Usta: Kuşkuluyuz Esenler'den Bir Şeyler Kaçırılıyor

Usta: Kuşkuluyuz Esenler

Esenler Belediye Meclisi'nin 2018 Yılı Mayıs Ayı Meclis toplantısı, ikinci oturumunda CHP meclis üyesi Mustafa Usta sert eleştirilerde bulundu, AKP’liler Usta'nın her eleştirisine cevap vermek için, toplu hücum, toplu defan

Usta: Kuşkuluyuz Esenler’den Bir Şeyler Kaçırılıyor
 
Esenler Belediye Meclisi'nin 2018 Yılı Mayıs Ayı Meclis toplantısı, ikinci oturumunda
CHP meclis üyesi Mustafa Usta sert eleştirilerde bulundu, AKP’liler Usta'nın her
eleştirisine cevap vermek için, toplu hücum, toplu defans uyguladılar. CHP’li
Şahin'e ise AKP’liler "ortalığı karıştırma, söylediklerimizi anlayarak konuş" diyerek
“HEYKEL “ konusunda kısa bir polemik yaşadılar.

 
Esenler CHP Belediye Meclisi üyesi ve gurup başkanı Mustafa Usta, Anneler gününü ve Ramazan ayının gelişini kutladıktan sonra, Esenler Belediyesinin A’dan Z’ye yaptığı tüm yanlış uygulamalarını eleştiren uzun ve AKP’li meclis üyelerinin canını sıkan bir konuşma yaptı.
 
“Çocuk sokağı bizim partimizin projesidir”
Usta, “Tutanaklara geçsin diye konuşuyorum. Çocuk sokağı bizim partimizin projesidir. Bu projeyi uygulamanız bizi rahatsız etmediği gibi memnun etmiştir, ancak bu projeden dolayı partimize bir teşekkür etmenizi bekliyorum” dedi.
 
Usta,” Bize raporları gönderiyorsunuz ama raporun içeriğinde rakamları gizlediğinizi görüyorum.Raporlar eksik geliyor. Örneğin, sermaye gelirlerinden gelen gelirler veya faizlerde % 70 artan rakamları görüyoruz. Bunun gibi tüm kalemler yazılmış ama ne nereden gelmiş, nasıl borçlanmışız net değil.Hangi bankalara veya kimlere borçluyuz, hangi kredilerle alındığını komisyon üyeleri teferruatlı yazarak ve detaylandırarak bize bilgi vermenizi istiyoruz”dedi.
 
“Kesin hesabın 2018 için hayırlı olmayacağını söylüyoruz”
Usta,”Bu söylediklerimi uyarı maksadıyla söylüyorum. Biz buraya seçildiğimizde belediyemizin borcu eski parayla 50 trilyondu, geçtiğimiz Kasım ayında 220 trilyon civarında olduğunu gördük. Bütçemiz 320 trilyona çıkarıldı, bu senede 50 trilyona yakın bir borçlanma yaparsak bu meclis düşer.
Yani yasa gereği borçlanma oranımız bütçenin %10’unu geçemez, ama biz bu kurala uymadan bu noktaya geldik. Kesin hesabın 2018 için hayırlı olmayacağını söylüyoruz.
 
Usta,”Türkiye’nin en yoğun nüfusuna sahip ilçeyiz ve donatı alanlarımızın çoğalması için
Askeri alanın belediyemize tahsisi çok önemliydi. Vizyon Raporunu hazırlayan arkadaşlara
teşekkür ediyorum. Bu rapor planların hangi kriterlerde yapılacağı aşamaları ile teknokratlarca
hazırlanır. Raporu inceledim ve tüm kuruluşların görüşleri alınmış. Ancak gönül ister ki
bu çalışma hayata geçsin
. Bizler başkana bu planların yapılması için oy birliği ile yetki
verdik. Bu planlar yapılmadan önce belediye başkanımız uyarmamıza rağmen birçok yanlış
yaptı. Örnek: Havaalanı mahallesinde yaptığı uygulamayı gördük. Planlarda 3 olan emsal, plan notlarında oynanarak 8.6 ya çıkarıldı ve bir yoğunluk rezaleti yaşandı, bir garabet oluştu. Aynı uygulama 544 parselle ilgiliydi ve burayı mahkemeye taşıdık, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen inşaat devam ediyor. Bu şekilde dört plan tadilatını da Bayındırlık il müdürlüğüne taşıyarak meclisimizden kaçırdınız.6306 sayılı yasa kentsel dönüşümle alakalı çıkarılmıştı. Ama sizin bu yasayı plan tadillerinde asli bir yasaymış gibi kullanmanız bizde çok farklı duygular yarattı.
 
”Tekstil kent’in” içinde 10 dönüm bir alan eğitim alanı olarak ayrılmıştı”
Usta, “şimdi yine Bayındırlık il müdürlüğünden görüyoruz ki dört tane plan tadilimiz var,
Oruçreis Mahallesinde,”Tekstil kent’in” içinde 10 dönüm bir alan eğitim alanı olarak ayrılmıştı.
Ne değişti de buraya plan tadili yaptınız. “taks, kaks 0.60 emsal, 2.60, lejant konut + ticaret alanına alınıyor ve donatı alanı yok ediliyor. Esenler Kültür merkezi olarak kullanılan alan içinde dört parsel ayrılarak imara açılıyor. Orası da kentsel dönüşüm, rezerv konut alanı… Bu ne mantık anlayamadım?
Askeri alanın bir bölümü imara açılıyor ve şimdi meclisimizden kaçırır gibi plan yapmanızın hangi mantıkla olduğunu anlayamadım. Zaten o yaptığınız planı 8.5 milyon metrekarelik askeri alan planları içinde değerlendirilebilirdik.
 
“Esenler’den bir şeyler kaçırılıyor”
Usta, “Çiftehavuzlar bölgesine gelelim. Orada bir tane yapılaşma yok. Eski imar kanunumuzda donatı alanları ile alakalı olan yerleri imara açmak için mevzi imar planı yapılır ve belediyeye sunulurdu.
Yine eskiden düzenleme ortaklık payı %35'di. Burası o zamanki planlarda piknik alanıydı, şimdi ise rekreasyon alanı. Yani kademe kademe yoğunluğu artıracak noktaya getiriliyor. Biz kuşkuluyuz. Biz daha önce dedik ki bu alanın düzenleme ortaklık payını %50’ye çıkaralım, yani % 50 sini belediyeye verelim, hatta o piknik alanını da biz düzenleyelim.Geriye kalan alanın tamamı H:12,50 m. imarlı olsun ve Merter tarzı bacasız hafif sanayi imarı verelim.O zaman da şimdi sizin devamı olduğunuz parti iktidarda idi.Siz burası için normal plan yapsanız 40 dönümü Esenler'e kalırdı, bu planlara göre 17 dönümü kalıyor. Herkes öğrensin ve bilsin planlar askıya asılıyor ve Esenler’den bir şeyler kaçırılıyor. Şimdi baktığımızda plan notlarında Esenlere 95 bin dönümlük yerin 17 dönümü verilecek.
Normal bir plan yapılmış olsaydı Esenler'e 40 dönüm yer kalacaktı. Vizyon raporunuzda Esenler'in binlik ve beş binlik planları yapılacak. Ben bu planlardan önce belediye başkanına sordum nüfus artacak mı? diye.Kendisi hayır demişti. Hani yoğunluğu artırmayacaktınız ve buna göre plan yapacaktınız? Ben sizin bu Vizyonunuza kuşku duyuyorum ve hayır diyorum. Bu dört plan tadilatı neyin nesi?" dedi.

 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı