Tarih: 18.01.2025 16:42

Başkan Vekili Soner Karabulut’tan Esnafın Sorunlarına Dair Önemli Açıklamalar:

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin ekonomisinin bel kemiği olan esnaf, her geçen gün artan maliyetler ve zorluklarla mücadele etmeye devam ediyor. Türkiye’de kayıtlı esnaf sayısı yaklaşık 2.400.000 civarındayken, esnafın hakları ve sorunlarına ilişkin çözüm önerileri de bir hayli önemli. Bu konuda düşüncelerini ve çözüm önerilerini gazetemizle paylaşan Esenler Birleşik Esnaf Odası Başkan Vekili Soner Karabulut, esnafın ekonomik şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Esnafın tanımının yapılması ve “Esnaf Bakanlığı” kurulması gerektiğini belirten Karabulut, esnafın perakende yasasının bir an önce TBMM tarafından ele alınarak çıkarılması gerektiğini söyledi. Karabulut esnafın devletle olan ilişkilerinin daha sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, esnafın vergi açılış tarihlerinin, Bağ-Kur kaydıyla kabul edilmesi gerektiğini, geçmiş dönemlere dair esnaf sicili talebinin ise kaldırılması gerektiğini savundu. Esnafın emeklilik haklarıyla ilgili de önemli bir açıklamada bulunan Karabulut, “Esnafımızın prim gün sayısı 9.000 günden 7.200 güne düşürülmeli ve zaman kaybı olmaması adına yaşının ilerlediği dönemde vergi kaydının açık olması gibi nedenlerden dolayı fazla prim ödemek zorunda kalan esnaflarımıza mağduriyetlerini giderici adımlar atılmalıdır” dedi.

Çıraklık ve Mesleki Eğitim Konusu Kritik:

Soner Karabulut, esnafın büyük bir sorunu olan çıraklık ve ara eleman bulma sıkıntısına da değindi. “Mesleki ve sanat okullarının sayısı artırılmalı, çıraklık ve stajyerlik sistemine devlet desteği verilmelidir. Özellikle SSK ya da maaş desteği sağlanarak bu alandaki eksiklikler giderilmelidir” diyen Karabulut, esnafın kalifiye eleman bulma noktasındaki zorluklarının eğitimle aşılabileceğini belirtti.

Küçük Esnafın Korunması İçin Çözüm Önerileri:

Esnafın karşı karşıya kaldığı maliyet artışları ve büyük marketlerin küçük esnafa olan etkilerine de dikkat çeken Karabulut, küçük esnafın korunması için çeşitli düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. “Bazı ürünlerin büyük marketlerde satılmaması, esnafın iş yapma alanında daha eşit şartlar sağlanması gerektiği açıktır” diye konuşan Karabulut, ayrıca mesafe, açılış ve kapanış saatleri gibi konularda düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Küçük esnafın ekonomik gücünün artırılabilmesi için, araç kullanımında ÖTV indirimi gibi avantajlar sağlanması gerektiğini belirten Karabulut, örnek olarak gıda sektöründeki esnafın ve marangozların, gıda, nalburların ve tekstil esnafının araç alımlarında bu indirimlerden faydalanmalarının önemine vurgu yaptı.

Esnaf Kredileri ve Faiz Artışları:

Soner Karabulut, geçmiş dönemlerde kullanılan hazine destekli esnaf kredilerinin faiz oranlarındaki artışa da değindi. “bu dönemdeki faiz oranları esnafımıza yüksek gelmekte. Esnafımız bu durumdan büyük mağduriyetler yaşamaktadır” diyen Karabulut, esnaf kredilerindeki faiz oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve esnafın daha rahat kredi kullanım imkanlarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Son Söz: Küçük Esnaf, Mahallenin Vazgeçilmezidir

Son olarak,  Esenler bütün esnaflarımızı ziyaret ederek belgesiz esnaf kalmasın diyoruz. Yaptırdığımız broşürlerle hem esnafı bilgilendiriyoruz hem de herkesin kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesini mutlaka almasını istiyoruz, bu belge ilerleyen dönemlerde bütün esnafımıza lazım olacaktır. Küçük esnafın toplumdaki önemine değinen Karabulut, “Küçük esnaf, bulunduğu mahallenin bankası, bekçisi, danışmanı, abisi ve kültürüdür. Küçük esnafın yok olmaması için devletin desteği büyük önem taşımaktadır. Esnafımıza sahip çıkılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Karabulut esenlerde yaptıkları faaliyetlerle alakalıda bilgi vererek yapılanları şöyle aktardı. Aşağıda belirtilen oda hizmetlerinden faydalanabilirsiniz:

  1. Vergi Mükellefiyeti: Basit usul olan üyelerimizin muhasebesi odamız tarafından tutulmaktadır.
  2. Meslek Belgeleri: Çıraklık, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri için, Esnaf Odası işbirliğiyle T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Esenler Mesleki Eğitim Merkezi’nden belge alabilirsiniz (belli şartları taşıyanlar).
  3. Ücretsiz Kurslar: Odamızın düzenlediği meslekle ilgili ücretsiz kurslar ve eğitimlere katılabilirsiniz.
  4. Meslek Komiteleri: Meslek standartları ve fiyat tarifeleri belirlemek amacıyla kurulacak komitelere katılabilirsiniz.
  5. Esnaf Kredileri: Esnaf Sicile kayıtlı esnaflarımız, devlet tarafından en düşük faizle Halkbank ve Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanabilir.
  6. Resmi Belgeler:
    • Faaliyet Belgesi
    • Kapasite Raporu (İndirimli elektrik kullanımı için)
    • Atr Dolaşım Belgesi
    • Kamu İhale Belgesi
  7. Ücretsiz Danışmanlık: SGK, Bağ-Kur, vergi, hukuk ve mali danışmanlık hizmeti ücretsiz sunulmaktadır.
  8. İndirimli Hizmetler: Odamızla anlaşmalı hastaneler, özel eğitim kurumları vb. yerlerden fiyat indirimlerinden faydalanabilirsiniz.
  9. SMS İletişim: Özel günlerinizde ve ihtiyaç duyduğunuz her konuda üyelerimize SMS ile anında ulaşabiliriz.

Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak tüm esnaflarımıza daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —