ÇAY YÜRÜYÜŞÜ İLE KARADENİZ DALGALANDI!

ÇAY YÜRÜYÜŞÜ İLE KARADENİZ DALGALANDI!

Rize’nin Fındıklı ilçesinde Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın çağrısıyla Büyük Çay Yürüyüşü düzenlendi.

Karadeniz’de Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı 17 liralık yaş çay alım fiyatına karşı bugün Rize’nin Fındıklı ilçesinde Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın çağrısıyla Büyük Çay Yürüyüşü düzenlendi. Fındıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası da yürüyüşe “Esnaf kredi Geri ödemesine getirilen faizleri de kabul etmiyoruz” diyerek katıldı. Çok sayıda esnaf, kepenklerini kapatarak yürüyüşe destek verdi.

ÇAY ÜRETİCİLERİ NE İSTİYOR?

Karadeniz Halkevleri çay üreticilerinin talepleri için 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

  • Yaş çay alım taban fiyatı üreticilerin maliyeti göz önünde bulundurularak 27 TL olmalıdır.
  • Çayda kota ve kontenjan kaldırılmalıdır.
  • Üreticinin maliyetler altında ezilmemesi enflasyondan korunması için çay destekleme primi bir yıl vadeli değil hemen verilmeli ve 3 TL olmalıdır.
  • Çay politikası ve fiyat belirlenirken başta çay üreticileri olmak üzere tüm bileşenlerin fikir ve katkıları alınmalıdır.

Çevre il ve ilçelerden de gelen binlerce çay üreticisi Tahiroğlu Köprüsü’nden Fındıklı Cami Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz da katılarak üreticilere destek verdi.

Rize Fındıklı’da Büyük Çay Yürüyüşü: “Topla topla bitmeyi, çay da para etmeyi”

Çay üreticileri 17 lira olarak açıklanan yaş çalımı fiyatının en az 25 liraya çıkarılmasını talep ederken esnaf, kredi faizlerinin yüzde 7,5’tan 29’a çıkarılmasına tepkili 

Çaylar tabutla taşındı

“Topla topla bitmeyi, çay da para etmeyi” sloganlarıyla yürüyen üreticiler, çaylarını bir tabut içinde taşıdı. Yürüyüşün ardından meydanda konuşmalar yapıldı. Konuşmalardan satır başları şöyle:

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy:

Her gün artan ekonomik yaşam zorluğu karşısında açıklanan çay ücreti enflasyona ezilmiş, maliyeti karşılamamış ve hepimizi mağdur etmiştir.

2 yıl önce 100 kg çay satarak 233 ekmek, geçen sene 188 ekmek alabiliyorken bu sene 150 ekmek alabiliyoruz.

Sofradaki ekmeğimizi azaltmayın diyoruz. Taban fiyatı açıklamadan ÇAYKUR yaş çay kampanyasını belirsiz bir şekilde açtı.

Ziraat Odaları olarak 25 TL talebimizi açıklamıştık. Maliyet hesabımız 18 TL’nin üzerindeyken geçim kaynağımız olan çay alım fiyatının bu rakam olması kabul edilebilir değildir. Kampanyaya borç içinde girdik biz. Kredi kartlarından kullandık. Biz bugün kabul ettiğimiz için değil, mecbur olduğumuz için 17 TL’den çay satıyoruz. Ben Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum: Sayın Cumhurbaşkanı’m, biz iddia ediyoruz Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilen maliyet hatalıdır. Bugün biz maliyet altında çay satıyoruz. Biz sizden şunu istiyoruz. Eğer bu yanlıştan dönerseniz size söz veriyoruz, bu meydanda size teşekkür mitingi düzenleyeceğiz. Bizi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hesap uzmanlarıyla Rize’de oturtun, biz maliyetleri sıralayalım ve bu yanlışı düzeltelim. Özel sektör çayı şu anda 14 TL’den alıyor, bu vicdansızlıktır.

Bizler geçinmek istiyoruz, yoksullaşmak istemiyoruz. Krizin faturası bin bir zorlukla geçinmeye çalışan çiftçilere kesilmemelidir. Zaten hali hazırda özellere mahkum ediliyorken bu durum hepimizi daha da zora sokmuştur.

Tarım ve Orman Bakanı açıklanan fiyat için “makul” demiştir. Çay fiyatı makul ise kuru çaya neden sürekli zam yapıyorsunuz? Hammadde fiyatı yerinde dururken mamule zam yapmak üreticinin hakkını bir avuç tüccara yedirmek değil midir?

Açıklanan çay alım fiyatı güncellenmelidir, kabul etmiyoruz! Çiftçiler enflasyona ezdirilmemeli, daha fazla yoksullaştırılmamalıdır!

Esnaf kredisinin faizi 4’e katlandı

Eylemde Fındıklı esnafı adına konuşan Fındıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası üyesi Arzu Aksoy:

Esnaf olarak kredilerle ayakta duruyoruz. Aldığımız ürünler her gün zamlanırken esnaf olarak ihtiyacımız olan ve bir nebze olsun bizi rahatlatan çayımız da verilen fiyat ile heba edilmek isteniyor. Bazılarımız çay parası ile borçlarını kapatmayı düşünürken şimdi çaya yaptığı masrafı nasıl kapatacağını düşünüyor.

Esnaf kredisine uygulanan faiz kabul edilemez!

Esnafın hali her geçen gün daha kötüye giderken onlara can suyu olan düşük faizli esnaf kredilerinin faiz oranlarının artırılmasını asla kabul etmiyoruz. Ekonomik krizin faturası küçük esnafa çıkartılmıştır.
11.10.2022 tarihinde yıllık yüzde 7,5 olan faiz şimdi yüzde 29 olmuştur. Bunu esnaf kardeşimiz nasıl ödeyecek. Bu oranlar değişirken neden kooperatif ve esnafın haberi olmuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı pandemi ve ekonomik krizle boğulan esnafa uyguladığı bu faizle kepenkleri kapatın demiştir.

Konulmaların ardından eylem sona erdi.

Sendika.Org



Anahtar Kelimeler: YÜRÜYÜŞÜ KARADENİZ DALGALANDI!
  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli