GÖKSU: BİZİM KÜLTÜRÜMÜZÜN KAYNAĞI DİNİMİZDİR

GÖKSU: BİZİM KÜLTÜRÜMÜZÜN KAYNAĞI DİNİMİZDİR

Göksu: Bizim sanatımızda da, kültürümüzde de bir değerin emeği var. Bizim sanatımızda da- kültürümüzde de bir değer görürsünüz. Bizim kültürümüzün kaynağı dinimizdir” dedi.

SON 21 YILDA KÜLTÜRÜMÜZ ’DE DİNİMİZ ’DE PARA OLMUŞ  VE SİYASALLAŞMIŞ

Esenler Belediye Başkanı Göksu Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV), festivalinde yaptığı konuşma elbette tartışılacak ve çok konuşulacak. Göksu, Dinimiz İslam olduğunu söylüyor evet, doğru ama eğri olan ise Son 21 yılda baktığımızda ise. Kültürümüzün ’de dinimizin de para olduğunu bildiği halde “kültürümüzün kaynağı dinimizdir” söylemi uyuşmadı.

Göksu ve onun gibi düşünenler bilmelidirler ve anlamalıdırlar, “Dinler sadece Tanrı’nın varlığı, sıfatları, âlemin var edilişi gibi ontolojik meselelere açıklama getirmemişler toplumsal hayatı düzenleyen ahlâk ve hukuk kurallarıyla ilgili esaslar ortaya koyma suretiyle kültürlerin inşasında önemli rol oynamışlardır. 

İLİM EVRENSELDİR. Ama kültür millîdir, bölgeseldir. Bundan dolayı kültürler, coğrafyalara, uluslara göre değişir. Bizim gibi çağdaşlaşamayan ülkelerde evet doğrudur “kültürümüz din kültürüdür” Ama din evrensel değildir, yani ana ilkeleri değişmez. Değişen, kültürden kaynaklanan şeyler, başka bir deyimle dinleştirilen kültürdür. 21 yıllık AKP döneminde ise din uzmanlıkları yaygınlaştı, bilimin önüne geçti. İşte Göksu gibilerinin düşündükleri gerici ve dini, kültürü siyasallaştıran uzmanlar aracılığıyla kültür, yavaş yavaş dinin içine sızmaya ve evrensel din, milli bir karakter kazanmaya başladı.

KÜLTÜR HEM BİR OLGU HEM DE BİR SÜREÇTİR

Kültür, belli bir topluluğun, kişiden kişiye veya toplumsal etkileşim yoluyla ortaya çıkardığı ve sürdürdüğü maddi ve/veya zihinsel yaşam tarzıdır. Varlık nedeni ve sonucu ise çevreye uyarlanma ya da giderek çevreyi kendi kuramsal  amaçları doğrultusunda değiştirmektir. Kültür hem bir olgu hem de bir süreçtir. Kültürler hem birbirlerine benzer, hem de birbirlerinden farklıdır. Dolayısıyla kültür toplulukları kimliklerini öteki kültür topluluklarından farklı olmakla kazanmaktadır. Yeryüzünde çok sayıda kültür, alt-kültür, kültür yöresi, kültür çevresi ve benzeri yan yana, iç içe, etkileşme durumunda ya da birbirinden türlü nedenlerle ve türlü derecelerde yalıtılmış olarak varlığını sürdürmektedir

BİZDEN SÖYLEMESİ… Din, kültürün dine aykırı olan taraflarını yasaklar, ortadan kaldırılmasını ister. Bu bakımdan Esenler Belediye Başkanı Göksu’nun söylediği gibi bizim kültürümüzün kaynağı din olduğunu söylemesi çok tartışılacak. Yanı Göksu’nun söyledikleri bize göre nasıl yanlışsa, din kültürünü de din ile eşit saymak o kadar yanlıştır.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli