Düyun-u Umumiye- Borsa Dibe Vurdu!

Düyun-u Umumiye- Borsa Dibe Vurdu!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonominin başına getirdiği Mehmet Şimşek’i Halk Bankası'nı dolandırmakla suçlamıştı. Böyle birisine hazine teslim edilirse olacak olan Düyun-u Umumiye olur.

HALK BANK’I DA DOLANDIRMAYA ÇALIŞANA ÜLKEYİ NEDEN TESLİM ETTİNİZ?

Borsa 10 Ay Sonra İlk Kez Böyle Dibe Vurdu! İki Kez Devre Kesti

Şimşek’in ve Merkez Bankası ekibinin ortodoks para politikası, Türkiye’yi “faiz sebeptir” politikasının getirdiği uçurumun kenarından çekip almaya yetmedi.. Erdoğan gibi bir Dünya lider, mecbur kalmasaydı “ben bir Müslüman olarak… nas var, sana bana ne oluyor…” diyerek uyguladığı politikadan dönmesi bile bugünün dünkü Düyun-u Umumiye’ den farkı yok.

Bugün Merkez Bankası rezervleri tükendi, deniz bitti ve Düyun-u Umumiye dönemini hatırlattı.  Faizin iki katı, hatta bazen üç katı faizle Türkiye dışarıya milyarlarla dolar borçlandırıldı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya, önceki kapanışa göre 703,79 puan ve yüzde 6,72 azalışla 9.769,69 puanla başladı. İki kez devre kesici uygulandıktan sonran BIST100 endeksi yüzde 7,7 düşerek 9733,35 puana geriledi.

Böylece 9 Ekim 2023’ten beri 5 dakikalık veriler bazında en büyük anlık düşüş olarak kaydedildi. Bankacılık endeksi yüzde 7,79 ve holding endeksi yüzde 5,97 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren bankacılık oldu. Cuma günü düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,01 azalışla 10.473,47 puandan tamamladı.

ASYA'DA SERT DÜŞÜŞ

Küresel piyasalar da, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesinin ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı. Yunanistan, bugün 1000 dolar borç almak için yıllık 41 dolar faiz ödeyecek. Biz, 1000 dolar borçlanmak için 97.5 dolar faiz ödüyoruz!”

TARİH UNUTMADI… Erdoğan 'malum zat" diye andığı Ahmet Davutoğlu ile birlikte eski başbakan yardımcıları Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’e şu ifadeleri kullanmıştı: ‘’Peki bu nasıl doğruluk? Peki yanında kim var? Yine bir başka isim o da Sayın Babacan var. Onun da imzası var bu işin altında. Başka kim var? Mehmet Şimşek var. Başka kim var? O zaman Ulaştırma Bakanı olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun içinde olan Feridun Bilgin var. Hani bunlar dürüsttü ya. Dürüstlüğü bunlar kimseye bırakmıyordu? Bunlar Halk Bank’ı da dolandırmaya çalışıyorlar."Alındı (Cumhuriyet)

Bugün ise…Borsa İstanbul haftaya yüzde 6,7 düşüşle 9.769,69 puandan başladı. BIST'ten yapılan açıklamada, saat 09:55 ve saat 10.25'te devre kesici uygulandığı bildirildi. Bu veri, 9 Ekim 2023’ten beri 5 dakikalık veriler bazında en büyük anlık düşüş oldu.



Anahtar Kelimeler: Düyun- Umumiye- Borsa Vurdu!
  • Pazar 31 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Salı 25.1 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı