Cumartesi Anneleri’ne Dersim’den destek

Cumartesi Anneleri’ne Dersim’den destek

17. kez engellemelere ve müdahalelere maruz bırakılan Cumartesi Annelleri’ne Dersim’den destek verildi. Yapılan destek açıklamasında, “Kayıplarımızı aramaktan, kaybedenlerden hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1995 yılından bu yana Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan ve 17 kez gözaltı ile müdahaleye maruz bırakılan Cumartesi Anneleri’nin, 958. hafta eylemlerine İnsan Hakları Dersim Şubesi, Dersim’den destek verdi. Sanat Sokağı’nda yapılan oturma eylemi ve basın açıklamasına siyasi parti temsilcileri ve STK’lar da katıldı. 

Cumartesi Anneleri’ne yönelik hukuksuzluk bugün de devam etti, AYM kararına rağmen 958’inci hafta eyleminde de

 kayıp yakınları, hak savunucuları ve KESK yöneticileri gözaltına alındı.

İstiklal'de onlarca kişi, polis barikatı ile durdurularak gözaltına alınanlarla buluşmaları engellendi. Aralarında Cumartesi Anneleri, KESK yöneticileri ve insan hakları savunucularının da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

‘AYM kararları uygulansın, Galatasaray ablukası kaldırılsın’ pankartının açıldığı açıklamayı İHD Dersim Şube başkanı Gürbüz Solmaz okudu.

‘CUMARTESİ ANNELERİ’NE YÖNELİK VERİLEN YASAKLAMA KARARLARININ TAMAMI, HUKUKUN GENEL İLKELERİNE AYKIRIDIR’

Cumartesi Anneleri’ne verilen yasaklama kararın hukuka aykırı olduğunu söyleyen İHD Dersim Şube başkanı Gürbüz Solmaz, “Cumartesi Anneleri’nin, gözaltında kaybedilenlerin bulunması için kamuoyu oluşturmak üzere Galatasaray’da basın açıklaması ve oturma eylemi yapmalarını bir hak olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararlarının üzerinden beş ay geçti. Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı polis müdahalesine dayanak olan yasaklama kararlarını almaya devam ediyor. 17 haftadır her Cumartesi İstanbul’un en işlek caddesi olan İstiklal Caddesi, bütün hukuki güvencelerin yok sayıldığı, bireyin hukukun dışına atıldığı bir mekana dönüştürülmektedir. Hukukun ve etik değerlerin hükümsüz olduğu, Cumartesi Anneleri – Cumartesi İnsanları’na, haber takibindeki gazetecilere hukukun yasakladığı her şeyin yapılabilir olduğu bir alan yaratılmaktadır. Bu şiddet dolu alan, Beyoğlu Kaymakamı’nın verdiği ucu açık ve hiçbir kritere bağlı olmayan, Anayasa’yı yok sayan yasaklama kararları ve kolluğun tam keyfiyeti sonucunda oluşmaktadır. Bir idari işlemin hukuka uygunluğu; Anayasa’ya, hukukun genel ilkelerine ve mahkeme kararlarına uygun olup olmamasına bağlıdır. Cumartesi Anneleri’ne yönelik verilen yasaklama kararlarının tamamı, hukukun genel ilkelerine aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’nin Maside Ocak ve Gülseren Yoleri kararlarına aykırıdır. AYM’nin tespit ettiği ihlali devam ettirmekle kalmayıp yeni ihlallere de neden olmaktadır. Oysa her idari işlemin amacı, kamu yararını gerçekleştirmektir. Kamu yararı da toplumun ortak çıkarı olarak nitelendirilmektedir. O halde Beyoğlu Kaymakamı, Cumartesi Anneleri’ni engelleyerek toplumun hangi ortak yararını koruduğunu kamuoyuna açıklamak zorundadır” dedi.

‘KAYIPLARIMIZI ARAMAKTAN, KAYBEDENLERDEN HESAP SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Her koşulda insan haklarını, özgürlüğü ve hukukun üstünü savunacaklarını belirten Solmaz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“958. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: kamu gücünü kullananlar, işlem ve uygulamalarında sınırsız bir yetkiye sahip değildir. Genel hukuk esasları ve Anayasa’nın ilkeleri ile bağlıdır. Hatta hukukun, bilinen ve evrensel düzeyde kabul gören ilkelerine uygun davranmak zorundadır. Hukukta kuraldır; üst norm ile alt norm arasında bir çelişki varsa üst norm uygulanır. Kaymakamlık kararları en üst norm olan Anayasa/Anayasa Mahkemesi kararının üstünde değerlendirilemez. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nin Ocak ve Yoleri kararları derhal uygulanmalıdır. Hukuksuzlukla, baskı ve şiddetle bizi yıldırmak isteyenler bilsinler ki; kayıplarımızı aramaktan, kaybedenlerden hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz. İnsan hakları diyerek, özgürlükler diyerek, hukukun üstünlüğü diyerek, demokrasi diyerek toplumun ortak çıkarlarına hizmet etmeye devam edeceğiz. Gücümüz sözümüzdür, susmayacağız.”

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı daha sonra alkışlar eşliğinde basın açıklaması sona erdi. Ayrıca Dersim’de geçtiğimiz 2 hafta boyunca İHD’nin yapmak istediği basın açıklaması ‘eylem ve etkinlik yasağı’ gerekçesiyle engellenmiş ve polis müdahalesiyle çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. 



Anahtar Kelimeler: Cumartesi Anneleri’ Dersim’ destek
  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli