ESENLERİN EĞİTİMİ KİM KİME DUM DUMA

ESENLERİN EĞİTİMİ KİM KİME DUM DUMA

2024-2025 eğitim ve öğretim yılı genelgesi ne öğretmenleri, ne öğrencileri ne de velileri memnun etti. Vatandaşlar, bu eğitim sistemi birilerini tüccar birilerini yontulan “kaz” birilerini ise emir kulu yaptığını iddia etti.

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak, başlamasına ama bu sistemden kimse memnun değil, memnun olan bir avuç kişi ise eskisi gibi tüccar mantığı ile yol yürüyor. Esenler’de olduğu gibi tüm yurtta Okul müdürleri amirlerine yaranmak için koltuk savaşı verdiği iddiaları ortalıkta dolaşıyor. 

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Esenler halkı adına, sesiz kalan, haksızlığa uğrayan eğitimciler adına soruyoruz; Siz eğitimcileri ve velileri yerinde dinlemeden yayınladığınız genelge eksikliklerle dolu. Siz haksızlığa uğradığını söyleyen eğitimcileri, kayıt parası yolu ile soyulan velileri dinlediniz mi? Siz kayıt parası için hangi zorluklar içinde olan vatandaşa neden kulağınızı tıkıyorsunuz? Okul aidat parasını ödemek için ezilen ailelerin dramını dinlediniz mi? 

O zaman gelin 39 ilçeden biri olan ve diğerlerinden hiç farkı olmayan Esenler’de yaşananlardan bir kesiti sizlerle paylaşayım. Bazı öğretmenler hak ettiğini alamıyor ama buna seslerini bile çıkaramıyorlar, bazı öğretmenler devlet okullarının alınan aidat parasına tepki koyarak “eğitimin ticarileştiğini” söylüyorlar. Hem devletin okulu, hem de okula kayıt paralı. Yetmezmiş gibi bağış adı altında toplanan paralarla ek olarak işe alınan temizlik görevlilerinin maaşları, temizlik malzemesi alımına ve sigortaların ödenmesine kullanılıyor. Sizlere partinizin ilçe başkanları doğruları söyleyemediği gibi, bizlere de Esenler’de ki siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri başlarına bir sıkıntı gelmesinden korktuklarından beyan veremiyorlar veya Mili eğitim müdürüne eğitimin ticarileştiğini, laik, bilimsel, çağdaş eğitiminden savrulduğunu söyleyemiyorlar!

Esenler ilçemiz ’de Gazetemize yapılan şikâyetler…

“Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Velilerin maddi anlamda soyulmasına göz yumuyor” diyen veliler böyle iddia ediyor. 

Veliler devamında şöyle diyor. Bir Ortaokulunun ismini veriyorlar ve proje sınıfı altında (yönetmenlikte yeri olmadığı halde) 5. Sınıf öğrencilere seviye tespit sınavı yapıp, kazananlardan 15- 20 bin TL, kazanamayanlardan 30-40 bin lira el altından para aldığını söylüyorlar. Bu proje sınıfları müdürler için para kapısı olmuş 

Bu durumu milli eğitim müdürlüğüne şikayet edildiğinde bu ortaokul müdürü aynı zamanda şube müdürü olması nedeniyle gücünü kullanarak yapılan şikayetleri, sumen altı yapıyor ve okula müdür değil tahsilat şefi olarak yerine birisini müdür olarak görevlendirmiş. Tüm bu işlerin planlayıcısı şube müdürünün olduğu söyleniyor. Müdür veya şube müdürü eksikliği mi var ki veya bu işi yapacak zekası mı yok diğer öğretmenlerin ki, bir öğretmen hem şube müdürü hem okul müdürlüğü görevini yüklediler. 

Oysa okullara sadece bir dilekçeyle kayıt olunması gerekirken sınıflara görev başındaki idarecilerin menfaat temin ederek görevlerini kötüye kullandıkları veliler tarafından tarafımıza söylendi. 

Bizim gazeteci olarak yaptığımız araştırma şöyle: Anaokulu kayıt paraları çok yüksek, okul aidatları hakeza, önlüklere bir arma takılıyor fiyatı piyasanın çok üstünde. 

Yardımcı kitapları MEB’in yasaklamasına rağmen yüksek fiyatlarla satıldığı bilgisine ulaştık. Okulların yöneticileri ve öğretmenlerini arayıp sorduk. Verilen cevap “benim bu işten haberim yok” dediler. Bazı okul yöneticileri ise “okullarımızın giderleri var, devlet bize destek olmuyor. Biz masrafları karşılamak için elbette kitap satışı yapacağız, biz okulların temizliği ve çalışanların parasını velilerden almak zorundayız” dediler.

Okul idarecilerine yine sorduk…”Bakanlık okullara temizlik, bakım onarım, yenileme ve personel yeterince vermiyor” diyorsunuz. Bunun için mi bakanlığın genelgesine rağmen “Yardımcı” kitap satıyorsunuz? Kayıt parası alıyorsunuz ve eğitimi ticarileştirdiniz” diye sorularımıza yeterli yanıt alamadık. Yanıt alamadık proje okullarının varlığından, yanıt alamadık şu kadar para verirseniz sizin çocuğunuzu daha kaliteli sınıfa veririm diyen öğretmenlerden, müdürlerden. Bunlar gibi yığınla şikayet tarafımıza iletiliyor… Böyle şikayetlerin olduğu bir ilçede öğretmenlerden ve öğrencilerden nasıl başarı bekliyorsunuz?