Ardahan Çıldır Gölü Su Ürünleri Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda Ardahan Çıldır Gölü çare koruma kurul üyesi CHP’nin İstanbul/ Esenler ilçesi siyasi duayenlerinden Yüksek Kılıç, “Kars Çevre Şehircilik tarafından yapılan Çıldır Gölü, Lavaş Gölü ve çevresini Akçakale adasında yapılan imar planı, Çıldır Gölünün sonu olur. Çıldır Gölü bir Salda Gölü olmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyerek isyan derecesindeki açıklaması şöyle.
İnşaat Mühendisi Yüksel Kılıç: Kars Çevre ve Şehircilik müdürlüğü meydanı boş bulmuş ama meydan boş değil. Kendileri bir proje hazırlamış ve hazırladığı projeyi ihaleye çıkarmış. Kimsenin bu ihaleden haberi yok, suyun altından saman yürütürcesine, ben bilirim ben yaparım zihniyeti ile bu güzel ve tarihe tanıklık yapan, Alparslan’a ev sahipliği yapan sit alanını yağmalama projesi yapmışlar.
Bu yer sahipsiz değildir, bu yerin sahibi Çıldır halkıdır. Kararı yıllarca gözü gibi Çıldır gölünü kollayan çıldır halkı verir, bu böyle bilinsin. Bizler Çıldır su ürünleri kooperatifi olarak yapılan ihaleyi 5 yıllığına biz aldık. Gölün adam gibi kullanılması, korunması su ürünleri kooperatifine aittir. Burada yapılmasını istedikleri planların notlarını okuyunca çok şaşırdım ve hayretler içinde kaldım. Kars Çevre ve Şehircilik müdürlüğü coğrafi olarak bu alanın hangi vilayetin hututları içinde olduğunu bile bilmiyor. Çıldır Gölünün, Akçakale’nin ve Akçakale adasının kullanım hakkının Arpaçay’a ait olduğunu düşünerek bir proje yapılmasına elbette isyanımız var. Bu kararı alanlar ve Çildır gölüne zarar vermekten başka bir amacı olmayan bu yanlıştan biran önce dönmelerini bekliyoruz.
Öncelikle Çıldır belediye Başkanını, Ardahan valisini, STK’ları bu karara karşı durarak tepki koymalarını, bu yanlışı düzeltmek için mücadele yapmalarını Çildır halkı kendilerinden bekliyor.
Yapılan planla rantsal bir yapılanma var, Gölün kenarına izinsiz bir kulübe yapıldı. 2. Aşama ise bu yerin kullanımının Ardahan’da olduğunu ve Akçakale’nin Çıldıra bağlı olduğunu bildikleri halde kafalarına göre bir proje hazırladılar. Bu proje tamamen Gölümüzü kurutma, bu güzel tabiatı çöle çevirme projesidir. Kars Çevre ve Şehircilik müdürlüğünün hazırladığı ve yapmak istediği bilerek sit alanı içinde olan ve koruma alanı olan bu yere yapılaşmaya açmaktan başka bir şey değildir.
Bunlar kendi yaptıkları yasalara uymadıkları gibi Resmi Gazete’de yayımlanan “Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’na göre, söz konusu alanlar, “kesin korunacak hassas alan”, “nitelikli doğal koruma alanı”, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak belirtilen yasal hükümleri bile tanımıyorlar.
Bizler bu projeye sonuna kadar karşı duracağız, Çıldır Gölü bir Salda olmaması için ne gerekiyorsa, Çıldır Gölü birilerinin rant kapısı olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız, hukuki yollarla mücadele yapacağız” dedi ve Alparslan adasının, Akçakale adasının tarihi sürecini anlattı. Gölün üzerinde 6 ada olduğunu, su kuşlarının üreme havzası olduğunu söyleyerek bu yağmanın karşısında duracaklarını söyledi.
VİDEO İZLE…