En son 2005 yılında arkeolojik çalışmalar yapılan ada sit ilanı ilan edildikten sonra kaderine terk edildi. O günden bugüne tarihe ışık tutacak birçok eserin gün yüzüne çıkarılmaması ve bilimsel bir kazı çalışması yapılmaması en çok da definecilerin işine yaradı.
Yeterli Arkeolojik çalışmalar yapılmayan ve ilgisizlikten dolayı kaderine terk edilen, Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapıların kalıntılarının yer altından gün yüzüne çıkarılması beklenen Akçakale Adası şimdilerde ise defineciler tarafından talan ediliyor. Bu duruma duyarsız kalan ve gerekli önlemleri almayan yetkililere vatandaşlardan büyük tepki geldi.
Adadaki 10 bin yıllık taş dam evlerin izleri günümüze kadar ayakta olması ve tarihin izlerini taşıyan Akçakale Adası, definecilerin iştahını kabartıyor. Öyle ki yaz kış demeden defineciler boş durmuyorlar, kazılar yapıyorlar, tarihi değerler tahrip ediliyorlar. Kaderine terk edilen Akçakale Yarımadasında, defineciler elini kolunu sallaya sallaya 4-5 metreye varan derinlikte kazı yaparak koruma altındaki bölgeyi talan ediyor.
Çıldır Gölü'nde bulunan adalardan birisi olan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapının kalıntılarını bünyesinde barındırıyor. Dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Çıldır Gölü ve Akçakale Adası, görenleri mest ederken, 10 bin yıllık taş dam evlerin defineciler tarafından tahrip edilmesine isyan ediyorlar.
7-24 Esenler haber gazetesi olarak, bu dalanın sonlanması, tarihin yerle bir edilmesine karşı elimizden geldiğince mücadele yapacağız. Yetkilileri uyaracağız.