Tarih: 15.02.2017 09:26

YSK, sandık başında 10 parti görevli'

Facebook Twitter Linked-in

YSK, “sandık başında 10 parti görevli”
 
1 Kasım seçimlerinde sandık başında görevli bulunan 29 siyasi parti, YSK tarafından referandumda 10’a indirildi
 
YSK’nın Resmi Gazete’de ilan edilen kararına göre, Anayasa Referandumunda sandık başında şu partiler yer alabilecek:
 
“CHP, AKP, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, HDP, Hüda Par, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi”
 
YSK’nın, Yargıtay Başsavcılığı’nın önerileri üzerine referandumda sandık başında sadece 10 siyasi partinin bulunmasına yönelik aldığı karara tepkiler var. Eski Yargıtay Savcısı, Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, “İkna edici olmayan bir karar, tutarsızlıklar ve iç çelişkiler var. Yargıtay’ın 1 Kasım’da seçime giren partilerin şimdi neden referanduma katılamayacağını açıklaması gerekiyor” dedi. Referandumda görev almak için YSK’ya itiraz eden HKP ise “Yargıtay keyfi davranıyor; muhalifleri sandıktan uzaklaştırmak istiyor” diyor.
 
1 Kasım’da sandık başında 29 siyasi parti var iken sayının 10’a düşmesi beraberinde soru işaretlerini de getirdi. Yüksek Seçim Kurulu, bu listelerin kendilerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verildiğini açıkladı.
Eski Yargıtay Savcısı, Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Referandumda görev alacak partiler için belli şartlar vardır. Türkiye’deki illerin yarısında teşkilat kurmuş olmaları ve ilk kongrelerini altı ay önce yapmış olmaları gibi. 1 Kasım’da bu sayı 29’du, şimdi nasıl 10’a indi. Bu süre içinde hangi partiler hangi teşkilatlarını kapattılar? Başsavcılık kendini mahkeme yerine koyarak, siyasi partilerin teşkilatlarını feshetti ve kaldırdı mı? Eğer bunu yapmışsa Başsavcılık bunu nasıl yapabilir, Başsavcılık mahkeme mi?” diye konuştu.
 
Eminağaoğlu, “1 Kasım’dan bu yana hangi partiler nasıl seçime girme yeterliliklerini kaybettiler? Bunu kamuoyuna açıklamak durumundalar. Yüksek Seçim Kurulu kararına baktığımızda yeterince soyut bir karar görüyoruz. Bu karar ikna edici olmaktan uzak bir karar. Buradaki partilerin örgütlenme özgürlüğüne ve siyasi faaliyetlerine açık bir müdahale var” dedi.

 
 
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —