5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İSTANBUL’U SALLADI

 5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İSTANBUL’U SALLADI

Jeofizik Profesörü, Deprembilim uzmanı Haluk Eyidoğan, 4 Aralık 2023 saat 10:42’de Mudanya açıklarında Gemlik Körfezi’nde orta kuvvette 5.1 büyüklüğünde deprem hakkında açıklamada bulundu.

Jeofizik Profesörü, Deprembilim uzmanı Haluk Eyidoğan:  Deprem Gemlik Körfezi’ne uzanan Gemlik Fayı’nın ve Mudanya’nın batısındaki Zeytinbağı Fayı’nın kuzeyinde olup, Gemlik Körfezi’nin içindedir. 5 km derinlikte olan depremin faylanma türü AFAD’ın çözümüne göre BKB-DGD doğrultusunda hareket eden normal fayı temsil etmektedir. 

Bu depremin “öncü deprem” olduğuna dair bazı haberler yayılmıştır. Günümüzde bir depremin daha sonraki bir deprem için “öncü deprem” olduğunu söylemek için kesinleşmiş ve bilimsel olarak onaylanmış herhangi bir ölçü yöntemi yoktur. Marmara Bölgesi her yıl çok sayıda deprem üreten bir yapıya sahiptir. Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre Marmara Bölgesinde 2022 yılında büyüklüğü 3.0 il 4.9 arasında 29 tane deprem olmuştur. Bu depremlerin 5 tanesinin büyüklüğü 4.0 ile 5.0 arasındadır. 

AFAD’DAN YAPILAN PAYLAŞIMDA

 “Sarsıntı, yaklaşık 9 kilometre derinlikte kaydedildi. Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa, Mudanya açıkları), saat 10.42’de 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

 



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli