ESENLER CEMEVİ ABDAL MUSA LOKMASINA YOĞUN İLGİ

ESENLER CEMEVİ ABDAL MUSA LOKMASINA YOĞUN İLGİ

Esenler Cemevi Başkanı ve yönetimi yüzyıllardır uygulanan ve gelenekleşen Abdal Musa lokması verdi. Lokmaya katılan kadın ve erkek canlar, yoğun katılımla lokmalarını paylaştılar.

Esenler Cemevi Başkanı Cemal Özdemir, Abdal Musa lokması dağıtımında açıklamada bulundu. Özdemir: Bugün burada önemli ve anlamlı bir inanç geleneğimizi yerine getiriyoruz. Emeği gecen, lokmamıza katılan ve katkısı olan tüm canlarıma şükranlarımı sunuyorum. 

Abdal Musa Alevi geleneğinin önde gelen büyüklerinden olup, dergâhı Antalya’nın Elmalı ilçesi Tekke  köyündedir. Alevi köylerinde yüzyıllardır uygulanan ve bugün bizde bu uygulanan geleneğimizi yaşatarak gelecek nesillerinde devam edeceği Abdal Musa lokmamızı kuralları ile yerine getirdik. Abdal Musa Kurbanı, Cemi veya Birlik Kurbanı, Cemi olarak adlandırılmaktadır. 
Yılda bir kez kış aylarında düzenlenmektedir. Abdal Musa Cemi için köyün ileri gelenleri toplanır ve zamanını belirlerler. Bundan sonra bazı kişiler görevlendirilir. Bu kişilerin görevi Cem öncesi hazırlıkları yapmaktır. 

Bu tür ibadetlere maddi-manevi katılım Aleviler için büyük önem taşıdığından herkes var gücüyle Abdal Musa Kurbanı’na katkıda bulunur. Bizimde cem evimizde bugün verilen Abdal Musa lokmamızı tüm canlarımızın katkıları ile gerçekleştirdik.  Kurbanlarımızı kestik kazanlarda etli pilav pişirdik ve gördüğünüz gibi  lokmamız hazır vaziyette yine tüm canların yardımlaşmasıyla halkımıza dağıtılıyor, yenmeye başlamadan önce sofracı: Elimde yoktur terazi herkes hakkına oldu mu razı ? diye sorar. Herkes lokma almış ve Dedemiz şimdi dua verecek. Bu dayanışmamızda ben yok biz var ve Abdal Musa lokmasına katkıda bulunanlara, mutfakta çalışanlarımıza, kazanları kaynatanlara, lokma dağıtımını gerçekleştirenlere, buraya kadar gelenlere, dedelerimize ve yönetim kuruluma teşekkür ederim” dedi.



Anahtar Kelimeler: ESENLER CEMEVİ ABDAL LOKMASINA YOĞUN
  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli