Yoldaş Nazım Yaşıyor

Yoldaş Nazım Yaşıyor

İnsan olan vatanını satar mı? Suyun içip ekmeğini yediniz. Dünyada vatandan aziz şey var mı? BEYLER BU VATANA NASIL KIYDINIZ? Diyen halk adamı Nazımı unutmak mümkün mü….?

Yoldaş Nazım Yaşıyor

İnsan olan vatanını satar mı? Suyun içip ekmeğini yediniz. Dünyada vatandan aziz şey var mı? BEYLER BU VATANA NASIL KIYDINIZ? Diyen halk adamı Nazımı unutmak mümkün mü….?

 Yoldaş şair Nazım Hikmet, ölümünün 54. yılında ‘vatan hainliğine devam ediyor hala’
 
Yoldaş şair Nazım Hikmet’in Moskova’da hayata gözlerini yumuşunun üzerinden 54 yıl geçti. Şiirleri dilden dile dolaşan, onlarca sanatçıya ilham olan ve ülkemizin faşist sağcılarının Timsah gözyaşları dökmesine neden olan Nazım için onlarca kentte anma etkinliği de düzenlenecek.
 
15 Ocak 1902 yılında Selanik’te dünyaya gelen Nazım Hikmet, ilk şiiri Feryad-ı Vatan’ı 1913 yılında kaleme almıştır. Mekteb-i Sultani’de öğrenim görmeye başlayan Nazım Hikmet, bir aile toplantısında yazdığı kahramanlık şiirini okuması ile Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından keşfedildi. Bahriye Mehtebi’ne giderek öğrenimini başarı ile tamamladı. Mezuniyetinin ardından Hamidiye gemisinde stajyer subay olarak göreve başladı. Bir süre sonra bazı nedenlerden dolayı ordudan ayrıldı.
 
Kaleme aldığı şiirleri, “komünizm propagandası” gerekçesiyle yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştı. 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım, ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilmişti.

 
 
 
 
 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı