Türkmen Alevileri Sahipsiz Değiller

Türkmen Alevileri Sahipsiz Değiller

Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Nadir Çatar Suriye’dedki iç savaşta kaçarak ülkemize sığınan “Türkmen aleviler sahipsiz değildir” diyerek açıklamalarda bulundu.


Türkmen Alevileri Sahipsiz Değiller

Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Nadir Çatar Suriye’deki iç savaşta kaçarak ülkemize sığınan “Türkmen aleviler sahipsiz değildir” diyerek açıklamalarda bulundu.

"Çatar biz ehl-i beyt soyunda gelenleriz her kim dara düşerse onun ırkına, cinsine, mezhebine bakmadan sahip çıkarız. Ama bu gün ülkemizde bir ayrımcılık yaşıyoruz. Sizden ve bizden diye. Mevcut iktidar bu ayrımcılığı yaptığı tescillenmiştir. Bizlerden toplanan vergilerle yapılan hayırlar kendi istekleri doğrultusunda kendilerinden olanlara yapıldığı aşikârdır, bu tutumu şiddetle kınıyorum” ifadelerinde bulunarak konuşmasına devam etti.

Çatar, “Devletin ve AKP’li belediyelerin sahip çıkmadığı,parklardan kovduğu Türkmen Alevi mültecilere biz canlar sahip çıkacağız onların sorunlarını yerinde tespit ederek gözlemler yaptım.Karayolları Pir Sultan Cem Evi'nde 130 mültecinin sıkıntılarını gördüm.Kendilerinin giyecek ihtiyacı olmadığını kuru gıda, çocuk bezi,temizlik malzemesi gibi ihtiyaçların acil yapılması gerektiğini gördüm.Buradan tüm vatandaşlarımıza yapacakları yardımların  Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'ne yapılması durumunda kendilerine ulaşmasını sağlayacağız” dedi.


Suriye'den muhaliflerden kaçıp sığındıkları Türkiye’de de ölüm tehditleri alan yaklaşık 130 Suriyeli Alevi Türkmen’e, İstanbul’da Alevi örgütleri sahip çıktı. Kum kapı’da yaklaşık 10 gün parkta konaklamak zorunda kalan grup, önceki gün akşam Karayolları Cem evi’ne taşındı. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda Alevi örgütünün girişimiyle parktan alınan grup, çoğunlukla kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Vedat Kara, Suriye’den kaçarak İstanbul’a gelebilen grupta hamile kadınların da olduğunu belirterek, “Halep’ten önce Gaziantep’e gelmişler. Orada 20 günü aşkın bir süre kimliklerini gizleyerek kalmışlar. Kolunda Zülfikar dövmesi olan bir genç, o sıcakta montla dolaşmış... Bazı ailelerin çocukları Suriye’de askerde... Çoğu Türkçe konuşabiliyor. Kimlikleri ortaya çıkmaya başlayınca da tehdit almaya başlamışlar. Can güvenlikleri olmadığı için kendi olanaklarıyla İstanbul’a gelmişler” dedi.

‘Güvenlikli bir yer istiyoruz’

Sığınmacı Alevilerin 1 haftadır parka konakladıklarını öğrenir öğrenmez çok sayıda Alevi örgütünün yardıma koştuğunu anlatan Kara, grubu, daha uygun olduğu için 31 Ağustos Cumartesi akşamı, Karayolları Cemevi’ne taşıdıklarını belirtti.İstanbu Valiliği’nin ise grubun cemevinden çıkarılmasını istediğini belirten Kara, şöyle konuştu: “Valilik yetkilileriyle konuşuyoruz. Alevi örgütleri olarak kendimiz çözüm bulma konusunda ısrarcıyız. Şu anda giyinme, gıda gibi temel ihtiyaçları karşılandı. Olayı duyan Aleviler duyarlılık gösteriyorlar. En önemli problem ise güvenlik. Kendilerini güvende hissetmiyorlar. Türkiye devleti de muhaliflere gösterdiği kolaylığı bu ailelere göstermiyor. Bir nevi ortada kalmış durumdalar. Kimseyle de irtibat kuramayınca parkta kalmaya başlamışlar.”

Şişli ve Sarıyer Belediyelerinin de yardımda bulunmak istediğini ancak valiliğin ‘Bizim iznimiz dışında bir şey yapmayın’ emriyle bu yardımların engellendiğini belirten Kara, “Valiliğin önerdiği birkaç yer bize uygun gelmedi. Bayrampaşa’da bir yer önerildi. Arkadaşlarımız bakmaya gittiler. Orası da güvenlik nedeniyle kabul edilmedi. Bizde de onlarda da tedirginlik var. Alevi örgütleri olarak artık bu işin takipçisiyiz. Bu arkadaşların güvende hissedecekleri bir yer sağlamak istiyoruz. Öldürülmekten korkuyorlar. Şimdilik burada kalacaklar. Birkaç aileye ev bulduk” dedi.

Cemevine getirilen grubun, muhaliflerden kaçan Alevilerin sayısının 3 bini bulduğunu söylediğine dikkat çeken Kara, “Bu kişilerin İstanbul’da çeşitli parklarda kaldıkları söyleniyor. Hepsiyle irtibat kurabilmiş değiliz. Burada da bir güvenlik sıkıntısı mevcut. Koordineli olarak temsilcilerimiz burada olacaklar” diye konuştu.

‘Parkı biz boşaltmadık’

Fatih Belediyesi’nden yapılan açıklamada da Kumkapı’daki parkın boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir taleplerinin olmadığı belirtilerek “Fatih Belediyesi’nden Nedim Bucak isimli bir görevlinin Suriyeli mültecilerden parkın boşaltılmasını istediği iddia edilmektedir. Tamamen yanlıştır. Belediyede bu isimli bir çalışan yoktur. Fatih’te yaklaşık 25 bin Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Bu sayının içinde kimin Alevi, kimin Sünni olduğunu bilmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla haberde iddia edildiği gibi mezhep farklılığı yüzünden bir ayrım yapılması imkânsızdır” denildi.

Parkın boşaltılmasıyla ilgili talebin muhtemelen “Yenikapı-Harem arası Avrasya Lastik Tekerlekli Tüp Geçit” çalışmasıyla ilgili olabileceği ifade edilerek habere konu olan alanın, bu tüp geçidin batma yeri olduğu, şantiye sahası olacağı için kapatıldığı belirtildi. Buradan ayrılan mültecilere de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Florya Çiroz Yazlık Kampı’nın ayrıldığını, Alevi dernekleriyle irtibat kurulmak üzere çalışmaların sürdürüldüğü de kaydedildi.






  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli