Tarih: 10.04.2019 21:46

Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Abbas Sayar'ı Andı

Facebook Twitter Linked-in

Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Abbas Sayar’ı Andı
Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Şaşmaz ve yönetim kurul üyelerinin dernek merkezinde düzenledikleri sabah kahvaltısında, Türk edebiyat tarihinin güçlü kalemi şair, yazar, ressam Abbas Sayar anıldı.
 
 
Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Şaşmaz, yapılan kahvaltı sonrası açıklamada bulundu.
 
Muammer Şaşmaz,   “Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği olarak İstanbul’da bir ilki gerçekleştirdik. Yozgat’ımızın yetiştirdiği, Türk edebiyat tarihinin güçlü kalemi şair, yazar, ressam Abbas Sayar’ı andık. Yozgat dışında ilk defa yapılan bu müstesna programa çok sayıda hemşehrimiz katılım sağladı.
 
ABBAS SAYAR HERKES TARAFINDAN TANINACAK
Başta eski bakanımız sayın Lütfullah Kayalar’a, Eyüp Sultan Kaymakamımız sayın Abdullah Dölek beye, muazzam bir sunumla bizlere Abbas Sayar’ı anlatan, sevdiren ve onun hayranı olan derneğimizin kurucu ve onursal başkanı, kıymetli büyüğümüz sayın Av. Satılmış Şahin’e kıymetli sanatçımız Soner Özbilen’e, Prof. Dr. Rahmi Güçlü hocama, şair, yazar derneğimizin yönetim kurulu üyesi sevgili hocam Yusuf Dursun, a, YOSİAD başkanı Erdal Öztürk’e, İstanbul Yozgatlılar Federasyon başkanı Ahmet Yılmaz’a, Bozok Dernekler Federasyonu başkanı Hamdi Kurtoğlu’na, YOGSİAD başkanı Ayhan Çelik’e, Yozgat Konfederasyonu genel sekreteri Aydın Baran’a, Av. Rıza Peker’e, Esenler Dernekler Başkanı (ESDEF) başkanı Cuma Helvacı
ve  programımıza katılan çok sayıdaki dernek başkanlarımıza ve yönetimlerine, işadamlarımıza, kıymetli hemşehrilerimize sonsuz teşekkür ederim. İnanıyorum ki bu programdan sonra Abbas Sayar herkes tarafından tanınacak, eserleri daha çok okuyucu kitlesine ulaşacak ve inşallah hakettiği değere kavuşacaktır. Bizler de bu kıvılcımı yakıp bir nebze vesile olabildiysek ne mutlu bizlere” dedi.
 
Abbas Sayar ( 1923-1999) Kimdir
21 Mart 1923'te Yozgat'ta doğdu. Liseyi (1941) Yozgat'ta bitirdi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversiteye gidemedi. Kısa süreli memurluktan sonra yedeksubay oldu. 1945'te İstanbul'da evlendi. Dört sömestr Türkoloji öğrenimi yaptı.
 
1923 yılında Yozgat'ta dünyaya gelen, hayatının bir bölümünü orada geçirip 1999 yılında vefat ettikten sonra yine o topraklara dönen Abbas Sayar'ın romanları ve hikayeleri de Orta Anadolu insanının hayatını anlatır. Abbas Sayar'ın hayatı, romanlarındaki hayatlara benzer, ya da o, romanlarını kendi hayatından aldığı ilhamla yazmıştır. Kitaplarındaki kahramanların hiç uzağına düşmeyen, onlar gibi yaşayıp onları yazan Sayar'ın karşısına çıkan ilk engel, Anadolu'nun bağrından kopup İstanbul'a gelenleri şehir kapısında bekleyen şeydir: parasızlık... Sayar, maddi olanaksızlıklar yüzünden geç girdiği üniversiteyi yine yine bu nedenden dolayı bitiremez. Üstelik, düşlerindeki okuldur bırakıp gitmek zorunda kaldığı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü... Üniversite öğrenimi, hayatında yarım kalan tek şeydir, ardında bıraktığı ve derlenmeyi bekleyen şiirleri sayılmazsa... Gazete bayiliğiyle işe başlayıp Bozlak adıyla bir kültür ve sanat gazetesi çıkaran, edebiyat fakültesinde okuyamamış olsa da şiirler yazarak edebiyat dünyasına giren Sayar, adını 1970 yılında TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda derece alan ilk romanı Yılkı Atı'yla duyurdu.



 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —