EĞİTİM-İŞ SENDİKASI AÇIKLAMA YAPTI, EĞİTİMCİLER HAREKETE GEÇTİ

EĞİTİM-İŞ SENDİKASI AÇIKLAMA YAPTI, EĞİTİMCİLER HAREKETE GEÇTİ

Eğitim-İş Sendikası, Veryansın Tv'nin gündeme getirdiği, Mamak Uluönder Ortaokulu'nun müdürü Öykü Bolat'ın yasaya aykırı uygulamaları hakkında açıklama yaptı.

Sendikanın açıklamasında, "Okulda yaşanan mobbinge varan davranışlar, dayatma ve usulsüzlüklere karşı göz yuman, yol veren kişiler de dahil olmak üzere sorumlular hakkında hukuki girişimlerde bulunacağız" denildi. 

26 Temmuz 2024, 15:46 yayınlandı 26 Temmuz 2024, 16:06 güncellendi

Veryansın TV’den Eray Çelebi, “Göz göre göre MEB’in yasaklarını çiğniyor… Bu müdürü kim koruyor?” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Ankara Mamak Uluönder Ortaokulu’ndaki yasaya aykırı uygulamaları gözler önüne serdi.

Öğrenci profilinin, alt gelir grubunda yer alan velilerin çocuklarından oluştuğunu dile getiren Çelebi, okulun müdürü Öykü Bolat’ın; aidat yasak olmasına rağmen sürekli velilerden ‘bağış’ adı altında para istediğini, yine bakanlığın yasaklamasına rağmen okula yardımcı kaynak kitap getirip dağıtımını yaptığını duyurdu.

Bolat hakkında toplamda 3 soruşturma açıldığını belirten Çelebi, “50’den fazla veli Milli Eğitim Bakanlığı ve CİMER’e şikayette bulunuyor. Tam 7 öğretmen baskılara dayanamıyor, tayin istemek zorunda kalıyor. 4 yıllık müdürlüğünde 9 müdür yardımcısı değişiyor. Herkes isyanda ama Öykü Bolat görevine devam ediyor!” diye yazdı.

EĞİTİM-SEN’DEN TEPKİ GELDİ

Okul müdürünün yasa dışı uygulamalarının ardı arkası kesilmezken Eğitim-İş Sendikası da konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Sendikanın açıklamasında Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “Okul müdürünü bunca usulsüzlüğe rağmen koruyan makam neresidir?” diye soruldu.

Açıklamada, “Okulda yaşanan mobbinge varan davranışlar, dayatma ve usulsüzlüklere karşı göz yuman, yol veren kişiler de dahil olmak üzere sorumlular hakkında hukuki girişimlerde bulunacağız” ifadeleri kullanıldı.

‘OKUL MÜDÜRÜNE DOKUNULMAZLIK VERİLDİĞİ ANLAŞILMAKTADIR’

Eğitim-İş’in açıklaması şu şekilde:

Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mamak Uluönder Ortaokulunu okul müdürü özelinde özerk ve özel bir okul haline mi getirmiştir? Basında yer alan okul ile ilgili haberlere baktığımızda Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün, okul müdürlüğünü bakanlık bünyesinden bağımsız hale getirdiği, okul müdürüne de dokunulmazlık verdiği anlaşılmaktadır.

Okul müdürünün öğrencilerden zorunlu aidat toplaması, velilere ve dolaylı olarak öğretmenlere aidat için baskı yaptığı doğru mudur? Toplanan aidatlar nereye yatırılmıştır ve miktarı nedir? Toplanan okul aidatı, okul için kullanılsa dahi devlet okullarında zorunlu aidat uygulaması ne zaman başlamıştır? Okula özgü bir durum değilse, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan okullarda, okul aidatı tarifesi nedir? Okula özgü bir durumsa, velilerin şikayet dilekçeleri de bulunmasına rağmen okul müdürü hakkında ne yaptınız?

‘192 MİLYON BASILI DERS ARACI, NİTELİKSİZ Mİ GÖRÜLMEKTEDİR?’

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde 192 milyon adet ders kitabı ve yardımcı kaynak ücretsiz olarak öğrencilere ulaştırılmıştır. Ancak Mamak Uluönder Ortaokulunda, öğrenciler okul müdürlüğünün resmi olmayan kırtasiye anlaşmalarıyla dayattığı ek kaynakları ve setleri ücretli olarak almak zorunda bırakılmıştır. Kırtasiyelerin kaynak, set ve denemeleri okula servis ettiği görüntüler basına yansımıştır. 192 milyon adet basılı ders aracı arasında, Mamak Uluönder Ortaokulunda kullanılacak ders aracı yok mudur? 192 milyon basılı ders aracı, ilgili okul müdürü tarafından yetersiz ve niteliksiz mi görülmektedir? Okul müdürünün ek kaynak, ders setleri ve uygulanması mümkün olmayan sayıda deneme alınması dayatmasına karşı Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapmıştır?

Milli Eğitim Bakanlığı, mezuniyet törenlerinde gösterişe izin verilmemesi ve okul dışında mezuniyet programlarının yapılmaması konusunda genelge yayınlamıştır. Bakanlık genelgenin sebebini de öğrencilere mezuniyet törenlerinin maddi olarak ağır bir yük oluşturmaması olduğunu belirtmiştir. Mamak Uluönder Ortaokulunda bu sene mezuniyet programı için çevre okullara göre neden iki kata yakın ücret toplanmıştır?

‘7 ÖĞRETMEN OKULDAN TAYİN İSTEMEK ZORUNDA KALDI’

Mamak Uluönder Ortaokulu müdürünün, yasalara ve genelgelere uygun olmayan isteklerini yerine getirmeyen öğretmenlere kötü davranışta bulunduğu, sık sık ders programı değiştirdiği, sözlü olarak başka okula tayin isteyin baskısı yaptığı ve öğretmenlerin derslerini bölerek odasında akçeli işler (aidat, ek kaynak, deneme parası vb.) için azarladığı doğru mudur? Okul müdürü için kaç öğretmenin, kaç müdür yardımcının daha feda edilmesi Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü açısından gereklidir? Okul müdürünün dört yıllık çalışma sürecinde 9 müdür yardımcısı görevinden ayrılmıştır. Bu sene içerisinde 7 öğretmen okuldan tayin istemek zorunda kalmıştır. Ayrıca okul müdürü görev süresi içerisinde eşiyle kavga ettiği bir öğretmeni usule aykırı olarak norm fazlası duruma düşürmüştür. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kendi bünyesinde bulunan bir okulun iş huzurunun ve iş barışı ortamının despot bir anlayış tarafından bozulduğunun farkında değil midir?

‘OKUL MÜDÜRÜNÜ BUNCA USULSÜZLÜĞE RAĞMEN KORUYAN MAKAM NERESİDİR?’

Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yürütülen soruşturmalara müfettişler aileleri ile birlikte mi katılmaktadır? Yoksa bu durum Mamak Uluönder Ortaokuluna mı özgüdür? Okul müdürünün yükseklerde tanıdığım var, gerekirse müfettiş bile ayarlarım dediği makam olan bitene sessiz kalan Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü müdür? Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü değilse okul müdürünü bunca usulsüzlüğe rağmen koruyan makam neresidir?

‘HUKUKİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ’

Eğitim-İş Ankara 2 No’lu Şube olarak, Mamak Uluönder Ortaokulunda , basında yer alan olaylar hakkında sorduğumuz sorulara Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden cevap bekliyoruz. Okulda yaşanan mobbinge varan davranışlar, dayatma ve usulsüzlüklere karşı göz yuman, yol veren kişiler de dahil olmak üzere sorumlular hakkında hukuki girişimlerde bulunacağız.”



  • Pazar 31 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Salı 25.1 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı