Yavuz Selim Kooperatifleşme Toplantısında Gerginlik

Yavuz Selim Kooperatifleşme Toplantısında Gerginlik

Esenler Yavuz Selim Mahallesi sakinlerinin Kentsel Dönüşüm kapsamında kooperatifleşme toplantısında, toplantıya geciken belediye başkanına görüşmeler ile ilgili içeriden sızdırılan yanlı ve yanlış bilgiler to

Yavuz Selim Kooperatifleşme Toplantısında Gerginlik
 
Esenler Yavuz Selim Mahallesi sakinlerinin kentsel dönüşüm kapsamında kooperatifleşme toplantısında, toplantıya geciken Belediye Başkanı'na görüşmeler ile ilgili içeriden sızdırılan yanlı ve yanlış bilgiler toplantının ahengini bozdu.

Esenler İbrahim Turan Lisesi Spor Salonu'nda yapılan toplantı başlangıcından itibaren olumlu bir havada seyretti. Belediye Başkanı gelip konuşmaya başladıktan sonra gergin anlar yaşandı. Salondakiler Belediye Başkanı'ndan gelişmelere dönük bilgi ve destek beklerken Başkan'ın konuyu Havaalanı Mahallesi kentsel dönüşümüne getirmesi ve CHP’nin itirazını yanlış anlatması tepkilere neden oldu.
 
Toplantının açılış konuşmasını Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Recep Yavaş yaptı. Ardından, CHP İmar Komisyon Başkanı Mimar Aksal Örüklü, Saadet Partisi Meclis Üyesi Fevzi Başoğlu, Esenler Rumelililer Dernek Başkanı Fettah Dindar ve Rumeli Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı mahalle sakini olması nedeniyle halkı bilgilendirme adına söz aldılar.
 
Konuşmacılar konuşmalarında “Sayın Belediye Başkanı birazdan toplantıya katılacaktır. Vereceği sözler bizim için çok önemlidir. Kendisi burada ki dönüşüme destek olmalıdır ve yardım etmelidir” ifadelerinde bulundular.

Konuşmaların Belediye Başkanı'na yanlış aksettirilmesi toplantıya Göksu’nun şiddetle ve hışımla girmesine ve toplantının amacını aşarak kavga ile bitmesine, yumruklaşmaya varan olumsuzlukların yaşanmasına neden oldu.
 
Bir saatten fazla beklenen belediye başkanı korumaları ve kalabalık bir kadro ile salona girdi. Göksu’nun, Kürsüye çıkıp mikrofonu eline alması ile salonun havası bir anda değişti. Kendisinden önce ki konuşmacılara sözlü sataşmalarda bulunarak ortamı gerdi. Tüm olumsuzluklara rağmen Göksu Yavuz Selim Mahallesine yaptığı konuşması ile diğer konuşmalarına benzer vaatler verdi.

Göksu’nun konuşmalarından satır başları;
 
“Siz kentsel dönüşüm konusunda hangi adımı atarsanız biz size her türlü yardımı yapmaya hazırız. Ben size kendi perspektifimden bilgi vermek için buradayım. Bu toplantı belediyenin sizi ikna etme organizasyonu değildir. Belediyenin Kentsel Dönüşümde bir ticari hesabı bulunmamaktadır”

Göksu eline bir kâğıt alarak salondakilere;
 
“Bu bir dilekçedir. Bu dilekçede CHP Havaalanı projemize itiraz etti. İtiraz nedeni ise dairenize daire veriyoruz. Bunların itirazı kabul edilseydi. Havaalanındakiler dairelerine daire değil iki dairelerine bir daire alamayacaklardı. Biz, Havaalanında ki imarın aynısını Yavuz Selim’e veriyoruz. Ancak, buraya aynı imar ile yapamazsınız. Buranın emsali 4.9dur. Havaalanında emsal 3dür. Ben muhtara söyledim bakanlar kurulu karı ile burayı riskli alan ilan edelim. Ama bakanlar kurulu kararı ile bu inşatları yapamazsınız ve mevcut yoğunluğu koruyamazsınız. Bırakın projeyi mevcut planları da yapamazsınız. Çünkü fiili emsal 4,9 a geliyor. Bakanlık bizim mevcut emsalimize göre kararlar veriyor.

