Devrimci Gelenekten Gelen Bir İsim
Onun abisi Mehmet Babacan ise 12 Eylül 1980 darbecilerine kafa tutmuş, darbe öncesi faşist mahkemeleri tanımayarak “Bizi sizin mahkemeleriniz yargılayamaz- Biz halk mahkemelerini tanıyoruz” diyen devrimci-yurtsever duruşunu ortaya koymuş bir isim. 68 Kuşağı’nın devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın yolunda yürüyen Babacanların abisine ve bizim Hasoya bu yakışır. Bugün de bu miras aynı onurla sürüyor.
CHP’nin iptal edilen İstanbul İl Kongresi sonrası mahkeme kararıyla il başkanı olarak atanan Gürsel Tekin’in yanında görünenlerden biri de Hasan Babacan’dı. Ancak Babacan, AKP’nin kontrolündeki mahkemelerin verdiği bu görevi kabul etmediğini açıklayarak görevden çekildi.
Hasan Babacan’ın bu tavrı, abisi Mehmet Babacan’ın yıllar önce 12 Eylül cuntasına karşı gösterdiği direnişle aynı çizgide buluştu. Biri faşist darbe mahkemelerine, diğeri bugün AKP’nin yargı oyunlarına karşı çıktı.
Onurlu bir direnişin adı oldular: Mehmet Babacan ve Hasan Babacan.