Esnaf Odasından Hizmet Beklenirken, Açılış Duasında Saf Tuttular

Esnaf Odasından Hizmet Beklenirken, Açılış Duasında Saf Tuttular

Esenler, yıllardır Ramazan aylarında kürsüye çıkan, dini anlatan, sabrı, ahlakı, kul hakkını öğütleyen bir isme ev sahipliği yapıyordu: Nihat Hatipoğlu. İnsanlar onu ticaretin değil, hikmetin temsilcisi olarak görüyordu.

Ancak bu kez sahne Prof: Nihat Hatipoğlu ve Esenler meydanı için değişti. Kürsü yoktu, ilim yoktu, nasihat yoktu. Onun yerine bir işyeri açılışı, ticari bereket duası ve bol kazanç temennisi vardı.

Bu tablo, ilahiyat kisvesinin nasıl ticari vitrine dönüştürüldüğünün ibretlik fotoğrafıdır.

Bir ilahiyatçı düşünün ki, toplumun maneviyatına rehberlik etmesi beklenirken, bir işletmenin daha fazla para kazanması için dua etmek üzere açılış açılış dolaşıyor. Elbette herkes dua edebilir. Ancak mesele dua etmek değil; mesele, dini kimliğin ticari organizasyonların vitrin süsü haline getirilmesidir. Bu, ilmin itibarını ticaretin reklam panosuna asmak demektir.

Daha vahimi ise, buna alkış tutanların kim olduğudur.

Esenler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Şahin ve yönetimi, esnafın gerçek sorunlarına çözüm üretmek yerine, bir ilahiyatçının ticari açılış duasında saf tutarak adeta yeni dönemin önceliğini ilan etmiştir. Esnafın belini büken kira artışları, artan maliyetler, düşen alım gücü ortadayken; odanın ilk görüntüsü, bir işletmenin “bol kazanç duasında” objektiflere poz vermek olmuştur.

Sormak gerekir:

Esenler esnafının derdi dua eksikliği mi, yoksa çözüm eksikliği mi?

Esnaf Odası’nın görevi, esnafın hakkını savunmak, sorunlarını dile getirmek ve çözüm üretmektir. Ancak görünen o ki, oda yönetimi çözüm üretmek yerine vitrin görüntüsü vermeyi tercih etmiştir. Bu tavır, temsil makamının ağırlığını taşımaktan uzak, sembolik ve etkisiz bir yönetim anlayışının göstergesidir.

Daha da düşündürücü olan ise, bir ilahiyatçının bu tablonun merkezinde yer almasıdır. Din, ticaretin reklam aracı değildir. Dua, kazanç artırma törenlerinin dekoru değildir. İlahiyat makamı ise ticari açılışların prestij unsuru hiç değildir.

Bugün ortaya çıkan manzara şudur:
İlim geri planda, ticaret ön planda.
Rehberlik geri planda, reklam ön planda.
Sorumluluk geri planda, görüntü ön planda.

Esenler halkı bunu not etmiştir. Esnaf da not etmiştir. Çünkü kimlerin esnafa hizmet ettiğiyle, kimlerin sadece vitrine oynadığı artık açıkça görülmektedir.

 



  • Perşembe 9.6 ° / 5.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 10.5 ° / 4.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.5 ° false