Burası riskli alan ilan edilir ise Bakanlığa deriz ki burası riskli bölge ilan edilmiş mevcut planlarımızı geçerli olmak kaydı ile dersek mevcut yapı stokunu koruyabilirisiniz. Şayet, Havaalanı planını uygularsak buranın şuanda 135 bin metrekare inşaat izni var. Havaalanında ki plana göre yaparsanız alacağınız inşaat izni 115 bin metrekaredir.
 
Burayı yapacak biri var ise gelsin ben ona her türlü desteği vermeye hazırım. Biz sizin hukukunuzu korumak için buradayız. Bu mahalle için çalışmalar yaptık. Kararı siz vereceksiniz. Kentsel dönüşümü yapacak olanların değil sizlerin yanındayız.

Burayla ilgili de biz bir çalışma yaptık ama kararı siz vereceksiniz. Çok net söylüyorum bizim hesaplarımıza göre burayı yapacak firma kâr amacı gütmeyen bir şirket olmalı. Çünkü burada bir kâr söz konusu değil. Mevcut meri imar haklarınızdan % 25 kesinti yapılarak bu proje ancak yapılabilir. Bunu da ancak bir kamu kurumu yapabilir. Ha diğer bir kuruluş yaparım diyorsa hemen vereyim.

Bizim hesaplarımıza göre buraya yaklaşık 200 trilyonluk bir yatırım gerekiyor. Bu 200 trilyonluk yatırımın finans maliyeti olacak. Bu finans maliyetini hesaplayarak yaptığınız zaman buna ancak bir kamu kurumu katlanabilir. Çünkü proje sadece kendisini finanse ediyor. Biz satılacak konutların metrekare fiyatını 4 bin TL üzerinden hesapladık. Bir yıl sonra bu 5 bin TL olursa projeyi yapacak kurum arada bin TL kâr edebilir.

Sizlere önerim kendi aranızda bir şirket kurun varsa bu yapının kârı ve zararı her şeyi sizin olsun. Biz belediye olarak sizlere sadece danışmalık hizmeti yapalım. Ve her türlü kazançta, her türlü riskte size ait olsun. Kararı kendiniz verin. Hangisini istiyorsanız biz sizlerin yanınızdayız. Sizler için en güzeli şirketleşmektir. Ama şunu da söyleyeyim bu kadar kişinin bir araya gelip şirketleşmesi de çok kolay bir şey değildir. Yine bir kamu otoritesine ihtiyaç var.

Bizim yaptığımız hesap ve kitaba göre söylediğim şu; diyelim 500 metrekare inşaat imarınız var bunun % 25’ini kesiyoruz ve 400 metrekareyi size bila bedel veriyoruz. Yani sizin yapacağınız inşaat imarının % 25’ini proje finansı için verirseniz geriye kalan % 75’ni hiç para ödemeden sizlere geri veriyoruz.

Biz bunu Havaalanı Mahallesi’nde de % 0,8 yaptık. Ve bu % 0,8 kurtarmadı ve şuan devlet katkısı ile dönüyoruz…”
Başkan Göksu’nun konuşmasında kendisinden önceki konuşmacılara atıfta bulunması üzerine salon gerildi. Araya giren Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı tarafları yatıştırmaya çalıştı.

Ortamın yatışmasının ardından Başkan Göksu ile Mimar Aksal Örüklü arasında Havaalanı Mahallesi Proje ile ilgili karşılıklı söz düellosu yaşandı. Bunun üzerine Ayhan Bölükbaşı yine araya girerek tarafları yatıştırdı. Toplantının sona ermesinden sonra ortalık tekrar karıştı.

AKP İlçe Başkan Yardımcısı Abdurrahman Bölük, Belediye Meclis Üyesi Fevzi Başoğlu’nun üzerine yürüdüler. Bu arada karşılıklı küfürleşmelerin olduğu gözlemlendi. Yaşanan kargaşa ses ve görüntü kayıtlarına yansıdı. Araya girenler olayların büyümesini güçlükle önlediler.

Toplantı sonrasında Mahalle sakini bir vatandaş gazetemize şunları söyledi;

"Bugüne kadar Mehmet Tevfik Göksu'nun Esenler'e yaptığı icraatları savunan ve onu her zaman destekleyen Ak Parti'ye oy vermiş bir kişi ve aynı zamanda Yavuz Selim Mahallesi'nde oturan bir vatandaş olarak Belediye Başkanı'nı bugünkü konuşması ve tarzından dolayı kınıyorum. Videodaki vatandaş kimse; yaptığının ne kadar saygısızca bir davranış olduğunu o salondaki herkes ve bu videoyu izleyenler açıkça gördü."

 
 
 



  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli