ESENLER’DE OKULLAR AÇILDI -  VELİLERİN ELİ AYAĞI TİTRİYOR

ESENLER’DE OKULLAR AÇILDI -  VELİLERİN ELİ AYAĞI TİTRİYOR

Millî Eğitim Bakanlığının hatalı genelgesi ve yasakları okullarda çeteleşmeyi ve ranta dönük işlerin yapılmasının önünü açtı. Yasaklar “her öğretmenin yasaktan beslenmesini” sağlıyor.

BAKANLIK GENELGESİNİN YOK SAYILMASI VELİLERİ VE ÖĞRENCİLERİ ÇİLEDEN ÇIKARTI

İstanbul’un tüm okullarında olduğu gibi Esenler’de de Millî Eğitim Bakanlığının her eğitim-öğretim döneminde dağıttığı ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul müdürlerinin ve idarecilerinin, iştahını kabartıyor. Okullara girmesi bakanlık genelgesiyle yasak olan "yardımcı kaynak" kitapları, bu senede okullarda öğrencilere dayatılıyor. Bu dayatma ve bakanlık genelgesinin yok sayılması velileri ve öğrencileri çileden çıkartı. Eskiden olduğu gibi bu senede  Esenler’de veliler ve öğrenciler müşteri idareciler tüccar... 

Haber/ Yılmaz Boyraz

BAKANLIĞIN BEDAVA KİTAPLARI “İŞE Mİ” YARAMIYOR?

Aslında yardımcı kitaplar öğrencilerin olmazsa olmazı ama bu işi yasakla halletmek okul müdürlerini başka yollara sevk ediyor. Görünen o ki; “yardımcı kaynaklar” bakanlığın bedava dağıttığı kitaplardan daha verimli ve dolu. Öğrenciler makus talihlerini yenmek adına, öğretmenler başarılı öğrenci yetiştirmek için yardımcı kaynak kitaplarını “dayatıyorlar”.

 Bakanlık yasak getireceğine yardımcı kitapların fiyatlarını belirlesin. Yanı kitapların fiyatları belirlenmeli, kitapların fiyatlarını herkes kafasına göre fiyatlandırmamalı. Öğretmenler kaynak kitapları rant kapısı görmemesi, müdürlerin dayatmalarından kurtulmasının tek yolu var o yol kitap fiyatlarının belirlenmesidir. Belirlenen rakamların üstünde bir rakam alınırsa ceza işlem yapılır denilse, inanın yasaklardan daha olumlu sonuç alınır. 

Bir diğer konu ise tüm yurtta olduğu gibi Esenlerde de halk yoksul, veliler çaresiz,  devlet okulları ticaret hane olmuş, eğitim paralı, iktidarın dini imanı para. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki okula başlama maliyetlerindeki artış kıt kanaat geçinen vatandaşın ekonomik zorluklarının üstüne ağır bir zorluk daha ekliyor. Eğitim masraflarının artması ile birlikte vatandaşlar çocuklarını okula gönderemeyecek durumda. 

VELİ ALMAKTA ZORLANIYOR – ESNAF SİNEK AVLIYOR 

Konuştuğumuz kitabevi sahipleri, Bu sene kaynak kitaplarda yüzde 200'e varan bir artış yaşandığını ve önceki yıllarda öğrencilerimize 70 liraya verdiğimiz bir kitabı bu sene 200-250 liraya bile vermekte zorlanıyoruz. Matbaa kâğıt fiyatlarının yükseldiğini söylüyor. Tabi, Kâğıt yükselince kitaba yansıyor, bu seferde kitap fiyatı yükseliyor ve veli almakta zorlanıyor. Bir öğrencinin kaynak kitap maliyeti tüm dersleri almaya kalksa 5 bin lirayı buluyor. Geçen sene bin 500 liraya tüm setleri alabiliyordu ama bu sene 5 bin liranın altında kaynak kitap yok" dediler.

Milli Eğitim Bakanlığı, 11 Eylül'de başlayan yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okullara genelge gönderdi. Velilere maddi yük olmaması için okul kıyafetleri bu yıl da aynı kalacak” dedi ama okul kıyafetleri fiyatı geçen yıla göre 2 kat arttı. Okul alışverişlerinde geçen yıla göre fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde arttı. Maliyetlerin neredeyse üçe katlanmasıyla veli alamamaktan, esnaf satamamaktan şikayetçi. Aileler, kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafeti gibi eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için kırk dereden su getiriyor. Esnaf ise geçen seneye göre piyasanın durgunluğu yüzünden “sinek avlıyor” 

 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı