YENİ MECLİS 24 HAZİRANDA TOPLANACAK

YENİ MECLİS 24 HAZİRANDA TOPLANACAK

YSK' nın kesin sonuçları açıklamasının ardından Meclis Genel Kurulu'nun 24 Haziran'da toplanarak milletvekili yemin töreninin yapılması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 YENİ MECLİS 24 HAZİRANDA TOPLANACAK…

YSK' nın kesin sonuçları açıklamasının ardından Meclis Genel Kurulu'nun 24 Haziran'da toplanarak milletvekili yemin töreninin yapılması bekleniyor.

Meclisteki yemin töreninin ardından yeni hükümetin kurulmasına yönelik takvim işlemeye başlayacak. YSK, sandık sonuçlarına yapılacak itirazlar için en fazla 11 gün süre verebiliyor. Ancak bu sürenin son gününe kadar beklemesi gerekmiyor.

Milletvekili kesin sonuçlarının bir hafta içinde ilan edileceği tahmin ediliyor. Sonuçların ilanıyla Meclisin toplanma ve hükümet kurma çalışmaları başlayacak. Milletvekilleri de 'mazbatalarını' alarak, 'milletvekili' rozetlerini takacak.

Takvime göre, YSK' nın sonuçları TRT kanallarında ilanından sonraki beşinci gün, saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu 'çağrısız' toplanacak.

Geçmiş dönemlerdeki takvim işlerse, Meclis'in iki hafta sonra toplanması bekleniyor. Bu tarihin 24 Haziran olma ihtimali yüksek. En yaşlı üye sıfatıyla milletvekili Oktay Ekşi oturuma başkanlık yapacak.

Oturumda, milletvekilleri tek tek and içecekler. Yemin töreninin ardından Genel Kurul çalışmalarına 5 günlük seçim arası verecek. Bu süreçte Meclis Başkan adaylığı başvuruları yapılacak. Hemen ardından da 5 gün içinde seçimin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Seçilecek isim, Meclisin 25. Başkanı olacak.

Bu arada Başkanlık Divanı seçimleri de yapılacak.

Haziran sonu itibariyle gözler hükümet kurma çalışmalarına odaklanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, AKP Genel Başkanı sıfatıyla yeni hükümeti kurma görevini Recep Tayyip Erdoğan’a vermesi bekleniyor.

61. Hükümet'in kurulmasıyla birlikte, Yeni Hükümet Programı hazırlanacak ve kabinenin kuruluşundan itibaren en geç bir hafta içinde Meclis'te okunacak. Hükümet Programının okunmasından iki gün sonra bu kez program görüşmeleri yapılacak ve görüşmelerden bir gün sonra da "güven oylaması" gerçekleştirilecek.

Bu sürecin de temmuzun ilk haftasında bitmesi öngörülüyor.
 



  • Cuma 27.2 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 29.3 ° / 20.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22 ° / 18.2 ° Şiddetli yağmurlu