BİNALARIN % 95’İ DEPREM SONRASI YANGINA HAZIRLIKSIZ

BİNALARIN % 95’İ DEPREM SONRASI YANGINA HAZIRLIKSIZ

1 Kasım 2017’de Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç hocamız,  yüksek binaların yüzde 95'inin depremde yangın güvenliği açısından uygun olmadığını söylemişti. O gün söyledikleri bugün doğruluğunu gösterdi.

Yıl 2017İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi, Türkiye Yangından Korunma Vakfı Kurucu Başkanı ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, özellikle yüksek binalarda çıkabilecek yangın riskine dikkat çekmişti. 

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Deprem sırasında yaşam alanında bulunan ocak ve soba gibi alev ihtiva eden ürünler, yangına sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple beklenen İstanbul depreminin kış aylarında, özellikle yemek pişirilen sabah ve akşam saatlerinde gerçekleşmesinden korku duyuluyor. Kılıç, böyle bir durumda yaklaşık 3.000 adet yangının çıkabileceğini söylemişti.

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Yangın yönetmeliğinde, yüksekliği 21.50 metreden fazla olan binalar “yüksek bina” olarak tarif edilmektedir. Genel olarak yüksekliği 51.50 metreden fazla yüksek binalara “çok yüksek bina” ve yüksekliği 150 metreden fazla yüksek binalara “gökdelen” denilmektedir. Yüksek binalarda meydana gelen yangınlara müdahale etmek ve söndürmek zor olduğundan, bu tür binalarda oluşan birçok yangın faciaya dönüşmektedir.

Gelelim düne ve bugüne… Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 12 katlı bir otelde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede oteli sardı. Yangında 76 kişi hayatını kaybetti. 

Uzmanlar “Otelde yapısal sorunlar görüldüğüne” dikkat çekti.  “Restoranda çıkan yangının bütün binaya yayılmaması, daha çıktığı yerde, yangına dayanıklı malzemeler, yangın durdurucu sistemlerle engellenmiş olması gerekirdi. Bina eski dahi olsa bunlar sonradan ilave edilerek önlemler alınabilirdi” 

Bizim ne yazık ki tamir tadilat konusunda yangın güvenliği mevzuatımız yok. Bunun derhal çıkarılması ve uygulanması gerekiyor. Mesela Kartalkaya’daki otelde springler, yağmurlama sistemi olsaydı, yangınla birlikte anında devreye gireceği için daha başladığı yerde söner, restoranın dışına hiç çıkmazdı.

Yapısal önlemler alınmış olsa yangın en fazla bir kata hapsedilir, insanlar ateşten ve dumandan etkilenmeden binayı boşaltabilirdi. İtfaiye gelene kadar bina boşaltılmış olur, onlar da sadece yangının olduğu küçük bir alana müdahale ederek kısa sürede yangını söndürürlerdi. Oysa burada yayılmış bir yangın var, itfaiye nereden başlayacak söndürmeye, kurtarmaya kimden başlayacak. Çok zordu. 

Bakalım sorumlulardan hesap sorulacak mı?



  • Pazar 10.3 ° / 5.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 11.8 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 10.7 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı