Vatandaşların Hakkı Kanunla Gasp Edilecek

Vatandaşların Hakkı Kanunla Gasp Edilecek

Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak parası alınamaz’ kararının ardından 36 milyon abonenin beklentisi, bu paraların topluca iade edilmesiydi.


Vatandaşların Hakkı Kanunla Gasp edilecek

Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak parası alınamaz’ kararının ardından 36 milyon abonenin beklentisi, bu paraların topluca iade edilmesiydi. Ancak Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan aksi yönde bir açıklama geldi. Hükümet ocakta kanun çıkarıp bu parayı ödemeyeceği gibi TRT payı gibi kayıp kaçak yasal düzenlemeye büründürülecek.

Yargıtay 17 Aralık 2014 tarihli nihai kararıyla tüketiciden kayıp-kaçak elektrik bedeli alınamayacağına karar verdi. Bu gelişmenin ardından vatandaşların hükümetten beklentisi, elektrik abonesi 36 milyon tüketicisinin tek tek bireysel başvuru yapması yerine geneli kapsayan kanuni bir düzenleme yapılmasıydı. Ancak Enerji Bakanı Yıldız’dan aksi yönde bir açıklama geldi.
 
Ocak ayında kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili yeni bir kanuni düzenleme yapacaklarını söyleyen Yıldız, kişisel başvuru dışında kayıp-kaçak bedeli ödenmeyeceğini kaydetti. Buna göre bireysel başvurularla mahkemeye başvurup davayı kazanma dışında kayıp-kaçak bedeli ödenmeyeceği gibi, TRT payında olduğu gibi kayıp-kaçak tutarı yasal bir düzenlemeye büründürülecek.
 
Ankara’da 2014 yılını değerlendirdiği basın toplantısında Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, elektrikteki kayıp-kaçak bedelleri soruldu.
 
Yıldız, Yargıtay’ın tüketici lehine verdiği kararıiçin ‘olumsuz ifadeler’ kullandı: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2008’deki özelleştirmelerden sonra muhasebe ayrıştırmasını hedefleyen bir çalışma yaptı. Vatandaşın 100 liralık faturasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. Yalnızca muhasebe ayrıştırmasının böyle bir davaya konu olmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önceki uygulama neyse o devam ediyor. Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var.”
 
Yıldız bu konuda faturadaki kayıp-kaçak bedelinin kaldırılması bir yana, TRT payında olduğu gibi bu tutarı yasal zemine oturtacak bir düzenleme yapacaklarının da sinyalini verdi. Ocak ayında kayıp-kaçak bedeliyle ilgili bir kanun çıkaracaklarını belirten Yıldız şöyle dedi: “Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayı içerisinde yapacağımızı söylemem lazım.”
 
Bakan Yıldız’ın açıklamasına göre Türkiye’de 21 elektrik dağıtım şirketi bölgesi var. Kayıp kaçağın yarısı Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van dağıtım bölgelerinde. Rusya’nın doğalgazda yapacağını açıkladığı yüzde 6’lık indirimin ardından doğalgaz fiyatlarında indirim beklentisi oluşmuştu.
 
Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında bir değişiklik olup olmayacağıyla ilgili olarak Yıldız şunları söyledi: “Elektrik ve doğalgazda herhangi bir fiyat düzenlemesi düşünmüyoruz. 1 Ocak’tan itibaren aralık ayında kullandığımız fiyatlardan kullanılmaya devam edecek. Ocak ayında yeni bir fiyat düzenlemesi bulunmamakta.”     
 
Doğalgaz fiyatında Rusya’dan yüzde 6’dan fazla indirim istediklerini de açıklayan Yıldız, “Türkiye şu ana kadar doğalgazla alakalı herhangi bir rakam belirtmedi. Kamuoyuyla da paylaşmadık. Yüzde 6’nın daha üzerinde bir talebimiz oldu. Petrol ve doğalgaz fiyatının düştüğü ortamda kendilerini daha iyi anlamamızı istediler. Bir müzakere daha yapacağız. Bir noktada buluşmamız lazım.” dedi.
 
Soma’nın Yırca köyünde hükümete yakın Kolin şirketinin kuracağı termik santral için şirket tarafından köylülerin 6 bin zeytin ağacı söküldü. Ağaçların söküldüğü gün Danıştay köylülere ait zeytinliklerinin ‘acele kamulaştırma’ kararını iptal etti.
 
Yıldız’ın bu konudaki açıklamasıyla termik santralde ısrarlı olacaklarını gösterdi: “Orada 153 milyon ton kömür var. Bunun piyasa değeri 7,5 milyar dolar. Santralden yılda 150 milyon TL civarında biz oradan gelir elde edeceğiz.” 2015 yılı için özelleştirilecek santrallere de karar verdiklerini açıklayan Bakan Yıldız, 2 sene içinde tüm doğalgaz santrallerini de özel sektöre satacaklarını kaydetti.