Trabzon'un 96. Kurtuluş Yıl Dönümü Esenler'de Coşkuyla Kutlandı

Trabzon

Esenler Belediyesi ve Esenler Trabzonlular Derneği, Trabzon’un kurtuluşunun 96. Yılı etkinlikleri kapsamında Karalâhana Sarması, Mısır Ekmeği ve Horon Şenliği düzenledi. Renkli görüntülere sahne olan şölend

Haber/Musa Bazin

Trabzon’un 96. Kurtuluş Yıl Dönümü Esenler'de Coşkuyla Kutlandı

Esenler Belediyesi ve Esenler Trabzonlular Derneği Trabzon’un kurtuluşunun 96. Yılı etkinlikleri kapsamında Karalâhana Sarması, Mısır Ekmeği ve Horon Şenliği düzenledi. Renkli görüntülere sahne olan şölende vatandaşlar, Mısır ekmeği ve karalâhanaya doydu.

Esenler Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen festivale Esenler Belediye Başkanı Göksu, Esenler Trabzonlular Dernek Başkanı Zeki Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Esenler Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan stantlarda daha önce hazırlanmış olan karalâhana sarması ve Mısır ekmeği vatandaşlara dağıtıldı. Festivalin açılışını yapan Göksu, "Esenlerde güzel bir festival var.

Bugün Trabzon'un kurtuluşunun 96. yıl dönümü. Biz her yörenin özel günlerini bu meydanda hatırlatarak Esenler'de Anadolu'nun kendi kültürünü yansıtan demografik yapısını burada yaşatmaya çalışıyoruz. Bugün sıra Trabzon'da. Trabzon İçinde en öne çıkan yemek;  Karalâhana ve horon festivaliyle Esenler'de vatandaşlarımızı buluşturuyoruz. Yaklaşık 5 ton civarında karalâhana, 1 buçuk ton et ve 2 ton Mısır ekmeğiyle beraber uzun bir horonla Esenler'i karalâhanayla buluşturuyoruz" ifadelerinde bulundu.

Karalâhana sarması ve Mısır ekmeği almak için vatandaşlar uzun bir süre bekleyerek kuyruklar oluşturdu. Esenler Belediye Başkanı Göksu meydana gelen vatandaşlara karalâhana ve Mısır ekmeği dağıttı. Esenler Meydanı'na gelen vatandaşlar gönüllerince horon oynayarak eğlendiler. Karalâhana, Mısır Ekmeği ve Horon Şöleni, Esenler Meydanı'nda Trabzon'un kurtuluşunun 96. yılı etkinlikleri kapsamında şarkılarını söylemek üzere gelen sanatçıların konserleriyle devam etti.

Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen festivale; AKP İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Göksu, siyasi parti, temsilcileri Esenler Trabzonlular Derneği Başkanı Zeki Yılmaz derneğin yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
 
Karadeniz müziğinin sevilen ismi Turan Topçuoğlu’nun türküleriyle başlayan programa, Esenler Trabzonlular Derneği Folklor Ekibi’nin gösterileriyle devam etti. Gösterilerin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Programda ilk konuşmayı derneğin yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yer alan Esenler Trabzonlular Dernek Başkanı Zeki Yılmaz konuştu. “Trabzon sevgi,hoşgörü timsalidir” diyerek konuşmasına devam eden Yılmaz, Türkiye genelinde tüm Trabzonluların böyle şölenle Esenler’de bir araya gelmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek “Her şey daha güzel bir Türkiye, daha güzel bir Esenler, daha güzel bir Trabzon için” dedi.
 
Bereketiyle Geldi...
Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Göksu, yağmura aldırmadan Dörtyol Cumhuriyet Meydanı’nı dolduranlara “Trabzon, Karadeniz Esenler’e kendi bereketiyle geldi” diyerek seslendi. “Bu meydan her zaman ve zemin içerisinde farklı etkinliklere şahit oldu. Bugün Karadeniz’in sembol şehri Trabzon’un güzel kültürüne şahitlik ediyor”
Göksu,  yeni dönemde Trobzunlu 2 belediye meclis üyesi ile birlikte çalışacaklarını da sözlerine ekledi.
 
Esenler Trabzonlular Derneği Başkanı Zeki Yılmaz ile birlikte Türkiye’nin 7 bölgesinin her bir ilinden seçilen ve ülkenin birliğini temsil eden kanaat önderi isimlere Fahri Hemşerilik Plaketi verildi.
 

Protokol Üyeleri Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler’de nüfusa kayıtlı 20 bin 850 Trabzonlu vatandaşın olduğunu ifade ederek, “Ülkemiz açısından Trabzon büyük bir renk, büyük bir kültürdür. Bu dayanışmanın örneği de bu meydandaki vatandaşlardır” diyerek şöyle konuştu. Ünal “sonunda Esenler’e bordo mavi bir gün yaşatan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Bir araya geldiğimiz zeminleri kendi kültürümüzün nesilden nesile aktarılmasına imkân veren zeminler olarak görüyoruz” dedi. MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın da, Trabzon’un Türkiye’nin çimentosu olduğunu ve bu harcın karılmasında birlik ve dirliğin önemli olduğunu ifadelerinde bulundu.
 
Programda konuşan AKP İstanbul Milletvekili O. Aşkın Bak, sözlerine “Bu meydanda geçmişte çok güzel organizasyonlar yapıldı” diyerek “Trabzon benim için çok özeldir” diyen Bak, Trabzon’da görev yaptığı dönemde yaşadığı tecrübeleri paylaştı. Bak, “Trabzon insanı coşkundur, heyecanlıdır, gittiği her yere neşe katar, heyecan katar, dinamizm katar, yüreğini ortaya koyar” ifadelerinde bulundu.
 
Programda son konuşmacı olarak bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Trabzon’un yaşadığı acı dolu günlere rağmen büyük fedakârlıkla işgalden kurtulduğunu ifade etti. Eyidoğan, Trabzon insanının çalışkan ve hoşgörülü olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Esenler Trabzonlular Dernek Başkanı Zeki Yılmaz, protokol üyelerine hediyelerini takdim etti.
Festivalde dev yemek kazanlarında pişirilen karalâhana ve özel fırınlarda hazırlanan mısır ekmeği, vatandaşlara ikram edildi. 
 
Horonla Coştular Coşturdular
Kemençe ve tulum eşliğinde Karadeniz insanın içini ısıtan horonunun da; Karmate, Onay Şahin ve Karadenizli müzik grupları da sahne aldı. Yerel sanatçıların müzik ziyafeti sunduğu festivalde, Anemo Horon ekibi de çeşitli gösteriler yaptı. Karadeniz’in sevilen sanatçılarından Resul Dindar, yağan yağmura rağmen meydanı terk etmeyerek müzik severleri söylediği türkülerle kalabalığı coşturdu. 



 
 



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli