Türk, İBB Meclis Üyesi olmalıydı'

Türk, İBB Meclis Üyesi olmalıydı

Esenler’i İBB Meclis’inde temsil eden Belediye Meclis Üyeleri’nin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığını belirten Esenler Eski Belediye Başkan adaylarından Mimar Aksal Örüklü, “Esenler’de direk

 Esenler’deki riskli binaların dönüştürülmesi için bodrum katlarla ilgili Esenler Belediyesi’nin hazırladığı rapor İBB Meclis’inden geri döndü. Esenler’de ortak akılla hazırlanan 11 maddelik raporun 9 maddesinin geri dönemsiyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Esenler Eski Belediye Başkan adaylarından Mimar Aksal Örüklü şöyle konuştu;



“Esenler Belediyesi’nin 1/1000 ölçekli plan notu tadilatı teklifi İBB Meclisi tarafından kabul edilmemesinin gerekçesi komisyon görüşünde açıkça beyan edilmiş. Yani bu plan tadilatı teklifi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı tip imar yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi.
Bakın söyleyeceklerimin dikkatle analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Esenler Belediyesi, Esenler halkının talebini değerlendirerek bir çalışma yapıyor. Yapılan bu çalışma Esenler Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçiyor. Ve İBB Meclisi’ne gönderiliyor. Gönderilen 11 maddelik plan notlarının iki tanesi uygun görülürken, diğer 9 tanesi ise uygun görülmüyor. Bunun gerekçesi de; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı tip imar yönetmeliği ile çeliştiği için.

İBB ile önceden görüşülmeliydi

Esenler Belediyesi böyle bir çalışmayı kendi Meclisi’nden geçirmeden önce İBB ile görüş alışverişinde bulunmalıydı. Eğer oradan geçecekse bu çalışmayı İBB Meclisi’ne götürmeliydi. Belediye yetkilileri, Esenler halkının taleplerini iyi yönde değerlendiriyor ama ezbere değerlendiriyor. Sen önce vatandaşların taleplerini alırsın, daha sonra İBB’ye gidip bunun alt yapısını hazırlarsın ve yaptığın çalışma İBB Meclisi’nden geçecekse bu çalışmayı İBB’ye götürüsün. Böylece Esenler Belediyesi, İBB’de refüze edilmemiş olur. Eğer hazırladığın dosya geçmeyecekse o dosyayı İBB’ye götürmezsin. İnşallah bundan sonra Esenler Belediyesi bu tür dosyaların ön hazırlığını yapar ve ondan sonra İBB’ye götürür. Böylece Esenler Belediyesi’nin hazırlamış olduğu dosyalar geri dönmez.

Esenler’i temsil edenler yeterli bilgiyle donanımlı değiller

Asıl önemli konu; Esenler’i İBB Meclis’inde temsil eden Belediye Meclis Üyeleri’nin yeterli bilgiyle donanımlı olmamalarıdır. Bu nedenle Esenler’in Belediye Meclis Üyeleri orada yeterince ağırlıklarını koyamıyorlar ve konuları izah edemiyorlar. Esas sıkıntı buradan kaynaklanıyor.

Türk, İBB Meclis Üyesi olmalıydı

Esenler’de direksiyonun başında olan kişi Teknik Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk olmasına rağmen İBB Meclis Üyesi değil. Sayın Türk’ün kendisine bağlı birimlerin hazırladığı dosyalar İBB Meclisi’ne havale ediliyor ama orada Esenler’in derdini gerekli şekilde anlatacak bilgi ve donanıma sahip Meclis Üyesi yok. Eğer Teknik Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk İBB Meclis Üyesi olsaydı Esenler ile ilgili İBB’ye giden dosyaları en iyi şekilde anlatır ve herkesi ikna ederek bu dosyaların geçmesini sağlardı. Ama maalesef Teknik Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk İBB Meclis Üyesi değil, buda Esenler Belediyesi’nin bir eksikliğidir. Tabi bu AKP’nin kendi iç sorunudur ama Orhan Bey, İBB Meclis Üyesi olsaydı Esenler açısından çok iyi olurdu.

Konuşacak kimse yok

Çünkü Esenler Belediye Meclisi’nden bir dosya çıkartıyorsun ve bu dosyanın İBB Meclisi’nde oylanırken söz alıp da konuşacak bir Meclis Üyen yok. Bakın dosyanın İBB Komisyonu’ndan olumsuz çıkması hiç önemli değil, önemli olan Meclis’te bulunan Meclis Üyeleri’nin bu rapor okunurken evet yada hayır demesi önemli. Bu rapor okunurken Meclis Üyen kalkar söz alıp oradaki insanları ikna ederse o dosya Meclis’ten farklı şekilde çıkar.

Askı sürecinde itiraz edilebilir

Esenler Belediye Meclisi’nden bu dosya geçerken Orhan Bey söylemiş; Esenler’de bir çarpık yapılaşma var, dönüşüm şart, bu binaların yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Şuan Esenler’de yıkılması gereken binaların birçoğunda bodrum daire var. Bu binaları yıkıp yeniden yapmak için bodrum daire yapılması şart. Aksi halde binayı yenilemek için o bodrum kattaki mal sahibine başka bir yerden yeni daire almak zorunda kalacaksınız. Bu çok zor olduğu için Esenler’de bodrum daire yapılmaması dönüşümün önünde büyük bir engeldir.

İşte bu engeli aşmak için böyle bir plan notu çalışması yapıldı ama maalesef İBB’den ret yedi. Tabi bu planların ret yemesi hiç önemli değil, askıya çıktığında tekrar itiraz edilebilir. Belki yapılacak daha açıklayıcı bir itirazla Esenler halkının talepleri geçerlilik kazanabilir.”
 



  • Cumartesi 32.7 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazar 31 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 20.3 ° Güneşli