesinin üzerinden bugün itibariyle 53 gün geçmiş olmasına karşın, Can Atalay’ın halen daha salıverilmemiş olması hukukun, Anayasa’nın ihlalidir. Bu hukuk dışı, keyfi uygulamayla hakkı ihlal edilen yalnızca Can Atalay değil, onu seçen millettir, üyesi olduğu TBMM’dir. Can Atalay’ın halen daha salıverilmemiş olmasının müsebbibi olan yargı kurumları bilmelidir ki, bu fiili durum en başta kendilerine zarar vermekte, onarılması çok güç itibar kayıplarına neden olmaktadır.”



  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli