İmar planlarında yeşil alan olan Esenler Çiftehavuzlar Mahallesindeki bu arazi üzerine herhangi bir yapı yapılamayacağı söz konusu iken Esenler Belediyesi, ÇŞB 18/05/2023 günü (siyasilerin ve vatandaşların Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandığı günde) sessiz ve sinsi bir düşünceyle onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişiklikleri onaylanarak askıya çıkarıldı.
CHP meclis grup başkanı İnş. Müh. Mustafa Usta bu yerin NİP nına 2018’de itiraz ederek iptal ettirmişti, bu sefer Gelecek partisi ilçe başkanı Mustafa Kaplan’ın itirazı bakalım Esenler halkının yararına sonuçlanacak mı?
Esenler Belediyesi bu alanı 2013 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan etti, 1/1000’lik planlarını yaptı. Bugün ise % 90’ı şahıs arazisi olan yer bakanlık onayıyla imara açıldı. Arazinin yüzde 75’ine konut yapılacak.
İBB Meclis'inde en sert muhalefeti yaparak dikkatleri üzerine toplayan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun kendi ilçesinde yaptığı uygulamalar ve kentsel dönüşüm savsatası yandaşlarının işine yaradığı için ve bütüncül değil parçacıl planlar yaparak adaletsizliği ile tepki çekiyor. 1997 yılı itibarıyla Esenler Çiftehavuzlar mahallesinde 102 bin metrekarelik bu yer planlarda yeşil alan (rekreasyon alanı) olarak işlenmişti. Göksu, 102 bin metrekarelik alanı ilmek ilmek işleyerek ranta açtırdı.
GÖKSU’NUN KARŞISINA ÇIKACAK TEKNİK BİR KİŞİ YOK MU?
Esenler ilçesi Davutpaşa mevkiinde kalan parseller 16 Haziran 1997 tarihinde planlara rekreasyon alanı olarak işletildi. Bu planla birlikte arazi üzerine herhangi bir yapı yapılmasının önüne geçilmiş oldu. Ancak Göksu göreve geldikten sonra bu arazi üzerinde bir hareketlilik başladı. Üzerine yapı yapılamayacağı bilinen arazi belirli şahıslar tarafından parça parça satın alındı. Satışlar tamamlandıktan sonra Esenler Belediyesi 13 Mart 2013 yılında bu araziyi kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Yıllarca süren tartışmanın ardından planlar 2018 yılında değiştirilerek askıya çıkarıldı. O dönem CHP meclis grup başkanı İnş. Müh. Mustafa Usta yaptığı yoğun itirazlardan sonra plan askıdan indirilerek iptal edildi. Yıllardır tartışılan 102 bin metrekarelik arazi bu kez Çevre Bakanlığı el attı. Bakanlık 18 Mayıs 2023 tarihinde ilgili yerin planlarını onaylanarak askıya çıkardı. Yanı Çiftehavuzlar imara değil ranta açıldı.
ARAZİ SAHİPLERİN VE ORTAKLIK PAYINA ÇÖKENLERİN İŞİNE YARADI
Bakanlık onayıyla ranta açılan parsellerden sadece 4 bin metrekarelik 1398 Parsel Maliye Hazinesi üzerine kayıtlı. 12911 numaralı 11 bin 134 metrekarelik parsel ise İBB’nin üzerine kayıtlı gözüküyor. Geriye kalan, 1401, 1406, 1420, 12913, 12914, 12917, 13005, 1595/2 numaralı parseller ise şahıslar üzerine kayıtlı. Bu parsellerin toplam büyüklüğü ise 85 bin metre kare civarında. Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayıyla yapılaşmaya açılan arazi sahiplerinden çok düzenleme ortaklık payına yanı 40 bin metre kareye çökenlerin işine yaramış oldu. Daha düne kadar üzerinde çivi çakılmasının yasak olduğu arazinin sadece 10 bin metrekaresi yeşil alan olacak. 15 bin metrekarelik alana okul, cami inşaatları yapılırken, geriye kalan 75 bin metrekarelik arazide 9’ar katlı konutlar yükselecek.
102 dönümlük rekreasyon alanıyla ilgili hazırlanan raporu Damga Gazetesi ele geçirdi. Belediyenin Nil Planlama isimli mimarlık şirketine hazırlattığı raporda özetle depremin bahane edildiği ortaya çıktı. Bakanlığa sunulan raporda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul ili Esenler İlçesi Çiftehavuzlar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 10 hektar alana ilişkin planlama çalışması ile; önemli bir deprem geçirmiş olan Türkiye’nin artık sadece yerel ölçekte olmayıp ülke ölçeğine yayılmış ve yayılmaya hızlı bir şekilde devam etmekte olan yapı stoğu ihtiyacının fen, bilim ve sanat kuralları çerçevesinde sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda özellikle büyük şehirlerimiz başta olmak üzere ülke genelinde rezerv alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Rezerv alanlar; yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere oluşturulan yapı alanlarıdır. Rezerv alanların önemli bir amacı da bu alanlara gelecek olan nüfusun, kent içindeki sıkışmış, sağlıksız ve güvensiz yaşam alanlarının tahliyesi sonucunda o alanların hem yeni yaşam alanlarına hem kentlerimizin önemli bir eksiği olan donatı alanlarına dönüşecek olmasıdır. Ülkemizin yaşamış olduğu son deprem ve daha önce yaşadığımız büyük depremler bu alanların ne derece önemli olduğunu göstermektedir ve kentlerimizin sağlıksız, düzensiz ve en önemlisi de güvensiz alanlar olmaktan çıkarılmasında, kentsel dönüşümde, düzenli gelişmede en önemli araçlardır. Son depremdeki ülke ölçeğinde yaşanan önemli bir göç dalgasının da birinci derecede önemi bulunmaktadır.”