Esenler'deki Tekstilkent İnşaat Kooperatifi’nde yıllardır süren hukuksuzluk, yolsuzluk ve keyfi yönetim iddiaları, Tasfiye Kurulu Başkanı Aykut Saka’nın sert açıklamalarıyla yeniden gündeme oturdu. Saka’nın hedefinde sadece kooperatifin eski yönetimi değil, aynı zamanda Esenler Belediyesi ve bazı üst düzey yetkililer de vardı. "Burayı arpalık haline getirdiler" diyen Saka, yıllardır süregelen usulsüzlüklerin, rant ilişkilerinin ve mağduriyetlerin artık son bulması gerektiğini ifade etti.
Saka açıklamasında, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, belediyenin imar müdürlüğü yetkilileri ile eski belediye meclis üyeleri Orhan Oğuztürk ve Faruk Aydın’ı ağır ifadelerle suçladı:
“Bu kişiler yönetimle iş birliği içinde Tekstilkenti parselledi, ranta açtı. Belediye yönetimi, kooperatifin muvafakatını almadan ruhsatlar verdi. Karşılıklı resmi yazışmalar, itirazlar dikkate alınmadı. Bu hukuksuz uygulamaların altına Ömer Çetinkaya’nın imzası var. Bu kişiler hukuk önünde hesap vermelidir.”
2005 yılında ilk yapı ruhsatını alan Tekstilkent İnşaat Kooperatifi’nde, o günden bu yana büyük yapısal sorunların çözülemediğine dikkat çeken Saka, yönetime gelenlerin şeffaflıktan uzak, hesap vermeyen, bireysel çıkarlarını her şeyin üstünde tuttular, burada yüzlerce hak sahibi her gün mağduriyet yaşıyor diyerek isyan etti. “Tekstilkentte biran önce, blok yönetimine geçmeli diyoruz ama çıkarlarını düşünen tek adam yönetimini benimseyenler bu teklifimizi engelledi. Çünkü o zaman aidatlar şeffaf toplanacaktı, yönetim denetlenebilecekti. Ama ‘tek adam’ yönetimi için blok yönetim kar değil zarar vereceği, rantı kaldıracağı korkusundan kabul görmedi. Bugüne kadar burada görev alan yöneticiler, adil bir seçimle değil, demokratik olmayan bir anlayışla ve ölülerin bile oy kullandığı, şaibeli bir seçim düzeniyle iş başına getirildi.”
Tasfiye Kurulu olarak yeni dönemde hedeflerinin çok net olduğunu vurgulayan Aykut Saka, çözüm önerilerinin bazılarını şöyle sıraladı:
Saka, bu dönüşüm sürecinin sadece fiziki bir değişim değil, aynı zamanda bir hesaplaşma süreci olacağı gibi burada yıllarca mağdur edilenlerin, hak gaspına uğrayanların kurtuluşu olacağı bir kongre bekliyorum diyerek devam etti.
“Bugüne kadar yaşananların hesabı sorulacak. Devr-i sabık yaratacağız. Bu bir temizlik hareketidir. Tekstilkent artık bir avuç çıkarcının değil, binlerce mağdur hak sahibinin olacak.”
Kooperatifin defalarca belediyeye resmi yazı göndererek muvafakat alınmadan işlem yapılmamasını talep ettiğini belirten Saka, bu yazışmalarda Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya’nın imzasının da olduğunu söyledi. Ancak bu resmi belgeler hiçe sayıldı ve usulsüz şekilde ruhsatlar verildi, bazı arsalar el altından yandaşlara peşkeş çekildi.
“Mahkemelere koştuk, karşılık bulamadık. Adalet güçlüden yana çalıştı. Haklı olan bizleriz ama görmezden gelindik. Kooperatif yönetimi bu süreçte sessiz kaldı. O yüzden diyorum ki; belediye kadar, bugüne kadar belediye ile ortaklaşan, yanlış işlere çanak tutan tüm yönetimlerin hepsi suçludur.”
Saka son olarak, Tekstilkent’in bugünkü durumu için “mezbelelik” ifadesini kullandı ve yeni dönemin bir milat olacağını söyledi:
“Bu yerin çehresi değişecek. Şeffaf, hesap verebilir, adaletli bir yönetim anlayışıyla ve hesap sormaktan korkmayan üyelerimizle Tekstilkent’i yeniden ayağa kaldıracağız. Tüm üyelerimizi, bu haklı mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Bu mücadele sadece bugünün değil, geleceğimizin de teminatıdır.”