AKP iktidarı döneminde Hülle yapılarak vatandaşın arazisi ucuza kapatılıp özel şirkete peşkeş çekildi. Yandaş müteahhitlere rant transfer etmede kişiye ya da kuruma özel imar tadilatlarıyla fazla inşaat kıyağ
Vatandaştan zorla alıp Torunlar’a verdiler
AKP iktidarı döneminde Hülle yapılarak vatandaşın arazisi ucuza kapatılıp özel şirkete peşkeş çekildi. Yandaş müteahhitlere rant transfer etmede kişiye ya da kuruma özel imar tadilatlarıyla fazla inşaat kıyağı ile Hazine arazilerini peşkeş çekme en çok kullanılan yöntemlerdi.
Ancak Torunlar GYO’nun İkitelli’de yaptığı Mall Of İstanbul projesinde özel mülkiyete ait arazilerin önce ilçe belediyesi, ardından da TOKİ’nin devreye girmesi ve imar oyunlarıyla yandaş şirkete peşkeş çekilmesi olayına ilk kez rastlanıyor. Vatandaştan arazisini okul yapılacak diye zorla alıp Torunlar’a verdiler. Arazi Torunlar’a geçtikten sonra da planlarda okul yapılacak diye alınan 2453 sayılı parsel 9 ayrı parselle birleştirildi ve özel sosyal tesis alanı ilan edildi. Özel sosyal tesis alanına yurt, kütüphane gibi tesisler dikilmesi gerekiyor. Şu anda bu alanda çok katlı bir kule yükseliyor. Otuz katlı bir okul olamayacağına göre yurt yapılıp yapılmadığını göreceğiz.
10 yıl öncesine uzanıyor
Olayın öyküsü 2007’de başlıyor... Mall of İstanbul AVM’nin kurulu olduğu 300 bin metkekarelik arazi değişik parseller altında Hazine arazisi ve özel şahıs arazileri olarak imar planında konut ve ticaret alanı olarak geçmekteydi. Arazi o dönem Küçükçekmece ilçe sınırlarına dahildi. Torunlar GYO’nun yapacağı Mall of İstanbul’un bitişiğindeki 300 dönümlük araziyi satın almak için önce devreye Küçükçekmece Belediyesi girer. Dönemin Belediye Başkanı Aziz Yeniay, hissedarları başkanlık makamına davet ederek arsalarını belediyeye satmalarını ister. Hissedarlar arazilerini satmaya yanaşmayınca bir yıl sonra devreye bu kez TOKİ girer. O da başarılı olamayınca imar değişikliği yapılarak 300 dönümlük özel mülkiyete ait olan arazi “okul ve eğitim alanı” ilan edilir. Bu cezalandırma yöntemiyle vatandaşların arazilerinin değeri bir anda düşürülür.
‘Sakınca yok’ denildi
TOKİ bununla da yetinmeyerek 25 Ocak 2009’da hissedarlara gönderdiği tebligatta “Sahibi bulunduğunuz İkitelli Mahallesi Tepeüstü Mevkii’deki 2453 No’lu parsel hakkında kentsel yenilenme ve gecekondu dönüşüm kapsamında Başbakanlık oluru ile kamulaştırılma kararı alınmıştır. 15 gün içinde pazarlık usulü ile satış yapmaya yanaşmadığınız takdirde bedel tespiti ve tapu devri için dava açacağız” tehdidinde bulunur. Paniğe kapılan hisse sahipleri TOKİ ile tapu devri için el sıkışırlar. Ancak Tapu Müdürlüğü’ne gittiklerinde karşılarında TOKİ yerine Mall of İstanbul’u yapan Torunlar GYO’nun temsilcilerini bulurlar. Tapu devrini yapmayarak TOKİ’ye giden arazi sahipleri, “Bu nasıl iş” diye sorduklarında, “Okulu Torunlar yapacak, arsanızın bedelini de onlar ödeyecek. Tapunuzu devretmenizde sakınca yok” yanıtını alırlar. Arsa sahipleri tapuya giderek satış işlemini yaparlar.
2011’de şoke oldular!
Aradan üç yıl geçince feci şekilde aldatıldıklarını düşünecek bir olayla karşılaşırlar. 28 Mayıs 2011’de gazete ilanlarında eğitim alanı olarak ilan edilen ve okul yaptırılacağı söylenen arazinin üzerinde Avrupa’nın en büyük AVM’sinin yapılacağını öğrenirler. İmar planlarında özel şahıslardan alınan 2453 sayılı parsel, 2769, 2858, 2859, 2860, 2881, 28882, 28883, 2958 ve 3149 sayılı parsellerle birleştirildiği ve yeni parselasyona gidildiği görülüyor. Bu yeni parselasyonrda eğitim alanı olarak TOKİ aracılığıyla mülk sahiplerinden alınan alan “Özel sosyal tesis” alanı olarak değiştiriliyor. Şu anda bu alanda çok kaütlı bir kule yükseliyor. Hülle yapılarak vatandaşın arazisi ucuza kapatılıp özel şirkete peşkeş çekilmiş olur.
Davalık oluyor
Hissedarlardan Erdoğan Durmuş, bu olayda Torunlar GYO, Küçükçekmece Belediyesi, İstanbul Belediyesi ve TOKİ tarafından arsa ve hisse sahiplerine karşı büyük bir işbirliği, kandırma, nitelikli dolandırma, hile ve baskı uygulandığı gerekçesiyle Küçükçekmece 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Davada tapunun iptali ve kendi adlarına tescili ile tazminat isteminde bulunuldu. Tapu iptali tescil isteği zamanaşımı gerekçesiyle reddedildi. Tazminat talebinin ise idari mahkemede görülmesi yönünde karara bağlandı.
Sattıkları 12 bin metrekarelik alana şu anda 30 katlı bina yapıldığını belirten Durmuş, “Otuz katlı bir okul hiç görmedik. Torunlar buraya kendi kulelerini dikti” açıklamasında bulundu.
Yeniay ’ın üyeliği dikkat çekiyor
AKP döneminde en hızlı büyüyen şirketlerden Torunlar GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torunlar’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatip lisesinden sınıf arkadaşı olması bürokrasideki bütün kapıların açılmasını sağladığı konusunda hemfikir olmayan yok gibi. Arsa sahiplerini makamına davet ederek arsalarını belediyeye satmaları konusunda ikna etmeye çalışan dönemin Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın 2014 yerel seçimlerinde belediye başkanlığından ayrıldıktan sonra Torunlar GYO’nun yönetim kurulunda görev alması da dikkat çekici.